Allianz a vandut Dresdner Bank concurentei Commerzbank

Luni, 01 Septembrie 2008, ora 10:31
1367 citiri

Commerzbank a cumparat, duminica, Dresdner Bank de la Allianz, in cadrul unei tranzactii de 9,8 miliarde euro, ce va schimba structura sistemului bancar german si va cauza 9.000 de disponibilizari, relateaza Reuters.Cea mai mare parte a sumei va fi platita de Commerzbank sub forma de actiuni, ceea ce va face ca Allianz sa detina o participatie de aproape 30% in cadrul noii banci.


In urma vanzarii va rezulta cea mai mare banca pentru clientii de retail si corporate din Germania. Tranzactia va fi efectuata in doua etape, Commerzbank cumparand 60% din Dresdner in acest an si restul in 2009, pentru a concura cu Deutsche Bank, liderul pe sectorul bancar din Germania. Afacerea urmeaza sa fie aprobata de autoritatile de reglementare.


"Este un punct cheie in consolidarea sistemului bancar din Germania. Prin acest pas, am ales cea mai buna solutie pentru Dresdner Bank. Impreuna, cele doua banci vor deveni lider de piata pentru clientii de retail si pentru companiile mijlocii", a declarat directorul executiv Allianz, Michael Diekmann.


"Ca o banca puternica, noua companie va putea proteja locurile de munca in viitorul apropiat. Cu un pachet de aproape 30%, Allianz va deveni cel mai mare actionar al noii banci si va dobandi acces la o puternica retea de distributie pentru produsele de asigurare", a adaugat acesta.


Tranzactia evalueaza Dresdner Bank la 9,8 miliarde euro (14,5 miliarde dolari), cu peste 14 miliarde euro mai putin decat pretul platit de Allianz cu cativa ani in urma.


Persoane apropiate bancii au criticat o afacere care transforma asiguratorul Allianz in cel mai mare actional al noii Commerzbank. Allianz and Commerzbank urmeaza sa acopere viitoare pierderi de 1,25 miliarde euro, suma din care Allianz va acoperi 975 milioane euro.


Tranzactia urmeaza sa creeze sinergii anuale de 5 miliarde euro, potrivit Commerzbank.