Allianz-Tiriac vrea fransiza la politele de asigurare obligatorie a locuintelor

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 15:30
2770 citiri
Allianz-Tiriac vrea fransiza la politele de asigurare obligatorie a locuintelor

Asiguratorul Allianz-Tiriac nu este interesat sa intre in actionariatul Poolului de asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), motivand ca prima de asigurare obligatorie a locuintelor nu are o baza de calcul, iar politele nu au fransiza, a declarat luni directorul general, Constantinescu Cristian, citat de NewsIn.

"Este nevoie fie de fransiza, fie de o prima care sa fie determinata prin calcule actuariale de catre Pool, si nu sa fie dictata prin lege, urmand sa fie schimbata la propunerea CSA", a afirmat Constantinescu. "Orice membru al PAID ar trebui sa aiba trei calitati extrem de clare: una de actionar, a doua este cea de agent prin care se distribuie politele si a treia calitate este cea de lichidator de daune pentru politele pe care le-a distribuit, in calitate de agent", a completat el.

Potrivit legii, membrul PAID care are si calitatea de agent trebuie sa plateasca dauna, urmand sa o recupereze candva, de la Pool, in conditiile in care nu dispune de aceste fonduri ca sa plateasca daunele, a subliniat directorul general al Allianz-Tiriac. Asigurarea obligatorie a locuintelor va fi aplicata in Romania de anul viitor, insa doar unii asiguratori de pe piata au intrat in PAID.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA se fac venituri la bugetul de stat in cota de 40%, venituri la bugetul CSA in proportie de 40%, iar restul de 20% se face venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop. Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuinte, # asigurari, # fransiza , #stiri Allianz