Asigurarile de sanatate private: Libertatea de a alege pentru ce platim

Luni, 08 August 2011, ora 09:51
2494 citiri
Asigurarile de sanatate private: Libertatea de a alege pentru ce platim

Fondul Monetar International a cerut Guvernului sa propuna un plan coerent pentru reforma sistemului sanatatii, care sufera, in prezent, si de lipsa contribuabililor la asigurari, si de neplata arieratelor.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a mentionat ca asigurarile de sanatate private ar putea juca un rol in cadrul acestei reforme. Intrebarea care vine imediat este care ar fi acesta?

Adrian Moanta, directorul diviziei Market Management in cadrul Allianz-Tiriac Asigurari, a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, modalitatea prin care asigurarile de sanatate private ar putea fi incluse in sistemul national, precum si beneficiile pe care le-ar aduce.

Care credeti ca ar putea fi rolul asigurarilor private de sanatate in cadrul sistemului de sanatate din Romania?

Integrarea asigurarilor private de sanatate in cadrul sistemului de sanatate din Romania ar aduce cu sine o serie de schimbari benefice, in primul rand pentru asiguratii din sistemul public de sanatate si, apoi, chiar pentru stat, prin completarea optiunilor de finantare a serviciilor de sanatate.

O astfel de schimbare va usura presiunea existenta in acest moment asupra sistemului public de sanatate.

Asa cum spuneam, insa, populatia va avea cele mai mari beneficii in cazul unei astfel de schimbari, in primul rand ca urmare a extinderii optiunilor referitoare la serviciile de sanatate si a accesibilitatii acestor servicii.

In al doilea rand, sistemul privat de asigurari de sanatate va permite publicului sa aleaga acel tip de acoperire potrivit nevoilor specifice individuale. Asiguratii vor prelua, practic, responsabilitatea pentru propria sanatate, transformandu-se din "pacienti pasivi" in "detinatori activi de asigurari de sanatate".

Vorbim, asadar, de un efect de responsabilizare a populatiei, care nu va mai avea asteptari numai de la sistemul public de sanatate si va avea posibilitatea sa aleaga. De asemenea, integrarea asigurarilor private de sanatate va ridica nivelul competitiei in cadrul sistemului.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#asigurari sanatate, #contributii asigurari, #reforma sistem sanatate, #asigurari , #stiri Allianz-Tiriac Asigurari