Guvernul Greciei analizeaza noi masuri de austeritate

Marti, 24 Mai 2011, ora 10:15
1417 citiri
Guvernul Greciei analizeaza noi masuri de austeritate

Guvernul Greciei a discutat, luni, noi masuri de urgenta pentru reducerea deficitului bugetar, menite sa convinga creditorii ca autoritatile de la Atena pot depasi criza datoriilor fara restructurarea acestora, transmite Reuters.

Masurile analizate includ reduceri mai drastice ale salariilor din sectorul public, noi majorari de taxe, precum si posibile concedieri ale functionarilor publici angajati cu norma intreaga.

Miza o reprezinta o noua transa, de 12 miliarde de euro, din programul convenit anul trecut cu UE si FMI, precum si noi imprumuturi necesare pentru acoperirea deficitului de finantare de anul viitor, in conditiile in care este improbabil ca Grecia sa poata reveni pe pietele de obligatiuni in 2012.

Pietele considera ca o anumita forma de restructurare a datoriilor elene este inevitabila, eventualitate exclusa insa de liderii europeni, in special de reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE).

Autoritatile de la Frankfurt si Bruxelles cer insa respectarea stricta a programului de reforme, care include privatizari si alte masuri de reducere a cheltuielilor, inclusiv a salariilor, si de majorare a veniturilor.

Directorul general al Allianz, cel mai mare grup de asigurari din Europa, Michael Diekmann, a avertizat luni guvernele sa nu impinga Grecia in insolventa prin blocarea unui ajutor suplimentar.

"Avem nevoie de un plan de industrializare pentru Grecia, de tipul Planului Marshall", a spus Diekmann.

Presa elena a relatat, luni, ca masurile analizate de guvern includ reducerea la jumatate a sumei de 12.000 de euro exceptata de la impozitul pe venit, si reduceri ale altor scutiri fiscale, pentru cheltuieli medicale si dobanzi ale creditelor pentru locuinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern grecia, #masuri austeritate, #credite, #criza datorii, #grecia , #stiri Allianz