Hotia romaneasca in viziunea Fondului Proprietatea

Luni, 01 August 2011, ora 00:44
4181 citiri
Hotia romaneasca in viziunea Fondului Proprietatea

Publicarea pe site-ul Fondului Proprietatea a contractelor directe incheiate de societatile de stat din sectorul energetic nu a starnit nici o reactie din partea Ministerului Economiei. Lectia de management predata de administratorul Fondului, societatea Franklin Templeton Investements, ne face sa intelegem de ce la noi hotia si prostia merg mana-n mana nestingherite.

Despre conatractele cu "baietii destepti" se vorbeste de cativa ani buni in Romania si chiar daca ele au fost tinute la secret de catre Ministerul Economiei, o serie de informatii s-au scurs in presa de-a lungul timpului.

Un adevar spus doar pe jumatate insa, poate fi mai rau decat o minciuna si nu intamplator din scurgerile de informatii a inteles cine ce-a vrut si ce-a putut, in timp ce companiile respective si-au vazut de treaba inainte sub directa coordonare a actionarului lor majoritar, Ministerul Economiei.

Presedintele Basescu s-a declarat si el invins de aceste contracte, care, zice domnia sa, s-au derulat peste capul lui sau al primului ministru, dovada ca atunci cand a vrut sa intervina in favoarea unui beneficiar direct al energiei ieftine de la Hidroelectrica nu a avut nici o sansa de reusita.

In fine, nu mai conteaza daca presedintele a spus sau nu adevarul, cu atat mai mult cu cat respectivele contracte au fost folosite exclusiv ca arma politica, pentru atacuri la adresa adversarilor.

In realitate, ceea ce conteaza este aspectul economic si implicatiile pe care aceste contracte le au asupra societatilor de stat, pe seama carora multi smecheri si-au umplut buzunarele cu milioane de euro.

Continua s-o faca si acuma, caci in sistem nu s-a schimbat practic nimic.

Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, in calitate de actionar minoritar la companiile din sectorul energetic, tocmai aceste aspecte le surprinde, pentru ca el raspunde in fata actionarilor de modul in care isi gestioneaza participatiile.

Asadar, Franklin Templeton nu s-a marginit doar la publicarea contractelor paguboase ale societatilor de stat, ci a mers mai departe cu analiza pana la consecintele directe asupra profiturilor companiilor, lucru pe care orice actionar il are in vedere atunci cand isi investeste banii in anumite titluri.

Cu exceptia statului roman, in speta a Ministerului Economiei, care este actionarul majoritar si care tocmai de acest lucru nu a tinut seama. Are legatura asta cu prostia ?

Desigur, atata vreme cat "vaca de muls" este sleita de puteri de catre niste vremelnici administratori. Are legatura cu hotia?

Pai, una fara alta nu se poate in cazul de fata, atata vreme cat numai de la Hidroelectrica s-au scurs vreo 100 de milioane de euro catre buzunarele private.

Este gresit insa a ne focaliza doar pe aceasta societate, considerata "Perla Coroanei", atat vreme cat inclusiv de la muribundele complexuri energetice sau ale distributiilor de electricitate s-a furat cat s-a putut de mult. Si nu s-a pus nimic in loc, din nefericire.

Ajungem astfel, din nou, la parerea ca statul este un administrator prost, consecinta a acestui adevar fiind si cerinta Fondului Monetar de a impune management privat la companiile din sectorul energetic.

Am scris despre aceasta varianta si, in ciuda celor afirmate mai sus, nu o consider totusi una viabila, cel putin in structura in care sunt organizate companiile statului in momentul de fata.

Managementul privat poate inlocui prostia, dar nu ne ofera nici o certitudine ca poate elimina si hotia.

In schimb, aparitia in actionariatul societatilor cu capital majoritar de stat a cat mai multi investitori privati ar face ca exemplu celor de la Fondul Proprietatea sa fie unul demn de luat in considerare.

In Consiliile de Administratie, unde reprezentantii Ministerului Economiei taie si spanzura dupa cum le dicteaza un ministru, sau un secretar de stat, ar avea de spus cate ceva si cei interesati direct de soarta societatilor la care sunt actionari.

Secretul nu ar mai fi atat de bine pazit, daca mai multe persoane ar avea acces la deciziile echipei manageriale, fie ca ea este numita de minister, fie ca este desemnata prin concurs.

Nu am auzit, la vreo mare companie de stat din sectorul energetic din Polonia, Ungaria sau Cehia sa se intample ceea ce se intampla in companiile romanesti. Nu spun ca nu s-ar mai face si acolo anumite aranjamente, dar in nici un caz de genul celor din Romania.

CEZ-ul din Cehia, MOL-ul din Ungaria sau PGE-ul din Polonia au devenit multinationale cu afaceri in aproape toata Europa, pentru ca acolo contractele cu "baietii destepti" lipsesc aproape cu desavarsire. Si totusi, ele sunt companii controlate de stat.

La noi, Romgaz, Electrica sau Hidroelectrica au inceput deja sa-si taraie existenta de la o zi la alta, dupa 20 de ani de asalt permanent asupra veniturilor lor si de conducere fara performanta.

Practic, in momentul de fata, ce a mai ramas din economia Romaniei se sprijina tocmai pe societatile din sectorul energetic, care mai au totusi o sansa de a fi salvate de la ruina.

Evident, nu prin contracte de genul celor aratate de Fondul Proprietatea, ci prin responsabilitate si interes national. Franklin Templeton are interese specifice oricarui actionar, statul roman are nu numai interese ci si raspundere.

Ele nu mai trebuie insa niciodata asociate cu prostia si cu hotia. Tocmai de aceea, lista actionarilor trebuie deschisa. Unde exista transparenta, se fura poate mai putin.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#franklin templeton investments, # fondul proprietatea contracte energie, #bursa, #bvb, #contracte ministerul economiei, #hidroelectrica , #Editorial