Instabilitatea legislativa ar putea compromite reforma pensiilor

Joi, 21 Decembrie 2006, ora 09:20
1118 citiri

Instabilitatea legislativa ar putea compromite reforma pensiilor, intrucat companiile interesate sa administreze fonduri de pensii private nu isi pot intocmi planurile de afaceri pentru intrarea pe piata, a declarat, miercuri, seful diviziei de pensii a Allianz Tiriac Asigurari, Crinu Andanut.

"Instabilitatea legislativa din domeniul pensiilor private ar putea compromite reforma pensiilor, care presupune introducerea pensiilor private, obligatorii (pilonul II) si facultative (pilonul III), pentru ca, in aceste conditii, companiile interesate in administrarea de fonduri de pensii private nu isi pot pune la punct planurile de afaceri si ar putea renunta la a mai intra pe aceasta piata", a spus Crinu Andanut.

"De exemplu, in vechea varianta a legii asigurarilor, companiile de asigurari nu aveau dreptul de a administra fonduri de pensii private. Aceasta lege a fost modificata printr-o ordonanta de guvern, insa nu s-a specificat clar ce inseamna a "a administra". Noi, cei de la Allianz, aveam intentia de a infiinta, la inceput, o companie care sa se ocupe doar de colectarea de contributii pentru pensii, urmand ca, ulterior, sa mai infiintam una, care sa aiba ca obiect de activitate investirea acelor contributii. Am aflat, insa, de curand, ca potrivit normelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), nu avem dreptul de a infiinta o societate care sa se ocupe exclusiv de colectarea de contributii, ceea ce mi se pare absurd, intrucat, in mod normal, daca ti se permite sa faci mai mult, ar trebui sa ti se permita sa faci si mai putin", a spus Crinu Andanut.

"O alta problema este legata de nivelul comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private. In ultima varianta a proiectului de lege privind pensiile private obligatorii (pilonul II), comisionul anual, care se percepe din valoarea activului net al unui participant la un fond de pensii private, a fost redus la jumatate, de la 1,2% la 0,6%. Si in privinta comisionului lunar, perceput de administrator din contributia participantului, s-au facut modificari peste modificari. Mai intii a fost fixat la 2,5%, apoi a fost redus la 2%, pentru ca, in ultima varianta a proiectului de lege, sa se revina la nivelul de 2,5%", a mai spus Andanut.

"Dupa parerea mea, pensiile private obligatorii nu vor incepe sa functioneze decat din 2008, pentru ca de-abia in 2007 va fi adoptata legea, intrucat acum, la sfarsit de an, nu mai e timp. De asemenea, mai e de rezolvat problema absentei unui sistem informatic centralizat de evidenta a contribuabililor la bugetul sistemului pensiilor de stat, astfel incat procentul de 2% din contributia fiecarui salariat, care va fi transferat administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, sa poata fi luat in evidenta in mod individual, pentru fiecare contribuabil", a adaugat seful diviziei de pensii a Allianz Tiriac Asigurari.

"Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a facut o treaba buna si a reusit sa aiba un dialog real cu reprezentantii pietei. Problema este ca, in afara domnului presedinte Oancea si a domnului vicepresedinte Giurescu, care sunt tehnicieni ai domeniului, restul membrilor consiliului Comisiei sunt persoane inregimentate politic sau se afla in relatii stranse cu sindicatele si au impus, de multe ori, modificari de norme ale Comisiei extrem de dezavantajoase pentru viitorii administratori de fonduri de pensii private, cum ar fi micsorarea comisioanelor administratorilor, subiect foarte cultivat de sindicate in aceasta perioada", a mai spus Crinu Andanut.

In urma negocierilor dintre grupurile parlamentare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) este formata din: Mircea Oancea (presedinte), Ion Giurescu (vicepresedinte), Dorin Frunzulica, Stefan Prigoreanu si Vlad Soare. Mircea Oancea, care a activat si ca director general interimar al CSSPP, este fost director adjunct al SAI Muntenia Invest SA Bucuresti si a fost propus de PD. Ion Giurescu este fost director al Casei Nationale de Pensii si a fost propus de PSD. Doru Claudian Frunzulica a fost presedinte al Centrului Marshall Romania si a fost propus de Consiliul Economic si Social (CES). Vlad Soare este fost vice-guvernator al BNR si a fost implicat in cazurile Bancorex si Gelsor, fiind propus tot de CES. Stefan Prigoreanu, director la firma de asigurari si brokeraj Millenium Insurance Broker (care include printre proprietari firma Grivco si Fundatia Umanista Dan Voiculescu) a fost propus de PC pentru pozitia de membru al Consiliului.

"Mai e si problema deductibilitatii fiscale a contributiilor la fondurile de pensii private, care ar trebui extinsa la toate produsele de asigurare de viata. Oricum, nivelul sumei deductibile este mult prea mic, de doar 200 de euro pe an. In Polonia, tara care se pare ca ne serveste de model in ceea ce priveste reforma economica, toate formele de economisire personala, depozitele bancare, asigurarile de viata, investitiile in fonduri mutuale si contributiile pentru pensii, sunt deductibile din impozitul pe venit", a explicat Crinu Andanut.

"Cu toate presiunile pe care le-au facut companiile de asigurari asupra autoritatilor, in sensul legiferarii deductibilitatii fiscale a asigurarilor de viata, ca si in cazul contributiilor pentru pensii private, nu au reusit pana acum sa obtina acest lucru. Mai mult chiar, asigurarile de sanatate, care intr-o prima varianta a noului Cod Fiscal devenisera deductibile, nu mai sunt astfel, in ultima varianta a Codului. Problema este ca nici un ministru al finantelor nu este dispus sa isi asume o decizie care, pe termen scurt, va reduce considerabil, intr-adevar, veniturile bugetare, dar care, pe termen lung, ar contribui decisiv la prosperitatea economica a Romaniei", a comentat, cu aceeasi ocazie, presedintele Allianz Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu.

"Autoritatile ar trebui sa fie constiente de faptul ca societatile care vor intra pe piata pensiilor private facultative (pilonul III) nu o vor face decat in perspectiva intrarii ulterioare pe piata pensiilor obligatorii private (pilonul II), intrucat doar acelea constituie o afacere adevarata, dat fiind numarul mare de contribuabilli si volumul de fonduri care vor fi atrase. In conditiile instabilitatii legislative de care vorbeam, a imposibilitatii de a pune la punct un plan de afaceri, este foarte posibil sa alegem sa nu intram in acest business", a spus Andanut.

Potrivit unor estimari din piata, in Romania, la pilonul II, pensiile obligatorii administrate privat, activele totale ale fondurilor de pe piata ar putea ajunge, in 10 ani, la valoarea de 34 miliarde lei, cu patru milioane de participanti. La pilonul II de pensii, luand in calcul o varsta de pensionare de 65 de ani, cu o contributie lunara care pleaca de la 2% din salariul brut mediu pe economie si ajunge la 6%, dupa opt ani, potrivit legii, incepand cu varsta de 30 de ani si tinand seama si de ajustarile impuse de inflatie, se va putea obtine o pensie de circa 300 lei pe luna.

In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fondurile de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani. Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor. Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). La pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii de pana la 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)