Cine plateste pentru avionul AirAsia

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 11:31
6628 citiri
Cine plateste pentru avionul AirAsia
Foto: Airbus.com

Grupul german Allianz a informat, luni, ca este principalul reasigurator pentru avionul AirAsia, disparut duminica dimineata intre Indonezia si Singapore, cu 162 de persoane la bord, in cel de-al treilea mare accident aviatic in care asiguratorul a fost implicat in acest an.

Printre clientii grupului german se numara si compania aeriana Malaysia Airlines, Allianz fiind principalul reasigurator pentru avionul MH370, disparut in Oceanul Indian in luna martie, dar si pentru zborul MH17, care a fost doborat in luna iulie deasupra Ucrainei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

'Putem confirma ca Allianz Global Corporate & Specialty UK (AGCS) este principalul reasigurator pentru AirAsia', a declarat un purtator de cuvant de la Allianz.

Compania nu a dorit, insa, sa precizeze care este marimea expunerii sale si nici nu a identificat alte companii de asigurari cu expunere pe avionul Airbus A320-200 apartinand AirAsia. Insa, potrivit calculelor facute de Reuters, platile minime pentru acoperirea acestui accident ar urma sa se ridice la aproximativ 100 de milioane de dolari.

'La acest moment este mult prea devreme sa comentam informatiile cu privire la acest incident', a informat Allianz.

La fel ca si in cazul celor doua avioane Malaysia Airlines, Allianz si ceilalti co-asiguratori vor trebui sa acopere nota de plata pentru aeronava AirAsia, dar si platile pentru rudele pasagerilor aflati la bord.

In mod normal, un avion Airbus A320 se vinde pentru un pret mediu de 94 de milioane de dolari, potrivit informatiilor de pe pagina de Internet a Airbus. Cu toate acestea, in functie de vechimea aeronavei, este posibil ca aceasta sa fie asigurata pentru o suma mai mica.

In cazul despagubirilor acordate pasagerilor, potrivit unui acord international denumit Conventia de la Montreal, limita maxima a despagubirilor initiale este de aproximativ 165.000 de dolari per pasager la actualul curs de schimb, sau circa 27 de milioane de dolari pentru toti cei 162 de pasageri ai zborului AirAsia. Insa, daca se va ajunge la concluzia ca linia aeriana este vinovata pentru accident, de exemplu o eroare de pilotaj, despagubirile ar putea fi mult mai mari.

Avionul AirAsia, un Airbus 320-200, cu 155 de pasageri la bord plus sapte membri ai echipajului, a pierdut contactul cu controlul traficului aerian din Jakarta duminica dimineata, la ora locala 06.17 (23.17 GMT, sambata), dupa ce pilotii au solicitat permisiunea de a schimba cursul din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

Avionul Airbus A320-200 era exploatat de AirAsia Indonesia, o sucursala a AirAsia, companie al carei sediu este la Kuala Lumpur, in Malaezia, si care domina piata transportului aerian low cost in Asia de Sud-Est.

#prabusire avion AirAsia, #avion disparut Asia , #stiri Allianz