Razboiul pacalicilor

Joi, 14 Mai 2009, ora 23:52
5308 citiri
Razboiul pacalicilor

Exact in ziua in care Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, partidul responsabil de acest lucru sustinea in Parlament o motiune de cenzura impotriva celor ce « beneficiaza » de efectele procedurii de deficit excesiv.

Paradoxal, mare parte din problemele ridicate de Partidul National Liberal in motiunea de cenzura intitulata pompos « marea pacaleala » le-am sustinut si eu in articolele publicate de-a lungul timpului in Bloombiz.

Unele dintre ele vin insa din urma, altele au fost masuri luate pe picior de catre actualul Cabinet, socat total in fata valului de criza ce s-a abatut si asupra Romaniei.

S-a dovedit deja ca o acciza mai mare la tigari nu duce la cresterea incasarilor bugetare, ci mai curand la o specula si mai mare. De asemenea, impozitul forfetar a facut sa dispara zeci de mii de firme mici intr-un timp record, lucru considerat de catre reprezentantii Ministerului de Finante drept « o normalitate », caci in opinia lor cine nu are sa dea bani la stat de-a moaca nu trebuie sa existe.

Efectele acestor masuri se vad mai repede decat ne asteptam. Deficitul bugetar se apropie vertiginos de 2% din PIB, pe seama incasarilor mai reduse si a cheltuielilor mai mari. In acest ritm este foarte probabil ca la sfarsitul anului sa sarim din nou tinta de deficit si sa ne trezim cu alte sanctiuni, nu numai de la Uniunea Europeana, ci si de la Fondul Monetar International, la a carui bani am poftit de indata ce nu am stiut pe unde sa ne scoatem camasa.

Nu-i bai, zice unul dintre membrii marcanti ai Partidului National Liberal, Ludovic Orban, referindu-se la procedura de deficit excesiv, caci, din cauza crizei, alte 12 tari europene si-au depasit tinta de deficit de 3%.

Si ca sa indulceasca lucrurile si mai mult, fostul ministru al Transporturilor zice ca nu e dracu atat de negru pe cat il facem noi: « procedura de deficit excesiv nu este o procedura care sa duca la sanctionarea imediata a unui stat, dimpotriva procedura de deficit e o procedura care se intinde pe trei, patru, poate cinci ani de zile, in care Comisia Europeana colaboreaza si vegheaza ca guvernele aflate in functie sa corecteze dezechilibrele economice si sa asigure revenirea la un deficit bugetar aflat in cadrul legal de maxim 3% din PIB ».

Cu alte cuvinte, sanctiunile pot coincide cu impunerea unei guvernari paralele pentru Romania, din partea Comisiei Europene, pentru ca in viitor sa nu mai sarim gardul. Atunci, de clasa politica din Romania ce nevoie am mai avea ? Desigur, rationamentele domnului Orban pleaca din start de la premise false si el stie acest lucru.

Dar, romanilor poti sa le spui multe, mai ales cand esti in opozitie. O fi depasit si alte tari, adica 12, tinta de deficit de 3%, dar sanctionate sunt doar patru dintre ele : Romania, Polonia, Lituania si Malta. De ce ?, pentru simplu motiv ca depasirea deficitului nu se datoreaza crizei economice, asa cum sustine vicepresedintele liberal, ci pur si simplu cheltuielilor nesabuite ale fostului guvern, facute de dragul castigarii electoratului in campania de anul trecut.

Scurt si la obiect. In aceeasi categorie a ridicolului se inscrie insa si restul clasei politice din Romania, inclusiv primul ministru Emil Boc, care spunea ca respingerea motiunii de cenzura este un vot de incredere acordat guvernului. Dar cine i-o fi acordat acest vot de incredere ? Noi, muritorii de rand, contribuabilii la bugetul pe care nu stiu sa-l administreze politicienii, sau tocmai camarazii sai de coalitie ? Ne invartim din nou intr-un cerc vicios.

Deficitul excesiv, pierderea fondurilor europene, sanctiunile aplicate de Uniunea Europeana nu sunt singurele rele ce se abat asupra Romaniei intr-un an de profunda criza economica. Iata ca, la cat de bine a fost si este administrata tara, ne paste si o inflatie mai mare decat in oricare tara membra a Uniunii Europene, ca sa nu mai vorbim de o criza alimentara generata deja de lipsa de apa din sol sau de lipsa banilor pentru intretinerea culturilor.

Peste tot in Uniunea Europeana preturile scad si implicit inflatia se reduce. Numai in Romania este invers, din punct de vedere al inflatiei aflandu-ne in momentul de fata pe primul loc. In Franta, de pilda, inflatia a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimii 52 de ani. Spuneam inca de la primele semne ale crizei economice ca in majoritatea tarilor europene preturile la energie, gaze, materii prime sau combustibili au inceput sa scada.

In Romania, ori au stat pe loc, ori cu crescut. Nu mai departe, putem sa luam exemplul preturilor la combustibili, sau la alimente. Cu toate acestea, guvernantii vorbesc de incurajarea cresterii consumului, pentru ca economia sa poata sa creasca. Pai daca, prin absurd, am reusi sa consumam mai mult, cu siguranta ca si preturile ar creste pe masura.

Oare ce legi economice guverneaza la noi ? Raspunsul este la indemana oricui. Legile economice in Romania sunt legile politicului, care nu gestioneaza o economie, ci ne serveste gogosi politice pentru a-si putea mentine privilegiile.

Asa ca, vom mai avea parte de motiuni de cenzura, de acuzatii reciproce privind situatia tarii etc, toate menite sa arunce o ceata peste neputinta celor pe care ii tot alegem de cativa ani incoace.

Intre timp, Comisia Europeana va avea insa grija sa ne si arda la buzunar. Evident, pe noi, pe contribuabili si nu pe cei ce ne reprezinta. Sanctionarea lor este dreptul nostru exclusiv. De parca ne-ar incalzi cu ceva. 

 

Intra pe Biztube, primul video-portal de business din Romania, ce reuneste interviuri de marca cu greii din lumea afacerilor si stiri economice de ultima ora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #comisia, #europeana, #parlament , #Editorial