Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Allianz-Tiriac Asigurari va majora tarifele RCA cu cel putin 20%

Allianz-Tiriac Asigurari va majora tarifele RCA cu cel putin 20%

Allianz-Tiriac Asigurari va majora tarifele pentru politele de raspundere auto obligatorie (RCA) valabile din 2010 cu intre 20 si 100%, pe unele segmente fiind posibila si o crestere de peste doua ori, a declarat luni directorul general al companiei, Cristian Constantinescu, potrivit NewsIn.

Cresterea este calculata pe baza statistica, in functie de ceea ce s-a intamplat pe acel portofoliu, au explicat reprezentantii Allianz-Tiriac.

"Majoram tarifele pentru toate politele care incep de la 1 ianuarie, mai ales in functie de varsta, locatie, acestea fiind doua elemente care dau diferente foarte mari in ce priveste nivelul primelor", a afirmat Constantinescu.

Tarifele de raspundere civila auto (RCA) ar trebui sa se majoreze cu circa 30% la nivel de piata pentru politele valabile de la 1 ianuarie 2010, mai ales din cauza cursului de schimb, sustine reprezentantul companiei.

"Ar fi necesara o majorare cu 30% la nivel de piata, care va tine cont de rata de schimb", a spus Constantinescu, apreciind ca ar putea fi luate in calcul si scenarii mai pesimiste in ce priveste deprecierea leului. 

Allianz-Tiriac Asigurari, cel mai mare asigurator de pe piata romaneasca, a inregistrat venituri din prime brute subscrise de 971 milioane lei in primele noua luni din acest an, cu 6% sub nivelul din aceeasi perioada din 2008, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni de grup.

Compania a precizat ca 93% din aceste venituri au provenit din activitatea de asigurari generale, segment pe care primele brute subscrise au insumat 905 milioane lei, cu 46 milioane lei mai putin decat in primele noua luni din 2008.

Reducerea afacerilor din asigurarile generale cu 5% a fost generata in special de scaderea vanzarilor de politie Casco destinate masinilor cumparate in leasing, in conditiile in care vanzarile de masini noi au cazut in acest an.

De asemenea, gradul de reinnoire a politelor s-a redus, ca urmare a corelarii primelor de asigurare cu profilul de risc al clientilor, care a insemnat scumpirea politelor pentru clientii cu istoric de daunalitate ridicat, subliniaza compania.

"Pierderea de venituri determinata de procesul de 'curatare' a portofoliului Casco a fost una asumata, el avand efecte pozitive asupra profitabilitatii acestei clase de asigurari", a declarat directorul general al companiei, Cristian Constantinescu, citat in comunicat.

Primele brute subscrise pe segmentul Casco au insumat in primele noua luni 547 milioane lei, in scadere cu 33 milioane lei fata de aceeasi perioada din 2008, reprezentand 60% din portofoliul de asigurari generale, in timp ce activitatea RCA a adus afaceri de 166 milioane lei, mai mari cu 12%.

In ceea ce priveste castigurile, grupul a anuntat un profit brut la noua luni pe activitatea de asigurari generale de 18 milioane lei, in timp se segmentul de asigurari de viata a generat un castig brut de 8 milioane lei, in crestere cu 25%.

"Pierderea operationala inregistrata pe clasa de asigurari RCA dupa noua luni de activitate a redus semnificativ profitabilitatea portofoliului de asigurari generale", a afirmat Constantinescu, mentionand ca daunalitatea ridicata pe segmentul RCA a erodat rezultatul de ansamblu al asigurarilor generale.

Pe segmentul RCA, rata bruta a daunei a atins in primele noua luni cel mai inalt nivel inregistrat vreodata de Allianz-Tiriac Asigurari, de circa 100%.

Compania motiveaza aceasta evolutie prin cresterea costurilor cu piesele si manopera la reparatiile in service-urile auto, marirea frecventei notificarilor de daune si majorarea semnificativa a ponderii indemnizatiilor pentru vatamari corporale si daune morale.

Fata de acelasi interval din 2008, indemnizatiile pentru vatamari corporale si daune morale au crescut de trei ori, ajungand sa reprezinte peste 11% din daunele totale pe segmentul RCA, fata de 5% in 2008, potrivit Allianz-Tiriac, care estimeaza ca situatia afecteaza intreaga piata si s-ar putea accentua pe viitor, ducand la cresterea tarifelor.

 

 

 

 

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2699 ori