Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondul ceh PPF i-a platit lui Tender 35 milioane de euro si a preluat controlul Ardaf

Fondul ceh PPF i-a platit lui Tender 35 milioane de euro si a preluat controlul Ardaf

Fondul ceh de investitii PPF Investments controleaza peste 70% din actiunile companiei de asigurari Ardaf Cluj-Napoca, dupa ce a preluat joi, prin intermediul Sabile Limited din Cipru, un pachet de 56,19% din titluri de la firma Tender Timisoara, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, intr-o tranzactie speciala de 118,7 milioane de lei (circa 35 milioane de euro), derulata pe piata Rasdaq.

Sabile detinea deja 14,6% din actiunile Ardaf, preluate tot pe Rasdaq, la jumatatea lunii februarie, de la avocatul Daniel Voicu, pentru 24,9 milioane de lei (circa 7,3 milioane de euro).

"Achizitia de azi a participatiei majoritare in cadrul companiei Ardaf este o tranzactie cruciala pentru PPF Investments pe piata din Romania. Este o investitie strategica, prin care intentionam sa repunem compania pe picioare, sa o transformam intr-un factor cheie in sectorul asigurarilor din Romania. Achizitionarea unui pachet majoritar la Ardaf vine in completarea celei pe care am facut-o recent, cand am achizitionat 100% din Roumanie Assurance International (RAI)", a declarat Pavel Kuta, managing director al PPF, intr-un comunicat transmis agentiei MEDIAFAX.

Directorul general al Ardaf, Daniel George Tudor, a afirmat ca intrarea PPF in actionariat va contribui la restructurarea asiguratorului si la cresterea activitatii companiei, atat in ceea ce priveste asigurarile de viata, cat si asigurarile non-viata.

"Obiectivul nostru este sa devenim una dintre primii cinci companii pe piata asigurarilor din Romania in acest an", a spus in comunicat Tudor, fost presedinte al RAI.

Tender a declarat agentiei MEDIAFAX ca a imprumutat anterior 16 milioane de euro de la PPF, pentru a participa la majorarea de capital de la inceputul acestui an, in urma careia Ardaf a iesit din administrare speciala. Banii vor fi returnati PPF, astfel ca Tender va pastra circa 19 milioane de euro.

"Sunt multumit de pretul obtinut si am iesit si pe plus", a spus Tender.

Intentia firmei din Timisoara de a vinde pachetul majoritar la Ardaf a fost anuntata inca de anul trecut.

Pachetul de 56,19% din titlurile Ardaf a fost tranzactionat pe Rasdaq la un pret de 13 bani pe actiune, cu 24,9% mai putin decat cotatia de la inchiderea de miercuri, de 17,4 bani.

Acesta este cel mai redus pret la care putea fi realizat transferul, intrucat pretul unei tranzactii pe piata deal a bursei Rasdaq poate fi cu cel mult 25% mai mic decat cotatia actiunilor la inchiderea precedenta.

In piata principala, titlurile erau tranzactionate joi, la ora 13:15, la 21,6 bani, cu 25% peste inchiderea precedenta.

Ardaf si-a inceput activitatea in anul 1992 si a ocupat in 2005 locul sase in clasamentul companiilor de asigurari din Romania in functie de veniturile din prime brute subscrise pe asigurari generale, cu o cota de piata de 6,74%.

Compania s-a aflat in administrare speciala in perioada iulie 2006-februarie 2007, intrucat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a considerat ca managementul Ardaf a periclitat respectarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari.

Administrarea speciala a fost ridicata la inceputul lunii februarie, dupa ce capitalul social al companiei a fost majorat cu 100 milioane de lei.

Avocatul Daniel Voicu a vandut, la jumatatea lunii februarie, 14,6% din actiunile Ardaf, dobandite in cadrul majorarii de capital, firmei Sabile Limited, pentru suma de 24,9 milioane de lei (circa 7,3 milioane de euro).

Alaturi de Tender SA Timisoara, controlata de Ovidiu Tender, mai detineau actiuni la Ardaf, potrivit celor mai recente raportari, Raiffeisen Zentralbank Osterreich - 19,92%, Clairmont Holdings Ltd - 10,17% si alti actionari - 13,72%.

Ardaf a subscris, in primele noua luni ale anului 2006, prime brute in valoare de 161,7 milioane de lei, in scadere cu 18,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si a consemnat pierderi de 106,4 milioane de lei. In 2006, compania a avut venituri totale de circa 204,3 milioane de lei, in scadere cu 18,8% fata de rezultatul din 2005.

PPF mai detine in Romania compania de asigurari RAI si 20% din actiunile bancii Romexterra, controlata de banca ungara MKB, subsidiara a institutiei germane de credit Bayern LB. Fondul a preluat intregul pachet de actiuni al RAI la inceputul lunii februarie a acestui an, de la mai multe persoane fizice, pentru o suma estimata de surse din piata la circa zece milioane de euro.

RAI a ocupat in 2005 pozitia 18 in ierarhia societatilor care practica asigurari generale, cu prime de 20,2 milioane de lei. Anul trecut, veniturile firmei au cresut cu 21%, la 24,5 milioane de lei. RAI este unul dintre primii trei asiguratori pe segmentul politelor de asistenta turistica.

Incepand cu anul 2005, pe piata de profil au avut loc mai multe operatiuni de preluare a unor companii. Astfel, cea mai importanta tranzactie a fost vanzarea, in luna mai 2005, a pachetului majoritar de actiuni (68,87%) detinut de TBIH Financial Services (Olanda) la Omniasig SA catre Vienna Insurance pentru suma de 83 milioane de dolari.

O luna mai tarziu, grupul austriac Uniqa a cumparat pe Rasdaq un pachet reprezentand 27% din capitalul social al Astra Asigurari, valoarea transferului de actiuni ridicandu-se la zece milioane de euro. Piata asigurarilor generale si de viata a crescut cu 33%, la peste 1,6 miliarde de euro, potrivit datelor CSA. Principalul concurent este Allianz-Tiriac Asigurari, cu o cota de circa 20%.

PPF Investments este un fond de investitii cu capital privat, specializat in Europa Centrala si de Est, cu investitii efectuate de peste 600 de miliaone de dolari, potrivit propriilor date, in companii din domeniul financiar, al telecomunicatiilor, al energiei si din sectorul media. Fondul a anuntat anterior ca este hotarat sa investeasca in Romania in domenii ca telecomunicatii, asigurari, energie. PPF detine in Cehia firma de asigurari Ceska Pojistovna.

Primele tranzactii semnificative in piata asigurarilor din Romania au inceput in anul 2000, cand grupul german Allianz a preluat 51% din actiunile Asigurari Ion Tiriac pentru 13,2 milioane de euro, iar compania austriaca de asigurari Wiener Staedtische a preluat controlul Unita Timisoara. Nova Trade, controlata de Dan Adamescu, a preluat in iulie 2002, de la stat, Astra Asigurari, pentru 2,5 milioane de dolari.

Tot in 2002, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a preluat 20% din Interamerican Romania, prin majorarea capitalului social cu 3,4 milioane de dolari. In a doua parte a aceluiasi an, Wiener Staedtische a dobandit 54,41% din Agras pentru circa doua milioane de dolari.

In luna octombrie 2005, OTP Garancia (Ungaria) a preluat 95,813% din actiunile Asigurarea Ceccar-Romas (viitoarea OTP Garancia Asigurari) pentru circa doua milioane euro.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1141 ori