Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lectia neamtului aliat cu rusii

Lectia neamtului aliat cu rusii

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, explica Uniunii Europene, tocmai de la Bucuresti, ca fara Rusia UE nu-si poate rezolva problemele energetice.

Multi s-au garbit sa compare pozitia celui ce a condus Germania patru ani, in perioada 1998-2002, fata de Rusia, cu intelegerea de trista amintire dintre Ribbentrop-Molotov, dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, care s-a soldat intre altele si cu cederea de catre Romania a Basarabiei si Bucovinei de Nord, Uniunii Sovietice.

Chiar daca ni se pare exagerata o asemenea comparatie, nu putem sa nu constatam ca fostul cancelar german este primul lider politic european care a pus interesele nationale mai presus de interesele Uniunii Europene, in ceea ce priveste relatiile economice si politice cu Rusia. Pentru asta a fost si rasplatit de altfel, iar cancelarul actual al Germaniei, Angela Merkel, nu face nici un rabat de la linia trasata de Schroeder.

Zilele acestea, Gerhard Schroeder a fost la Bucuresti pentru a ne vorbi despre problemele energetice ale Europei si rolul Rusiei in rezolvarea acestora. " Rusia ramane singura zona stabila pentru aprovizionarea cu resurse ", a conchis fostul cancelar, care ocupa intre altele si functia de presedintele al Comitetului de Actionari al conductei de gaze Nord Stream, singurul nou gazoduct viabil pentru transportul gazelor naturale din Rusia catre Europa, mai precis catre Germania.

Schroeder l-a laudat intre altele si pe fostul sau partener de dialog, " tarul " Putin, care nu a scapat nici acum din mana fraiele puterii la Moscova. Pe fondul necesitatii unor relatii bune ale UE cu Rusia, Schroeder a tinut sa precizeze ca nu exista nici o sansa de negociere a pretului gazelor provenite de acolo, ca si cum acesta ar fi un dat de la Dumnezeu.

Cat priveste ambitiile Romaniei, legate de gazoductul Nabucco, sau de un posibil parteneriat pentru conducta South Stream, Grehard Schroeder ne-a sugerat ca acestea ar fi nule in contextul politico-economic actual. Ma rog, asta o stiam si noi, inca dinaintea declansarii crizei economice internationale. Mult mai interesant este insa rationamentul fostului cancelar fata de pozitia viitoare a Uniunii Europene in ceea ce priveste asigurarea securitatii energetice a acesteia. Lumina vine de la Rasarit, ne-a lasat sa intelegem domnul Schroeder.

Cumunitatea Europeana s-a constituit, in 1951, ca o "Comunitate a carbunelui si otelului", plecand de la necesitatea sustinerii intereselor celor sase membre fondatoare, in acest domeniu, considerat de importanta strategica la vreme respectiva. Ulterior aceasta Comunitate a trecut printr-o serie de transformari ajungandu-se la Uniunea Europeana de acum, al carui membru este si Romania.

Dupa mai bine de o jumatate de secol, Uniunea Europeana, care si-a propus sa fie unul dintre principalii poli economici si politici ai lumii, se confrunta cu probleme dintre cele mai acute, legate in primul rand de asigurarea securitatii energetice si de reducere a dependentei de sursele de aprovizionare din Rusia. La fel ca in 1951, Uniunea Europeana ar trebui sa aiba o pozitie comuna pentru atingerea acestui deziderat, cu atat mai mult cu cat se anticipeaza ca pana in anul 2020 dependenta UE fata de importurile de gaze si titei va ajunge la circa 80%.

Firesc, atunci cand exista o singura sursa de aprovizionare, sau cand aceasta este dominanta, inseamna ca esti, pe romaneste, " la mana furnizorului ". Rusia, constienta de rolul ei strategic, nu a pregetat nici un efort pentru a tine in frau Uniunea Europeana. A aplicat celebra formula " dezbina si stapaneste ", folosindu-se de prima bresa in sistem, adica de Germania.

Cand oficialii Uniunii Europene incercau sa gaseasca solutii de acces la resurse energetice, altele decat cele din Rusia, e adevarat fara sa stie prea bine cum sa procedeze, Germania a luat taurul de coarne si a negociat direct cu Rusia propria aprovizionare. Atat i-a trebuit Kremlinului, pentru a trece la contraofensiva. Nu-i asa ce coincidenta ?

In 1939, Pactul Ribbentrop-Molotov, urma sa asigure expansiunea celor doua puteri in Europa, complet dezbinata la vremea respectiva. Oare aceeasi Europa se apropie din nou de dezbinare ? Atata vreme cat nu poate avea o pozitie unitara intr-un domeniu de interes strategic, inseamna ca da. Am mai spus-o, pentru a mentine divergentele la nivelul Uniunii Europene, Rusia a actionat individual, la nivel de state membre.

Dupa Germania a intrat in parteneriate cu Italia, Austria, Grecia, Bulgaria, iar Franta tatoneaza de o buna bucata de vreme terenul. Mai conteaza in acest context ce face Romania ? Solutia cea mai la indemana ar fi o regandire a pozitiei fata de Rusia si o implicare iminenta in proiectele energetice ale acesteia, cu sau fara acordul Uniunii Europene. Rolul strategic la care visam noi, cand promovam proiectele Nabucco sau Constanta-Trieste, s-a dus pe apa Sambatei, caci fara unitatea Uniunii Europene noi suntem insignifianti in fata Rusiei.

Acest lucru ni l-a spus, mai mult sau mai putin direct, si fostul cancelar Gerhard Schroeder, artizanul pactului cu Rusia. El merge insa si mai departe si, tinand cont de interesele Statelor Unite ale Amercii in zona, le da o lectie si acestora. Daca Europa vrea sa nu depinda exclusiv de gazele rusesti, atunci America sa-si revizuiasca relatiile cu Iranul, singura tara care ar putea sa suplineasca o aprovizionare a conductei Nabucco.

Dar este loc pentru toti, caci Europa are nevoie si de gazele rusesti si de cele iraniene, daca stie sa-si urmareasca interesele. Gerhard Schroeder nu a spus insa un cuvant despre resursele energetice de la Marea Caspica, cele pentru care a afost si gandita conducta Nabucco.

Probabil, se considera ca aceste resurse sunt deja antamate tot de Rusia. Asadar, zarurile au fost aruncate. Si asta pentru ca Uniunea Europeana nu mai are nici o legatura cu fosta Comunitate Europeana a carbunelui si otelului, cand functiona formula " toti pentru unul, unul pentru toti ".

Acum, mergem pe principiul scapa cine poate. Si criza economica va accentua si mai mult diferendele de pozitii la nivelul UE. Romania, ca de obicei, da din colt in colt. Gerhard Schroeder ne ajuta sa pricepem ca nu mai e cazul sa ne facem iluzii privind securitatea energetica. Nici noi, nici europenii. Rusia e la butoane.


Pentru a ne arata marinimia ei, Rusia anunta reducerea pretului la gazele livrate Europei, incepand de anul viitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 5564 ori