Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom, Rompetrol si Dacia, in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala

Petrom, Rompetrol si Dacia, in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala

Romania este prezenta cu 38 de firme in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala dupa cifra de afaceri de anul trecut, ocupand locul cinci din regiune, aproape jumatate dintre acestea plasandu-se insa pe pozitii inferioare celor din clasamentul din 2010. 

In clasamentul de anul trecut, Romania a fost prezenta cu 33 de firme, potrivit Mediafax.

Petrom, Rompetrol si Dacia, Pretrotel Lukoil, BAT Romania, Kaufland, Lukoil Romania, Hidroelectrica, Mol Romania, Mediplus Exim si Alro, au fost, in ordine, cele 11 companii locale care au reusit sa se plaseze pe pozitii superioare celor de anul trecut. Petrom a urcat de pe pozitia 25 pe 14, Rompetrol de pe 70, in urma cu un an, pe 24 in acest an, iar Automobile Dacia a mai castigat opt pozitii ajungand pe locul 42.

Noua companii apar in premiera in clasament, respectiv Nokia (locul 93), Electrica (134), Enel Romania (145), Renault Industrie Roumanie (343), Grup Servicii Petroliere (365), Cosmote (426), JTI Mfg (475), Cargill Agricultura (481) si Continental Automotive (491).

Grup Servicii Petroliere se afla pe pozitia doi in Regiune, ca dinamica a afacerilor in 2010 fata de 2009, cu o crestere de 151%, dupa Kriukov Car Building din Ucraina cu venituri in crestere cu 217%.

Pe de alta parte, 18 dintre cele 38 de companii prezente in clasament au pierdut pozitii fata de anul trecut, cele mai mari scaderi fiind inregistrate de Arcelor Mittal Galati, 79 de locuri pana pe 173, Coca Cola HBC Romania (77 de pozitii pe 484), Romtelecom (74 de locuri pe 269) si Philip Morris Romania (74 de pozitii pe 411).

In functie de numarul de companii nou intrate in top, Romania ocupa pozitia cinci in Europa Centrala, dupa Polonia, Cehia, Ungaria si Ucraina.

Raportat la diferitele industrii, studiul arata ca doua banci romanesti sa afla intre primele 50 de institutii de profil europene.

Astfel, BCR s-a mentinut pe locul 9, iar BRD a pierdut doua locuri, de pe 13 pe 15, clasamentul fiind realizat pe baza activelor de la sfarsitul anului trecut.

Si in topul industriei de asigurari regasim cinci firme din Romania, respectiv Astra (30 fata de 35 anul trecut), Allianz-Tiriac Asigurari (33 fata de 21), Omniasig (37 fata de 28), Groupama si ING Asigurari de Viata, care au intrat direct pe locurile 44 si 50.

In functie de capitalizare, Petrom ocupa locul 13 din 50 in regiunea analizata, cu 4,429 miliarde de euro si ultima pozitie, in top zece companii din sectorul energiei si resurselor dupa venituri si profiturile nete din 2010.

De asemenea, Nokia Romania a intrat direct pe pozitia opt in top zece al celor mai mari companii din sectorul TMT (Tehnologie, Media si Telecomunicatii) dupa venituri si profit, cu venituri din vanzari de 1,606 miliarde de euro in 2010.

"Romania este una dintre tarile care si-au crescut cota de piata in top 500, de la 6% la 8%, ceea ce reflecta continuarea dezvoltarii economice, in particular in industrii precum afaceri legate de consum, transporturi, energie si resurse'", se arata in raport.

Autorii studiului arata ca, in Europa Centrala, nevoia de a mentine si a creste atragerea de investitii straine directe este presanta, Romania lucrand din greu pentru a recastiga increderea investitorilor si pentru a stimula cresterea prin demonstrarea stabilitatii economice si legislative.

"In Romania, prioritatea astazi este de a construi o incredere a investitorilor externi in sanatatea economiei nationale.

Investitiile straine directe, care au fost dintotdeauna o sursa primara de crestere, au scazut abrupt in ultimii ani.

Succesul Romaniei sub acordul cu FMI trimite semnalele potrivite si de aceea exista o speranta ca industria locala de servicii financiare va castiga teren prin noi investitii.

Totusi, orice abilitate de crestere va fi de asemenea dictata de abilitatea bancilor de a administra activele neperformante si riscurile asociate cu creditarea intr-un mediu volatil", considera Andrei Burz-Pinzaru, partner Deloitte Romania.

La nivel regional, Polonia continua sa domine ierarhia pe 2011, cu 173 de companii in topul Deloitte, fata de 180 in 2010, fiind urmata de Cehia (80, fata de 73), Ungaria (68 fata de 63) si Ucraina (43 comparativ cu 39).

Clasamentul prezinta putine modificari fata de anul trecut, avand in continuare in frunte grupurile petroliere PKN Orlen (Polonia) si MOL (Ungaria).

Skoda Auto a revenit pe locul 3 de pe 4, Naftogas (Ucraina) a urcat de pe 5 pe 4, CEZ (Cehia) se afla pe locul 5, coborand 2 pozitii.

In primele zece companii se mai regasesc Metinvest si Energorynok (Ucraina) si PGNiG, PGE si Jeronimo Martins (Polonia). Deloitte Top 500 Europa Centrala este un clasament anual al companiilor din regiune, realizat in functie de venituri, profit, numar de angajati si capitalizare din 18 tari. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2675 ori