Zarurile au fost aruncate

Marti, 11 Octombrie 2005, ora 05:23
985 citiri

Patru din cele opt companii de electricitate au intrat anul acesta, cu acte in regula, in

proprietatea unor mari firme internationale.Mult invocata spargere a monopolului statului asupra furnizorilor de utilitati nu poate decat sa ne bucure, chiar daca la pretul obtinut de stat pentru companiile respective se pot face comentarii pro si contra. Desigur, intarzierea cu care au avut loc aceste privatizari a dat nastere unei facturi pe care am platit-o si o vom mai plati multa vreme de aici inainte. Interesant este insa faptul ca o buna parte din investitorii atrasi in distributia de electricitate si de gaze din Romania sunt investitori la care statul din care provin detine importante pachete de actiuni, uneori fiind chiar actionar majoritar. Asta ne face sa ne intrebam, firesc, atunci de ce le-am mai vandut. Singurul argument care poate fi invocat este acela ca prin privatizare se pune capat jafului din sistem.

Companiile din electricitate, gaze sau petrol au fost, o buna bucata de vreme, adevarate banci de creditare a neperformantei. Consumai gaz si curent, dar nu plateai. Intervenea statul, stergea datoriile, si ciclul finantarii fara raspundere o lua de la capat. Asa ceva nu se va mai intampla de acum inainte.

Ne vor astepta, in schimb, alte surprize. Parghia de larga protectie sociala, reprezentata de companiile respective, nu va mai fi la indemana statului. Presupunand ca noii proprietari vor actiona dupa legile stricte ale economiei de piata, inseamna ca pretul la gaze si electricitate va fi dat tot de aceste reguli. Asta in cazul in care nu se va urmari cu prioritate maximizarea profiturilor. Or, in aceste conditii, alinierea preturilor la cele europene nu va mai fi una fortata, ci una normala. Din punctul de vedere al proprietarilor, si nu al consumatorilor. Caci, la fel ca in cazul benzinei, cetateanul de rand va ramane masca atunci cand va constata ca plateste kilowatul ca neamtul sau francezul. Asta nu inseamna ca blamam privatizarea. Facuta insa tarziu, ea ne scoate fortat din amageala unor preturi dirijate ani la rand de stat si care ne creau doar iluzia ca platim putin. Si nu doar atat. Acum ar trebui sa ne intrebam de ce aceste companii nu au trecut si ele granita Romaniei pentru a participa la privatizari pe care forta economica le-ar fi permis-o, asa cum fac, de pilda, cehii de la CEZ.

Raspunsul e simplu: pentru ca partea de cotizatie trebuia platita aici, unei clase politice obisnuite sa fure, nu sa performeze. Degeaba ar interveni, peste cateva luni, presedintele sau premierul sa tempereze preturile la curent, gaze sau benzina, caci nu va avea nici unul vreun drept. Zarurile au fost aruncate de mult.

Alexandru Moldovan

Saptamana Financiara