"Prima Piscina": cum ii lasam pe bulgari fara turisti

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 18:28
3844 citiri
"Prima Piscina": cum ii lasam pe bulgari fara turisti

Proprietarul agentiei de turism Paralela 45, Alin Burcea, sustine ca in Romania ar trebui introdus un program "Prima Piscina", in contexul in care hotelurile de pe litoralul romanesc au foarte putine piscine, spre deosebire de unitatile de cazare din Bulgaria. Intr-un interviu acordat Bloombiz, Alin Burcea enumera principalele diferente dintre cele doua litorale si subliniaza problemele cu care se confrunta turismul romanesc. 

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in anul 2010, numarul turistilor care s-au cazat in Romania a scazut cu 7%. De ce?

Pentru ca Romania nu are brand.

Desi doamna Udrea insista foarte tare pe brand...

Insista, numai ca in mintea unei persoane care nu se pricepe daca lansezi in martie  brandul, te umpli de turisti in septembrie.

Ca sa se poata implementa colectiv, un brand are nevoie de cel putin trei ani ca sa fie cunoscut.

Cum a fost anul 2010 per ansamblu, pentru turismul romanesc? S-au facut multe programe de promovare, cat succes au avut acestea?

Noi am avut in  2010 incasari putin mai mari ca in 2009, dar in general agentiile de turism cu care am vorbit au vandut mai mult. Cei care sunt seriosi si isi vand de treaba.

Ceilalti, mai putin. Cam toata lumea a avut un trend de crestere in 2010 fata de 2009. Poate la mine a fost mai mult.

Au fost alocati bani pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Care sunt obiectivele de investitii publice esentiale pentru turismul romanesc in prima faza, tinand cont de bugetele existente?

Sunt multe, de la toata partea asta de strazi, sosele si asa mai departe, mai ales in Bucovina.

In partea aia nu avem suficiente drumuri, nu sunt suficiente indicatoare.

Astea sunt lucrari foarte importante de infrastructura.

Am spus ca nu avem suficiente piscine pe litoralul romanesc, sunt foarte multe statiuni balneo care sunt degradate si care trebuie puse pe picioare. Sunt destul de multe de facut.

Cum au evoluat vanzarile de pachete turistice in aceasta iarna? Unde au schiat romanii?

In Austria, bineinteles si in Bulgaria. Ca numere mari, aici au mers. Au mai mers si in Elvetia, in Slovenia.

Conform unor statistici un roman a cheltuit in Austria mai mult decat un polonez, ceh sau ungur. In 2010, in Austria au fost 261.000 de turisti romani. Cum comentati?

Este normal sa fie asa, pentru ca noi avem o educatie balcanica. Asa ca metafora, cand se uita la meniu, romanul se uita in stanga iar nemtii se uita in dreapta.

Adica romanii se uita la mancare, iar nemtii se uita la pret. Intr-adevar, noi mancam mai bine, noi mancam, noi bem. Vest-europenii sunt mai organizati si se uita mai atent la bani.

Litoralul pare ca este lipsit de proiecte si promovare. Va fi 2011 un nou an ratat pentru litoralul romanesc?

Nu cred ca este ratat, pentru ca si in 2009 si in 2010 a fost tendinta de crestere. Dar litoralul nu o duce bine, din mai multe motive.

In primul rand, lipsa promovarii de la nivel guvernamental. Am vazut ca anuntase ministerul ca se aloca 2 milioane de euro pentru turismul intern.

Ma rog la Dumnezeu sa fie adevarat, ca aud povestea asta de doi ani si e cazul sa se intample.

Si eu o sa fiu principalul admirator al doamnei Udrea daca o sa se intample asa.

A doua problema majora a litoralului este legata de transport, in sensul ca faci de la Bucuresti la Constanta, pe calea ferata sase ore.

Aud ca acum s-a reparat si ca faci doar doua ore. Sa dea Dumnezeu! Cu auto, „datorita” micului ocol prin Cernavoda, in cele trei luni de foc, cred ca o sa se faca tot vreo sase ore.

Si colac peste pupaza, Taromul nu mai zboara de la Cluj. Tinde sa fie izolat litoralul romanesc de restul Romaniei.

Este o firma, de charter romaneasca si au anuntat ca vor sa puna (zboruri n.red.) Cluj – Timisoara – Constanta si nu le dorim decat sa reuseasca. Este foarte importanta problema accesului.

O alta problema este cea  a plajelor, care trebuie intr-un fel sau altul reglementata, ele sunt date la Apele Romane, dar de fapt sunt date la niste intermediari care nu fac altceva decat sa creasca pretul. Acest lucru trebuie reglementat, zic eu.

Ce destinatie din afara vor alege romanii in vara lui 2011?

Croatia este cea mai noua destinatie pe piata romaneasca. Croatia de cativa ani este in trend si va continua acest trend si se va alatura destinatiilor predilecte pentru romani: Turcia, Grecia.

Acolo romanul merge „traditional”. Adica Antalya a ajuns un fel de „Mamaia de Sud”, nu stiu cum sa va zic.

Care sunt lunile cele mai bune pentru petrecerea concediului in afara?

Mai, iunie si septembrie. Mai si iunie pentru ca pe destinatiile de vara nu este foarte cald si septembrie la fel. In iulie si august este foarte cald.

Concret, care este in acest moment diferenta dintre serviciile aferente litoralului romanesc si cel din Bulgaria ?

In primul rand, in Romania majoritatea hotelurile sunt vechi, iar in Bulgaria cele mai multe sunt noi.

In Romania, acestea sunt de doua, trei si putin de patru stele, iar in Bulgaria hotelurile sunt de trei, patru si cinci stele.

Noi in Romania, avem, teoretic, trei hoteluri de cinci stele, iar bulgarii au cateva zeci de cinci stele.

In plus de asta, in Bulgaria cam toate hotelurile au in medie, o piscina si sunt unele care au chiar doua piscine, deci sunt „foarte bogati in piscine”.

Noi nu avem decat foarte putine piscine. Ar fi interesant un program de genul „Prima Piscina”, pe care i l-am propus deja doamnei ministru, dar probabil ca nu l-a considerat foarte important.

A scazut printre romani frenezia litoralului din tara vecina?

Dar nu a scazut. Au fost tot 200.000 de turisti pe litoral. N-a fost nicio frenezie, ba din contra, noi pe Bulgaria am avut anul trecut crestere de 40%, cu toata lumea.

Nu e o frenezie. Pentru romani, litoralul bulgaresc este ca si litoralul romanesc, nu il mai considera o diferenta. Nu avem granita.

Cum a prins la romani early bookingul si care sunt cele mai importante reduceri la astfel de pachete?

Din ce in ce mai bine. Asta e al treilea an de early booking pe extern cu "Inscrieri Timpurii" pe intern si vreau sa spun ca lumea de abia asteapta. Am vandut in ianuarie, am vandut in februarie, vindem bine.

Oamenii au inteles care este avantajul. A durat mai mult pana au inteles sistemul. Dar este un sistem efectiv foarte avantajos pentru ei. Cele mai importante reduceri ajung chiar si la 40%, adica sunt mari.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#alin burcea, #cazare la mare, #hoteluri la mare, #litoral, #litoralul bulgaresc, #litoralul romanesc, #turisti , #stiri Alin Burcea