Varujan joaca alba neagra la Cernavoda

Vineri, 18 Aprilie 2008, ora 14:44
4723 citiri
Varujan joaca alba neagra la Cernavoda

Dintr-o singura suflare, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian arunca in aer formarea companiei de proiect pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Statul roman isi schimba pozitia exact in momentul in care toate partile implicate au ajuns la un acord.

Neseriozitatea este una dintre cele mai rele insusiri a majoritatii romanilor. Cand aceasta se manifesta insa si la nivelul autoritatilor lucrurile devin extrem de grave. Se spune ca in Occident, un contract intre parti se incheie adesea printr-o singura strangere de mana. In Romania orice contract este aruncat din start pe nisipuri miscatoare, astfel incat ce ai zis azi sa nu mai fie valabil si maine. Culmea, din aceasta inconsecventa, perdantii suntem tot noi.


De aproape un an de zile au avut nevoie reprezentantii societatii Nuclearelectrica, cea care administreaza Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, sa negocieze cu investitorii interesati de construirea reactoarelor 3 si 4. La inceput au fost vreo 20 de companii atrase de proiect, pentru ca dupa negocieri extrem de stranse sa ramana 6, cu care de altfel s-a si ajuns pana in faza semnarii acordului final de colaborare.


Iata insa, in ceasul al doisprezecelea, ministrului economiei i s-a nazarit ca nu-i bine asa. I-a aparut o viziune purificatoare, pe care a si scos-o pe gura : participatia statului la viitoarea companiei de proiect nu va fi de 20%, cum se stabilise initial, ci de 51 %. Viziunea domnului ministru se bazeaza totusi pe ceva. Cica ar fi existat niste cercetari sociologice conform carora populatia Romaniei agreeaza un control al statului in aceasta investitie. Unde o fi cercetarile cu pricina nu stie nimeni, asa cum majoritatea populatiei acestei tari habar nu are cu ce se mananca energia nucleara. Sa acceptam totusi varianta asta.


Dupa ce se vor fi obisnuit cu celebra replica a lui Caragiale " tradare, tradare, dar s-o stim si noi ", investitorii interesati de reactoarele 3 si 4 nu au altceva de facut decat sa treaca le renegocierea participatiilor la compania de proiect. Daca vor mai vrea, desigur. Caci, o participatie mai mica inseamna si beneficii pe masura. Deocamdata toti cei 6 (CEZ-Cehia, Electrabel-Belgia, ArceloMittal-Romania, Enel -Italia, RWE-Germania ?i Iberdrola-Spania, sunt nauciti de afirmatiile ministrului roman si ramasi fara replica. Le ce s-or mai fi chinuti ei sa negocieze procente cuprinse intre 15% si 20%, daca, in final noi schimbam directia cu 180 de grade.


Bulgarii au negociat si ei cu rusii constructia a inca 4 reactoare nucleare la Belene. Cum ar fi ca, dupa incheierea discutiilor, bulgarii sa schimbe macazul ? Mai are rost sa ne intrebam ? Dar sa trecem si peste asta si sa ne oprim din nou la viziunea domnului Varujan Vosganian. Presupunand ca batem palma cu o participatie a statului de 51% sa vedem cine da banii pentru lucrarari. Evident, partea romana, din Fondul national de dezvoltare constituit in urma privatizarilor. Daca este asa, la ce ne mai trebuiau atunci asocieri cu altii ?


Fondul cu pricina are adunate vreo doua miliarde de euro. Constructia reactoarelor 3 si 4 presupune investitii de vreo 4 miliarde de euro. Tot din manosul Fond avem de finantat autostrada Transilvania, numai pentru anul acesta fiind necesari  vreo 500 milioane euro, dar si alte proiecte majore de infrastructura, inclusiv lucrarile la stadionul national Lia Manoliu. Sac fara fund Fondul asta. Dupa ce terminam insa cu constructia reactoarelor 3 si 4 mai trebuie sa mai gasim vreo alte 4 miliarde de euro, pentru constructia depozitului final pentru deseurile nucleare. Astia de unde ii mai scoatem ?


Romania a facut singura doua reactoare nucleare, mai spune domnul ministru al economiei si finantelor. Hai sa ne umflam putin in pene. Unu si aproape jumatate l-a facut Ceausescu, iar ce a ramas am definitivat noi in …17 ani. Nicaieri in lume constructia a doua reactoare nucleare nu s-a intins pe o asemenea durata de timp, in conditiile in care nici acum nu exista o situatie clara a cheltuielilor totale. Daca le facem si pe urmatoarele doua reactoare nucleare cu aceeasi viteza, atunci mai bine ne lasam pagubasi.


Asadar, perspectivele de a deveni o tara cu pondere ridicata in productia de energie electrica pe baze nucleare sunt cat se poate de sumbre, pentru ca nu stim ce cutiuta s-a defectat la nivelul guvernului. Aceeasi cutiuta a bulversat si piata energiei prin lansarea ideii companiei nationale integrate, care nu e nici cal nici magar dar blocheaza orice proiecte de investitii si dezvoltare pentru companiile ce ar urma sa intre in viitorul holding. Sa pui carul inaintea boilor e o practica uzuala in Romania. Ce sa mai zica investitorii straini interesati de piata noastra, cand nici noi nu stim ce sa credem. Sau ce sa facem. Uite si asa ne explicam cum n-am fost noi in stare, prin forte proprii, sa dezvoltam macar un mare proiect de investitii in ultimii 18 ani, cu forte proprii. Ar trebui sa ne invatam, caci cu ajutorul altora nu va mai merge mult pe sistemul " azi o vad si maine nu e ".

Comentariu de Alexandru Moldovan