Pelerinajul, singurul tip de turism care creste si pe timp de criza

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 12:08
2002 citiri
Pelerinajul, singurul tip de turism care creste si pe timp de criza

Numarul romanilor care fac turism intern de pelerinaj a ramas constant in ultimii ani, iar calatoriile externe cu tematica religioasa sunt in crestere, acesta fiind singurul segment al turismului care nu a fost afectat de criza, potrivit reprezentantilor agentiilor de turism si ai Patriarhiei, precizeaza Mediafax.

"Pentru acest an estimam ca aproximativ 40.000 de romani au plecat sau vor pleca in turism de pelerinaj in afara granitelor, cu 10% mai mult decat anul trecut. Acest gen de turism este in crestere in ultimii doi-trei ani", a declarat agentiei Mediafax Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si proprietarul agentiei de turism Paralela 45.

Potrivit lui Burcea, pretul mediu al unui pelerinaj extern este de peste 600 de euro de persoana, ceea ce inseamna ca impreuna cei 40.000 de pelerini cheltuiesc mai mult de 24 de milioane de euro intr-un an pe excursii religioase in afara tarii.

El a mentionat ca din numarul total al pelerinilor, peste 80% merg in Israel.

Potrivit lui Burcea, cei mai multi pleaca prin intermediul Bisericii si doar 10.000 de persoane aleg agentiile de turism. 

"Biserica, in loc sa lucreze cu agentiile de turism, si-a facut propriile agentii. Si-au facut agentii nu doar Patriarhia Romana, ci si episcopiile. Cea mai mare problema este ca sunt destul de multi preoti care isi organizeaza grupuri de turisti de capul lor, si nu declara comisionul incasat", a explicat oficialul ANAT.

El spune ca majorarea numarului de turisti nu are explicatii economice, ci de ordin spiritual.

"Intr-o perioada grea, oamenii se indreapta spre religie. Cand e restriste in tara, sunt multi cei care aloca sume importante pentru a se simti mai aproape de Dumnezeu", a afirmat Burcea.

Si Cristian Pandel, proprietarul agentiei Christian Tour, care organizeaza pelerinaje in Grecia, spune ca principalul operator pe piata de profil este Biserica.

"Acesta a devenit un business al Bisericii. Avem si noi turisti, care merg in principal la Meteora, insula Evia, Corfu si Zakinthos, si in grupuri mai mici la muntele Athos. La Athos este mai dificil de ajuns, pentru ca e nevoie de aprobari speciale si au acces doar barbatii", a adaugat Pandel.

Acesta a spus, la randul sau, ca in pofida preturilor care pornesc de la 200 de euro pentru un sejur, dar pot ajunge si la 1.000 de euro de persoana, acest gen de turism este in crestere.

ChatGPT, la un an de la lansare: Aplicația a fost instalată de 110 milioane de utilizatori și a încasat aproape 30 de milioane de dolari
ChatGPT, la un an de la lansare: Aplicația a fost instalată de 110 milioane de utilizatori și a încasat aproape 30 de milioane de dolari
OpenAI aniversează un an de când a lansat ChatGPT şi a dat startul a ceea ce mulţi numesc o revoluţie care va schimba radical multe domenii, inclusiv existenţa oamenilor. ChatGPT a fost...
2024 în predicțiile experților despre evoluția economiei globale, alegerile din Marea Britanie și SUA și deznodământul războiului din Ucraina
2024 în predicțiile experților despre evoluția economiei globale, alegerile din Marea Britanie și SUA și deznodământul războiului din Ucraina
Pentru 2024, specialiștii în prognoză economică și geo-politică se așteaptă la alegeri care vor favoriza Partidul Laburist în Marea Britanie, o rezoluție a războiului din Ucraina care nu...
#pelerinaj, #turism, #criza, #turisti, #burcea , #stiri Alin Burcea