De ce sunt mici veniturile statului

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 10:27
2039 citiri
De ce sunt mici veniturile statului

Veniturile statului sunt mici pentru ca gradul de colectare este cu mult sub media Uniunii Europene.

Romania avea in 2009 una dintre cele mai mari cote legale de CAS. Nici la celelalte impozite si taxe, cotele nu sunt deloc mici comparativ cu alte state europene. De vina pentru aceasta pare sa fie ineficineta colectarilor facute de institutia responsabila, ANAF.

Saracia din Romania nu este o explicatie plauzibila pentru gradul scazut al veniturilor la buget, un raspuns fiind ineficienta colectarii a institutiei responsabile respectiv ANAF, a declarat Ella Kallai, economistul sef al Alpha Bank Romania.

Reprezentantul Alpha Bank Romania considera ca punctele slabe ale Romaniei la acest capitol sunt fi colectarea contributiilor sociale si incasarile din impozitul pe venit.Guvernul ar trebui sa intareasca controlul la firme pentru a incasa mai multi bani din impozotul pe profit.

Criza financiara insa nici perioadele de boom economic nu par sa fi schimbat ceva in privinta veniturilor publice ale Romaniei, care s-au pastrat la un nivel constat de 30%. Aceasta valoare este cu 12% sub valoarea medie a colectarilor din Uniunea Europeana. Mai mult decat atat, desi ratele legale de CAS erau semnificativ mai mici decat in Romania, tari precum Cehia (15,4% din PIB), Estonia (13,1% din PIB) sau Polonia (11,3% din PIB).

Indicele de eficienta a colectarii prezinta o tendinta de scadere incepand cu anul 2008, pentru ca in anul 2009 Romania sa ocupe ultimul loc din Europa.

Rata colectarii a ajuns in 2010 la 25,9%. Evaziunea fiscala are o dimensiune ridicata in Romania, doar in cazul CAS, TVA si impozitului pe venit ea reprezentand peste 9% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#venituri bugetare in scadere, #colectari publice, #bani publici, #taxe , #Profit