Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul intoarce ochii spre asigurarile private de sanatate

Guvernul intoarce ochii spre asigurarile private de sanatate

Desi este inca la inceput, piata asigurarilor private a inceput sa fie privita de guvernanti ca o solutie pentru iesirea din criza a sistemului sanitar romanesc. Saptamana trecuta, ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca a pregatit un pachet de legi care reglementeaza acest sector si pentru care guvernul isi va asuma raspunderea in parlament

Pana acum, majoritatea beneficiarilor sistemului privat de sanatate au fost angajatii companiilor multinationale sau romanii cu venituri mult peste medie.

In ultimul timp insa, in competitie au intrat tot mai multe companii de asigurari care au simtit potentialul afacerii. In aceste conditii, exista sanse ca sistemul privat de sanatate sa se adreseze unei paturi mai largi de clienti, cu atat mai mult cu cat acestia beneficiaza de deductibilitatea primelor de asigurare pana la nivelul de 200 de euro pe an, potrivit Codului Fiscal in vigoare. A"Acum trei ani am cerut acordul conducerii firmei Allianz pentru a lansa produse de asigurari private de sanatate. Conducerea germana a evaluat situatia si nu a fost de acord. Asa ca a trebuit sa asteptam pana acum, cand lucrurile au inceput sa se misteA", ne-a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al companiei Allianz-Tiriac, saptamana trecuta, cand a anuntat intrarea pe piata asigurarilor private de sanatate.

Allianz-Tiriac se concentreaza deocamdata pe companiile mari care ofera angajatilor in pachetul salarial si asigurari de sanatate. A"Pana la finele anului 2006, oferta noastra va include si polite adresate persoanelor fiziceA", a adaugat directorul general al Allianz-Tiriac. In plus, compania mizeaza pe o prezenta ridicata in marile orase din tara, unde a incheiat protocoale cu aproximativ 100 de furnizori de servicii medicale.

Sora lui Medsana

Tot saptamana trecuta, grupul elen ATHENS, prezent pe piata romaneasca prin clinicile Medsana, a anuntat ca va investi in urmatorii cinci ani 50 de milioane de euro in extinderea activitatilor din Romania, dintre care 10 milioane in deschiderea unei subsidiare a companiei de asigurari de sanatate din cadrul grupului, LA VIE Assurance.

ATHENS Medical Group detine doua clinici in Bucuresti si intentioneaza sa construiasca, in urmatorii cinci ani, alte cinci centre medicale in Capitala si orasele mari ale tarii. De asemenea, grecii vor sa infiinteze si un spital privat.

Propunerile lui Nicolaescu

Revenind la modificarile legislative propuse de Ministerul Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca au fost pregatite 14 legi pentru reglementarea acestui domeniu. Una dintre cele mai importante este legea asigurarilor voluntare private de sanatate, prin care se introduce un pachet de servicii suplimentar fata de cel social. Reamintim ca in prezent este in vigoare Legea asigurari-lor private de sanatate, care nu este insa aplicabila din cauza ca nu au fost elaborate normele de aplicare. Importanta acestora este data de stabilirea unui pachet de servicii de baza de care sa beneficieze toti cei care platesc asigurari de sanatate la stat. Daca normele ar fi fost adoptate, furnizorii privati de servicii medicale ar fi putut acorda clientilor produse suplimentare fata de pachetul de baza. Asa clientii care merg la clinici particulare platesc de doua ori: o data asigurarile la stat, care sunt obligatorii, dar si consultatiile, de exemplu, de la particulari.

La scurt timp dupa ce a intrat in dezbatere publica, pachetul de legi a starnit controverse. Cei mai inversunati sunt reprezentantii furnizorilor de servicii medicale care lucreaza pe baza de abonamente de sanatate cum ar fi Medicover, Medsana sau Centrul Medical Unirea. Ei cer un tratament egal din punctul de vedere al facilitatilor acordate prin lege. A"Noi vrem aceleasi avantaje pentru abonamentele de sanatate ca si firmele de asigurari care activeaza in acest domeniu, altfel piata abonamentelor se va prabusiA", ne-a declarat doctorul Warga Enayati, directorul Centrului Medical Unirea.

Costel Stroescu

Saptamana Financiara

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 899 ori