Marea dezamagire

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 11:12
5362 citiri
Marea dezamagire

Confruntarea directa dintre cei doi candidati la functia prezidentiala ne-a confirmat inca odata ca iesirea din criza a Romaniei nu sta in puterile noastre, ci in cele ale destinului.

O data la cinci ani, clasa politica din Romania face mare risipa de energie. Fata catre popor, interesul pentru soarta romanilor se transforma in lozinci patriotarde si populiste, care ar putea starni invidie chiar si in randurile propagandistilor de trista amintire a vechiului regim.

In spatele acestei presupuse griji pentru viitorul nostru, stau insa lipsa de competenta, interesele de grup si, de ce nu?, propria marire.

Comunismul a distrus elitele din Romania si in cinzeci de ani de supravietuire nu a reusit sa nasca altele. Dupa alti douazeci de ani de tranzitie spre un capitalism pe care nu-l intelegem, libertatea nu a reusit sa aduca pe scena politicii romanesti personalitati care ne confere increderea si demnitatea pierduta de atata vreme.

Mergem la vot, asa cum spune o veche vorba romaneasca, pentru a schimba un rau cu alt rau, daca se poate mai mic.

In rest, ne consolam cu gandul ca viata merge inainte, iar destinul nostru e la voia hazardului. Nici scandalurile si circul nu mai sunt in masura sa ne starneasca interesul, pentru ca si ele sunt de un ridicol asemenea celor ce le provoaca.

Acestea sunt doar cateva sentimente pe care le-am incercat in timpul si dupa asa zisa mare confruntare dintre cei doi candidati la functia suprema in stat.

Si cata risipa de energie, cata incrancenare si pierdere de vreme pentru a ne convinge de aceste lucruri. Marea finala a fost de fapt preambulul marii dezamagiri in care ne afundam pentru inca cinci ani de acum inainte.

Bisturiul pe care romanii il asteapta de douazeci de ani pentru a face curatenie intr-un organism plin de putreziciune se dovedeste a fi o „brisca” tocmai buna de a mai taia o felie din ce a ramas sanatos, cu care sa isi mai duca huzurul putinii alesi ai poporului roman.

Mi-am propus initial o analiza a ideilor si strategiilor pe care cei doi candidati le au pregatite pentru a repune tara pe drumul cel bun, adica iesirea din criza economica si morala a cetatenilor romani.

Si cand colo ce am vazut. Un candidat care la orice provocare are o solutie magica, numita guvernul Johannis, si un alt candidat a carui singura directie este lupta cu mogulii. Evident, mai presus de orice este „interesul romanilor”.

Reformam statul ni se spune, dar nu ne atingem de nimic. Parlamentul a devenit ciuca bataii, de parca toate relele noastre ni se trag de acolo. Daca vom avea mai putini parlamentari, se cheama ca am reformat clasa politica, pretinde un candidat. De acord, zice celalalt, dar mai intai sa dam drumul la discutii pe marginea Constitutiei.

Ce facem insa cu economia? Ii vine si ei randul, dar mai intai de toate sa terminam cu mogulii, care, culmea, sunt tocmai noii capitalisti ai Romaniei. Cum sa terminam cu ei? Simplu, le inchidem canalele media, caci altfel cum putem reforma restul fara ca poporul sa vada mizeria din spate?

Exista din nou o solutie magica, un guvern de uniune nationala condus de un independent, care daca ar mai fi durat campania electorala mai, mai ca era asemanat cu un adevarat Mesia. Da, dar in spatele independentului se afla mogulii si nimic nu misca in tara asta fara acordul lor.

Doar, tocmai i s-a facut o vizita unuia dintre acestia la ceas de seara de catre unul dintre candidatii la presedintie. Si iarasi ne intoarcem la economie.

Trebuie reduse cheltuielile statului, dar nu dam afara pe nimeni din administratie, caci astfel numarul somerilor va creste considerabil. A, uitasem. Mare grija pentru cei din mediul rural, care trebuie scosi din mocirla.

Sate asfaltate, depozite pentru colectarea produselor, baia in casa, porci zburatori si gaini cu oua de aur pentru toti taranii, pardon, fermierii din Romania. Cum, cu ce? Cu bani de la stat, evident. Si ajutoare pentru mamele cu mai multi copii si sprijinirea industriei si autostrazi si taxe mai putine.

Pai de unde bani? De la stat, evident. Nimic nu se poate face in lipsa statului. Dar statul asta cine e? Pai, eu, presedintele, daca voi fi ales.

Si stanga imprejur la moguli. Gata cu privatizarile. Nu mai vindem nimic, caci acestia asta asteapta, sa puna mana pe ce a mai ramas din tarisoara asta. S-a furat destul, de acuma inainte statul va avea grija de avutia nationala. Normal, caci de la stat se fura cel mai bine.

La ucraineni, caci politica externa este apanajul presedintelui, le punem pumnul in gura. Nu-i corect, trebuie sa avem relatii de buna vecinatate si, eventual sa impartim resursele din Platoul Continental al Marii Negre.

Cum sa le impartim, daca de abia le-am castigat printr-un proces? Aha, si cu Moscova cum ramane?

Ca tocmai ati fost acolo? Te-ai fi dus si dumneata, dar nu te-a primit nimeni. Nu-i nimic, avem un pumn gata pregatit si pentru rusi.

Gata si cu politica externa si stanga-mprejur la moguli. Si la popor si la grija pentru el. Trebuie sa protejam moneda nationaa, ca de aia am luat banii de la FMI.

Cu FMI-ul asta trebuie s-o lasam mai moale, ca nu el face politica in Romania. Dar cine? Mogulii, evident. Pai si atunci la ce mai reformam clasa politica. Uite asa, ca da bine la popor. Doar trebuie sa fim votati, nu-i asa?

Ei, stimati cititori, cam asta am inteles eu din dezbaterea din Marea Finala. Romania este pe maini bune, avem solutii si, mai ales, interesele poporului sunt mai presus de orice. In concluzie mergeti la vot. Poate domneavoastra ati inteles altceva.

(foto: lideruldeopinie.ro)

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#alegeri, #basescu, #economie, #geoana, #johannis, #presedinte , #Editorial