Cat va costa RCA in 2010?

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 09:01
3268 citiri
Cat va costa RCA in 2010?

Asigurarile auto au reprezentat unul dintre motoarele de crestere a cotei de piata detinute de companiile de asigurari. Cum valoarea daunelor a crescut de la an, antrenand si sumele platite ca despagubiri, companiile de asigurari au majorat constant tarifele pentru politele RCA si CASCO.

In 2010, CASCO s-ar putea scumpi, in medie cu 30%, iar polita RCA cu 20-25%. Anul acesta, tarifele RCA au fost majorate, in medie, cu 35%, dupa ce anul trecut scumpirea a fost de circa 15%. In 2007, persoanele fizice au platit in medie cu 55% pentru RCA, in vreme ce firmele au achitat sume chiar si cu 100% mai mari decat in 2006.

Astfel ca in 2010, costurile legate de RCA ar putea creste cu 20 - 60%, potrivit reprezentantilor companiilor de asigurari.

Masina de firma, abonata la accidente

Cel mai recent anunt privind majorarea tarifelor la RCA a fost facut de seful Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu. Oficialul a spus ca in 2010, polita RCA va fi mai scumpa cu 20%, pe fondul cresterii cu 15-17% a valorii despagubirilor platite.

Astfel, dauna media a urcat la 5.100 de lei in ceea ce priveste persoanele fizice si la 6.500 lei, in cazul firmelor. Romeo Jantea, directorului brokerului de asigurari Guild, spune ca majorarea tarifelor poate sa fie mai mare de 30% pentru CASCO si de 25% pentru RCA. Majorarea tarifelor este motivata de cresterea daunalitatii, contractarea pietei de leasing, dar si de faptul ca actionarii companiilor de asigurari nu mai au de unde sa acopere fondurile. "Nu mai exista surse de crestere a volumului de prime.

Nu se mai inmatriculeaza masini noi, iar preturile practicate de servic-uri nu au scazut", a declarat pentru evz.ro Romeo Jantea.

Bonus malus, intarziat

Tarifele pentru 2010, anuntate de companiile de asigurari pe paginile proprii de asigurari, sunt mai mari decat cele practicate anul acesta. Noile tarife vor tine cont de istoricul soferului. Astfel, valoarea politei va fi direct proportionala cu numarul de incidente si cu valoarea pagubelor produse. Acest lucru va fi posibil o data cu introducerea sistemului "bonus malus".

Totusi, putine companii isi permit sa dezvolte o asemenea baza de date, astfel ca va mai dura ceva timp cand vom avea un sistem functional la nivel national, considera Romeo Jantea. Raportat la volumul de prime subscrise in 2008 si la cel de pierderi, tarifele ar putea creste, in medie, cu 10% in 2010, considera Albin Biro, membru in Consiliul de Administratie al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Totusi, societatile de asigurari ar putea intra din nou in hora cresterii cotei de piata, astfel ca am putea asista si la reduceri de tarife.

Soferul din Bucuresti plateste mai mult

Cele mai vandute marci de autoturisme in primele noua luni ale anului au fost Logan, Ford si Volkswagen,clasele de autoturisme preferate de romani fiind cele cu o capacitate cilindrica de pana la 1.800 de centimetri cubi (cc).

Pentru o polita RCA incheiata pentru un autoturism Logan fabricat in 2007 si inmatriculat in Bucuresti, un sofer va scoate din buzunar circa 646 de lei daca alege sa incheie asigurarea la Asirom. In cazul unui autoturism Ford cu o capacitate cilindrica de pana la 1.600, prima pentru RCA va fi de 575 de lei. Soferii mai tineri platesc mai mult.

Astfel, in cazul unei persoane care are mai putin de 28 de ani, tariful de prima urca la peste 716 lei. "Pretul este mai mare deoarece riscul este mai mare, conform normelor CSA. Cei sub 28 de ani fac mai multe accidente", spune un agent de asigurari de la Asirom. 

Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#asigurari, #casco, #companii, #rca, #tarife , #stiri Allianz-Tiriac Asigurari