Romanii cheltuiesc in medie, 450 de euro in concediu

Luni, 07 August 2006, ora 07:43
1028 citiri

Sumele alocate de turistii romani pentru concediu au crescut constant in ultimii ani, in paralel cu veniturile, cheltuielile medii cifrandu-se la circa 450 de euro, potrivit reprezentantilor agentiilor de turism.O alta tendinta vizibila in acest an este cresterea numarului de romani care cumpara vacante scumpe, la preturi de peste 1.000 de euro, in destinatii exotice sau indepartate.

"Am observat o crestere a sumelor alocate pentru concediu, dar valoarea lor depinde de zona. In Bucuresti si Timisoara mai mult, in Cluj de exemplu mai putin. Iar la numarul celor care aleg vacante de peste 1.000 de euro am avut un avans de 100%. La fel si in cazul celor care pleaca in destinatii exotice", a declarat directorul general al agentiei Eximtur, Lucia Morariu.

Aceasta tendinta este explicata pe de-o parte prin cresterea nivelul de trai, iar pe de alta parte prin dorinta unui numar tot mai mare de romani de a calatori in destinatii mai indepartate de tara.

Totusi, cele mai cautate locatii externe au ramas si in acest sezon Grecia, Turcia, Spania si Italia, in timp ce Bulgaria a inregistrat una dintre cele mai accentuate cresteri.

"In aceasta vara, cred ca peste 150.000 de romani au calatorit in strainatate. Pana la finele acestui sezon cred ca vom avea o crestere de 10-15%", este de parere directorul general al agentiei Paralela 45, Alin Burcea.

Concluzia generala a tour-operatorilor este ca in acest an a crescut numarul romanilor care au ales concediile in strainatate si in paralel a scazut clientela pentru litoralul autohton.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in luna mai au intrat in Romania circa 486.000 de straini, cu circa 2% mai putini decat in perioada similara a anului trecut, in schimb numarul romanilor care au calatorit in strainatate a crescut cu 30%, pana la 710.000 de persoane, in aceeasi luna.

Pe ansamblul primelor cinci luni ale anului, circa doua milioane de vizitatori straini au sosit in Romania si putin peste trei milioane de romani au calatorit in strainatate.

"La Eximtur, turismul intern a scazut cu 25-30%, iar destinatii externe au crescut cu 200%. In cazul Bulgariei, de exemplu, am avut de aproape 14 ori mai multe solicitari decat anul trecutA", a mai spus Morariu.

In ceea ce priveste durata concediului, majoritatea celor care cumpara bilete de la agentii de turism opteaza pentru sejururile de o saptamana, luna august fiind in continuare perioada ideala de concediu pentru turistii romani.

Daca atunci cand pleaca in strainatate majoritatea romanilor cumpara pachete all-inclusive sau cel putin cu demipensiune, in cazul vacantelor interne cei mai multi achita doar cazarea la agentiile de turism.

O tendinta tot mai vizibila pe plan extern si care incepe sa se simta si in Romania este renuntarea la concediul-unic, luat o data pe an, si divizarea lui in doua mini-vacante. Este o varianta preferata mai ales de angajatii companiilor private sau de manageri care nu isi permit sa lipseasca perioade mari, de trei saptamani, de la serviciu.

Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, acestia prefera sa isi ia concediu o saptamana vara si inca una iarna, mai ales ca multi dintre ei vor sa ajunga si la mare, dar si la munte, la schi.

Bloombiz

ChatGPT, la un an de la lansare: Aplicația a fost instalată de 110 milioane de utilizatori și a încasat aproape 30 de milioane de dolari
ChatGPT, la un an de la lansare: Aplicația a fost instalată de 110 milioane de utilizatori și a încasat aproape 30 de milioane de dolari
OpenAI aniversează un an de când a lansat ChatGPT şi a dat startul a ceea ce mulţi numesc o revoluţie care va schimba radical multe domenii, inclusiv existenţa oamenilor. ChatGPT a fost...
2024 în predicțiile experților despre evoluția economiei globale, alegerile din Marea Britanie și SUA și deznodământul războiului din Ucraina
2024 în predicțiile experților despre evoluția economiei globale, alegerile din Marea Britanie și SUA și deznodământul războiului din Ucraina
Pentru 2024, specialiștii în prognoză economică și geo-politică se așteaptă la alegeri care vor favoriza Partidul Laburist în Marea Britanie, o rezoluție a războiului din Ucraina care nu...