Vai de noi cand vom primi nota de plata!

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 00:20
6173 citiri
Vai de noi cand vom primi nota de plata!

Tocarea fara discernamant a banilor imprumutati de la Fondul Monetar International va inzeci efortul de a-i da inapoi.

Spuneam in ultimul articol publicat in Bloombiz ca intre masurile de protectie acordate de catre Cabinetul Boc sectorului bugetar si acordul semnat cu Fondul Monetar International exista o legatura foarte stransa. Pana sa apuc eu sa dezvalui substratul acestor aranjamente, domnul Emil Boc mi-a luat-o inainte.

« Daca nu incheiam acest acord cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, exista un risc major sa nu putem plati salariile si pensiile in aceasta tara. Exista un risc major ca raportul dintre leu si euro sa ajunga la 5,6,7 lei. Va dati seama ce s-ar fi intamplat cu economia, cu cei care au credite, unde s-ar fi dus toate preturile in acel moment », a declarat primul ministru la postul public de televiziune.

Gura pacatosului adevar graieste. Asadar, banii luati cu dobanda si care vor trebui dati inapoi se vor duce in mare parte catre salarii. Problema cu pensiile am inteles-o inca demult, motiv pentru care am si atras atentia asupra deficitului la bugetul asigurarilor sociale.

Sigur, ca sa ne pastram obiectivitatea, vina pentru lipsa banilor la bugetul de pensii nu poate fi pusa exclusiv in seama acestui guvern. Sa ne oprim insa la partea cu salariile. Intr-o familie, caci orice tara este inainte de toate o familie, atunci cand te obisnuiesti sa traiesti pe datorie trebuie sa te gandesti ca la un moment dat rostogolirea acesteia se blocheaza.

Neavand alta solutie pentru a plati salariile, guvernul se imprumuta de la Fondul Monetar International, fara a lua insa in considerare si posibilitatea taierii unor cheltuieli acolo unde este necesar si se chiar poate. Evident, in sectorul bugetar.

Dimpotriva, de teama unui somaj in crestere, guvernul pastreaza intacta structura sectorului bugetar cu ajutorulu unui imprumt pe care il platesc contribuabilii romani, altii decat bugetarii, carora le revine la tocat o parte din banii FMI.

Aici am totusi niste rezerve, in primul rand vizavi de atitudinea celor de la FMI. Este arhicunoscut faptul ca orice imprumut de salvare acordat unei tari a fost conditionat de restrangerea cheltuielilor statului, respectiv a cheltuielilor administrative si a salariilor.

Daca domnul Boc nu are de gand sa reduca aceste cheltuieli, ba chiar sa le creasca la un moment dat, ne intrebam cum va accepta FMI conditiile imprumutului ? Din declaratiile oficialilor romani intelegem ca practic s-a batut palma pe acest imprumut si ca Fondul ar fi fost dispus la o asemenea concesie implicit. Sa vedem daca in final chiar asa va fi.

Dincolo de aranjamentele din ce in ce mai vizibile ale defunctei institutii financiare de la Washington cu tarile care ii cer ajutorul, nu putem sa nu constatam ca o aparenta facere de bine se va transforma intr-o povara reala ceva mai tarziu, pentru cetatenii tarii care a intins mana la banii FMI.

Or, aici nu se mai face discriminare intre cei ce sunt angajati la stat si cei din sectorul bugetar. Toti vor plati la fel. Este adevarat, sectorul privat este sacrificat inca de la inceput, ca dovada si gaselnitele de ultima ora ale ministerului de finante privind impozitarea firmelor particulare.

Apropo, asa ca o paranteza. Stiati ca impozitul forfetar nu se aplica si societatilor de stat ? Oare de ce ? Ca o simpla ipoteza, tacerea FMI fata de masurile populsite ale guvernului Boc poate avea si alte conotatii, caci banii Fondului nu sunt destinati exclusiv salariatilor din sectorul bugetar.

O parte din ei se duc, prin mecansime ale economiei de piata, evident, catre firmele straine aflate in Romania (inclusiv banci), asa incat salvarea Romaniei sa fie solidara si cu salvarea acestor societati ce activeaza pe piata din Romania.

Oficialii unor tari europene prezente cu firme importante in tara noastra au tacut brusc dupa ce Romania a reusit sa cada la pace cu FMI, caci ale lor capitaluri au primit deja umbrela protectoare. Tocmai de aceea spuneam ca un rau nu vine niciodata singur.

Ei, dar marea familie care se numeste Romania nu face altceva decat sa-si mai lege o piatra de picior prin acest imprumt si mai ales prin felul in care va directiona banii luati cu camata de la Fondul Monetar International. Ce-i pasa insa domnului Boc, a carui responsabilitate tot mai evidenta pare sa fie organizarea si asigurarea banilor pentru campania electorala. Cat priveste stabilitatea cursului leu/euro, data de semnarea acordului cu FMI, si aici avem cateva retineri serioase.

Aprecierea monedei nationale la care asistam in ultima perioada poate fi linistea care prevesteste furtuna, daca banii imprumutati nu sunt valorificati asa cum se cuvine. Si, dupa cum ni se arata, calea pe care am apucat-o nu este cea potrivita.

Asigurarea salariilor pentru un sector neproductiv, ba chiar o crestere a acestora duce la cel mai negru scenariu posibil : reaprinderea inflatiei. Daca va fi asa, atunci nu avem alta solutie decat s-o taiem din aceasta tara neguvernabila.

Exagerez, desigur. Ungaria a cunoscut si ea o apreciere a forintului, dupa semnarea acordului cu Fondul Monetar International. La scurt timp, politicile guvernului socialist condus pana de curand de Ferenc Gyurcsany, au deviat de la politicile convenite cu Fondul iar forintul a luat-o, cum era de asteptat, razna.

Si la noi se poate intampla acest lucru, iar efectele vor fi mult mai dure caci nici ca vom mai avea de unde sa ne imprumutam. O demisie a Cabinetului Boc, cum s-a intamplat in Ungaria, nu ne va incalzi cu nimic atunci cand se va produce. Vom continua sa platim greselile de acum, cum o tot facem de vreo 20 de ani incoace. Asadar, sa ne gandim la sarbatorile de Paste si nu la ce va urma dupa aceea. 

 

 

Intra pe Biztube, primul video-portal de business din Romania, ce reuneste interviuri de marca cu greii din lumea afacerilor si stiri economice de ultima ora.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#forfetar, #impozit, #nota, #plata , #Editorial