Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Allianz-Tiriac a primit aprobarea pentru constituirea unei societati de pensii private

Allianz-Tiriac a primit aprobarea pentru constituirea unei societati de pensii private

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat cererea pentru autorizarea constituirii primei societati de pensii de pe piata pensiilor facultative din Romania, Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, a anuntat, marti, un comunicat al CSSPP.

Cinci companii au depus, pana la 1 martie, cereri de autorizare pentru a functiona pe piata pensiilor facultative (Pilonul III). Societatile care au depus documentatia in acest sens sunt BCR Asigurari de Viata, pentru obtinerea autorizatiei ca administrator de fonduri de pensii facultative, Allianz - Tiriac, pentru obtinerea autorizatiei de constituire a societatii de pensii, Aviva Asigurari de Viata, in vederea obtinerii autorizatiei ca administrator de fonduri de pensii facultative, KPMG Audit S.R.L, in vederea obtinerii avizarii ca auditor al fondurilor de pensii facultative si ING Asigurari de Viata S.A., in vederea obtinerii autorizatiei ca administrator de fonduri de pensii facultative.

Societatile avizate de CSSPP pana in prezent sunt BRD - Groupe Societe Generale S.A., depozitar al activelor fondurilor de pensii facultative si Ernst & Young Assurance Services S.R.L. - auditor financiar pentru fondurile de pensii facultative. Conform reprezentantilor CSSPP, in primul an de functionare a pilonului III, se poate ajunge la 200.000-300.000 de participanti in sistem.

Sistemul pensiilor facultative reprezinta asa-numitul pilon III de pensii, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Pentru ca o companie sa fie autorizata ca administrator de fond de pensii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii: sa aiba un capital social de cel putin 1,5 milioane euro, membrii consiliului de administratie sa aiba pregatire in domeniu, compania sa nu aiba datorii la bugetul de stat si, totodata, sa indeplineasca anumite conditii legate de provenienta capitalului.

O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro de la angajator si 200 de euro de la angajat.

Documentatia solicitata este stabilita de Legea nr.204/2006 privind fondurile de pensii facultative si normele privind autorizarea/avizarea entitatilor de pe piata pensiilor facultative si se afla in diverse etape. Daca se constata indeplinirea conditiilor impuse de legislatia in vigoare va fi propusa Consiliului CSSPP autorizarea/avizarea acestora. Dupa autorizare/avizare aceste entitati vor fi inregistrate, in Registrul Public, la Sectiunile corespunzatoare, de pe site-ul CSSPP.

Pentru a fi autorizata de catre CSSPP, o societate de pensii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii generale: sa se constituie sub forma unei societati pe actiuni, sa aiba ca obiect unic de activitate colectarea, administrarea, investirea activelor fondurilor de pensii facultative si, optional, furnizarea pensiilor private. De asemenea, denumirea societatii de pensii trebuie sa contina obligatoriu sintagma "societate de administrare a fondurilor de pensii facultative".

O societate de pensii nou constituita va putea administra fonduri de pensii facultative numai dupa obtinerea autorizatiei de administrare emisa de catre CSSPP. Autorizatia de constituire a unei societati de pensii nu garanteaza si obtinerea autorizatiei de administrare.

Procesul de autorizare/avizare a entitatilor de pe piata pensiilor facultative, demarat la data de 30 octombrie 2006, este un proces continuu, cei interesati urmand sa depuna solicitarile la sediul CSSPP, insotite de documentatia stabilita de Legea nr.204/2006 si de normele emise in aplicarea acesteia.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 946 ori