Nu e mai bine sa taceti, domnule presedinte ?

Miercuri, 31 August 2011, ora 21:44
5531 citiri
Nu e mai bine sa taceti, domnule presedinte ?

De la aprecieri optimiste privind tendintele burselor internationale si pana la necesitatea exploatarii aurului de la Rosia Montana, pe motiv ca Romania ar avea nevoie de aur, aprecierile presedintelui Traian Basescu fac mai mult rau decat bine.

Initial, am acceptat pozitia domnului Traian Basescu fata de noul val al crizei economice mondiale, in speta ideea de a nu induce panica in randul populatiei. Cu anumite rezerve am inteles, la vremea respectiva, inclusiv evitarea folosirii termenului de “criza”, din aceleasi considerente ce tin tot de factorul psihologic.

Cand domnul presedinte s-a hazardat insa sa dea un pronostic asupra felului in care vor reactiona bursele, nici nu am inteles si nici nu am acceptat acest lucru.

“Probabil ca in zilele urmatoare se va confirma aprecierea pe care o fac printr-o revenire a burselor, atat in SUA cat si in Europa”, spunea domnul Traian Basescu, in urma cu doua saptamani.

Ca s-a inselat nici nu mai conteaza acuma, mai ales ca valul de panica a lovit de la vest la est intreaga lume bursiera si efectele lui se vor vedea inca multa vreme de aici incolo.

Nedumerirea mea fata de aceste aprecieri este cu atat mai mare cu cat nici un alt presedinte de tara europeana nu s-a hazardat sa faca asemenea pronosticuri, in cel mai bun caz rolul de “profet” revenindu-le analistilor financiari, presedintilor de banci sau agentiilor de rating.

Domnul Traian Basescu este peste toti acestia si acest lucru nu face bine, asa cum crede domnia sa, nici investitorilor si nici populatiei.

Paradoxal, chiar presedintele a recunoscut acest lucru atunci cand a spus ca “as face o apreciere care nu vreau sa fie rautacioasa, ci e pur si simplu un punct de vedere, si anume acela ca la nivel global s-a ajuns la un stadiu de neincredere al investorilor datorita deciziilor neconvingatoare ale oamenilor politici, indiferent unde se afla ei, bineinteles si la Bucuresti”

Pai, daca-I asa, de ce nu taceti, domnule presedinte ? Daca un investitor, oricare ar fi el, va asculta sfatul si astepta linistit ca bursele sa-si revina in cateva zile, oare nu va injura de zor, acuma?

Sau un pic mai tarziu ? Sigur, noi stim ca domnul Basescu nu are niciodata curiozitatea sa vada ce urmari au declaratiile lui hazardate, dar una e ca respectivele declaratii sa tina de zona politicului, acolo unde toata lumea se pricepe, si alta e sa tina de zona economicului, sensibil la orice zvon, asa cum inclusiv domnul Basescu ramarca.

Nu a trecut o saptamana de la declaratiile de mai sus, ca domnul Traian Basescu a gasit de cuviinta sa mai atace transant un alt domeniu extrem de sensibil pentru Romania: exploatarea aurului de la Rosia Montana.

Marturisesc ca, dupa aproape 12 ani de cand s-a parafat intelegerea intre statul roman si partenerul strain pentru exploatarea de la Rosia Montana niciodata nu am vazut o mai categorica luare de pozitie din partea unui oficial roman, cum a fost cea a presedintelui Basescu.

“Proiectul de la Rosia Montana trebuie sa inceapa”, a spus Traian Basescu, pentru ca Romania are nevoie de aur. Mai mult, guvernul trebuie sa aiba curajul sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.

Mai sa fie, saracul prim ministru, Emil Boc, tocmai declara, inaintea presedintelui cu vreo cateva zile, ca el “nu este un fan” al proiectului Rosia Montana. Dar, daca-i ordin, cu placere.

Nu intentionez acuma sa intru in amanuntele afacerii de la Rosia Montana, am scris despre aceasta in mai multe randuri. Ceea ce trebuie insa sa mentionez este faptul ca, in afara expertilor, absolut nimeni nu are voie sa se pronunte legat de respectivul proiect. Cu atat mai putin presedintele Traian Basescu.

Compania canadiana Gold Corporationa, care ar urma sa exploateze zacamintele de la Rosia Montana este cotata pe bursa canadiana. Orice declaratie iresponsabila din partea vreunui oficial roman poate influenta direct cotatia actiunilor, pe de o parte, si poate da sperante nejustificate investitorilor, pe de alta parte.

Ce obiectivitate mai poate sa aiba Comisia care evalueaza dosarul de mediu depus de Rosia Montana Gold Corporation, in situatia in care presedintele spune ca proiectul “trebuie sa inceapa”.

Nici macar afirmatia conform careia “Romania are nevoie de aur” nu se sustine, oficialii Bancii Nationale fiind foare rezervati fata de aceasta.

Mai mult, presedintele Basescu, s-a grabit sa afirme ca mai sunt gata de start alte doua exploatari de aur in zona Apusenilor, fara a sti insa ca si acestea sunt in acelasi stadiu ca proiectul de la Rosia Montana.

Dupa calculele sale, domnul Basescu a ajuns la concluzia ca in rezerva BNR ar putea intra in curand vreo 100 de tone de aur, asa ca sa ajungem la o cifra rotunda de 200 de tone. Este ridicol.

Evident, dupa declaratiile domnului presedinte, redactiile publicatiilor din Romania au fost bombardate efectiv cu mesaje de apreciere din partea unor organizatii, primarii, sindicate, toate in favoarea proiectului de exploatare a aurului.

Reactia emotionala va continua cu siguranta, caci acest proiect este de departe cea mai controversata investitie din ultimii 20 de ani, din Romania.

Numai ca, la fel ca in cazul burselor, tocmai de reactii emotionale nu este cazul aici, lucru de care si presedintele Traian Basescu incerca sa ne convinga in urma cu vreo doua saptamani. In concluzie, nu e mai bine sa taceti, domnule presedinte?

#rosia montana, #traian basescu, #burse, #aur , #Editorial