Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 7,8%

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 11:50
1652 citiri
Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 7,8%

Activele nete administrate de fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) insumau la finele lunii septembrie 1,996 miliarde lei, in crestere cu 7,8% fata de nivelul de la finele lui august, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Activele nete administrate au ajuns la aproape 1,996 miliarde de lei, dupa incasarea a 17 runde de contributii, in valoare totala de 1,827 miliarde de lei. Diferenta dintre contributiile brute si activele nete este reprezentata de profitul net realizat pana acum de fondurile de Pilon II pentru participantii lor, adica aproape 169 de milioane de lei", se arata intr-un comunicat al APAPR.

In perioada analizata, Pilonul II avea 4,84 milioane de participanti, dintre care pentru 4,46 milioane a fost virata pana in prezent cel putin o contributie in contul lor personal de pensie privata.

Pe acest segment de piata activeaza 12 companii de profil care administreaza cate un fond de pensii.

Dup? valoarea activelor, primele trei fonduri sunt administrate de ING Pensii - 783,1 milioane de lei, Allianz-?iriac Pensii - 471 milioane de lei ?i Generali Fond de Pensii - 160,4 milioane de lei.

Fondurile de pensii obligatorii au obtinut un randament mediu de 13,61% pe primele noua luni ale acestui an si de 17,4% in ultimele 12 luni (cand inflatia a fost de 4,94%). De la lansare si pana in prezent, randamentul mediu anualizat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii este de 15%. 

In ceea ce priveste Pilonul III (pensii private facultative), activele nete administrate de cele 13 fonduri de profil au atins in primele noua luni 172,6 milioane de lei, in crestere cu 7% fata valoarea din ianuarie-august, in timp ce numarul participantilor s-a situat la aproape 179.000, cu circa 4.000 mai multi fata de finele lunii august (174.885).

Cele mai mari fonduri de profil sunt ING Optim - 46,9 milioane de lei, BCR Prudent - 37,9 milioane de lei si AZT Moderato - 26,7 milioane de lei.

Primul fond este administrat de ING Asigurari de Viata, al doilea de BCR Asigurari de Viata, iar ultimul de Allianz-Tiriac Pensii.

Fondurile de pensii facultative au obtinut un randament mediu de 12,97% pe primele noua luni ale acestui an si de 13,18% in ultimele 12 luni. De la lansare, randamentul mediu anualizat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii este de 7,62%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#active, #fonduri, #pensii, #pilon II, #miliarde , #stiri Allianz