Piata muncii din Germania a iesit din recesiune

Marti, 03 August 2010, ora 23:43
2442 citiri
Piata muncii din Germania a iesit din recesiune

Piata muncii din Germania a iesit rapid din recesiune, astfel incat unii analisti anticipeaza ca este posibil ca gradul de utilizare a fortei de munca sa atinga nivelul maxim, dar efectul asupra cererii interne este incert, informeaza Mediafax.

Daca toti solicitantii de locuri de munca vor putea obtine o slujba cel putin la nivelul actual al salariilor, acest fapt ar trebui sa stimuleze consumul intern si importurile, dar masurile guvernamentale de austeritate ar putea limita acest efect pozitiv.

In plus, o parte din scaderea somajului este determinata de imbatranirea populatiei, subliniind deficitul de specialisti, problema care s-ar putea agrava in urmatorul deceniu. Rata somajului a scazut in iulie pentru a 13-a luna consecutiv, la 7,6%, nivel nemaiintalnit din aprilie 1992.

Analistii considera ca la o rata a somajului de 4%-5% forta de munca poate fi folosita la capacitate maxima, persoanele neangajate fiind de fapt pe piata muncii, intre doua slujbe. Cererea mondiala pentru masini si echipamente sustine industria prelucratoare din Germania, ceea ce va permite reducerea in continuare a somajului.

Ministrul Economiei, Rainer Bruederle, a declarat saptamana trecuta ca se poate ajunge la utilizarea maxima a fortei de munca, pe termen mediu, o astfel de situatie existand deja in unele regiuni ale tarii.

Analistii au reclamat ani de zile ca legile de protejare excesiva a locurilor de munca determina companiile sa fie reticente la angajari chiar in perioadele de crestere, dar viteza de redresare a pietei muncii din Germania subliniaza schimbarile care au avut loc.

Numarul de slujbe desfiintate in Germania in timpul crizei mondiale a fost surprinzator de mic, partial datorita reformelor care au promovat flexibilitatea fortei de munca, dar si a cheltuielilor statului pentru incurajarea companiilor sa reduca programul de lucru, in loc sa opereze concedieri.

Profiturile peste asteptari obtinute de companii precum Volkswagen in primul semestru alimenteaza sperantele ca si angajatii vor avea de castigat mai mult.

Securitatea locurilor de munca si majorarea salariilor ar putea stimula cererea in si in afara Germaniei, ceea ce va fi si in avantajul unor parteneri precum Franta, care a reclamat ca restrictiile salariale de pe piata germana au afectat competitivitatea altor economii din zona euro si au redus cererea pentru importuri.

Numerosi analisti sunt totusi sceptici in privinta impactului pozitiv al reducerii somajului asupra economiei, avand in vedere ca masurile de austeritate care vor fi aplicate anul viitor vor limita cresterea veniturilor populatiei.

Exista totodata indicii privind scaderea cererii la nivel mondial, ceea ce ar incetini si exporturile germane. Avand in vedere incertitudinile privind ritmul redresarii, multe companii fac angajari temporare sau elimina treptat programele scurte de munca.

Pana in mai 2010, numarul angajatilor cu programe scurte de lucru a scazut la 481.000, de la circa 1,4 milioane cu un an in urma. Unul dintre cei mai problematici factori care determina scaderea somajului este cel demografic.

Allianz intentioneaza sa recruteze 2.300 de angajati in 2010 nu pentru ca economia se reface ci din cauza numarului mare de pensionari. Grupul industrial VDI estimeaza pe de alta parte ca in economie exista un deficit de circa 35.000 de ingineri.

Holger Schaefer, analist la institutul de cercetari IW din Koln, considera ca efectul imbatranirii populatiei se va face simtit in urmatorii ani. Unii analisti spera ca problema se va atenua de anul viitor, cand Germania va elimina restrictiile privind accesul pe piata al lucratorilor din fostele state comuniste care au aderat la UE in 2004.

Potrivit Bertelsmann Foundation, in Germania vor fi create in urmatorii zece ani circa 2,5 milioane de locuri de munca, dar cererea va creste mai repede decat oferta, in urmatorii ani. 

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
#piata muncii, #germania, #job , #stiri Allianz