Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondul Proprietatea calareste sistemul energetic, baza castigurilor viitoare

Fondul Proprietatea calareste sistemul energetic, baza castigurilor viitoare

Societatile din sistemul energetic si cele din domeniul petrolului si gazelor naturale acopera peste 90% din valoarea portofoliului Fondului Proprietatea, care este pe punctul de a deveni actorul numarul unu in luarea deciziilor de importanta strategica.

Pentru ca titlurile Fondului Proprietatea sa fie atractive, in spatele lor trebuie sa existe ceva de valoare. Daca va amintiti, la constituirea lui au intrat in portofoliu nu numai societati aproape falimentare, ci si creante pe care statul roman le avea prin lume si pe care stia ca nu le va recupera niciodata. Cine putea fi atunci interesat, ne referim la alte persoane decat cele ce urmau sa fie despagubite, sa achizitioneze titluri bazate pe un fundament subred ? Evident, nimeni.

Dar tactica ulterioara a schimbat radical situatia, caci efectele Cuponiadei erau vii inca in mintea multor investitori. Cineva stia insa cum se va restructura portofoliul Fondului, astfel incat toata lumea sa fie multumita.

Asadar, pachete de actiuni semnificative de la companii ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexurile Energetice, Petrom sau cele doua Distrigazuri si Romgazau fost transferate la Fondul Proprietatea, caci acesta avea nevoie de capitalizare.

Concomitent, s-au intensificat si operatiunile de concentrare ale actionariatului, altfel spus, baietii destepti au inceput sa cumpere masiv titluri de la cei ce le detineau, pentru ca legea a facut in asa fel incat acest lucru sa fie permis inainte de listarea la Bursa de Valori.

Cu asta nu s-a rezolvat insa problema in totalitate, asa cum isi doreau noii actionari. Si astfel a aparut ideea campionului energetic national, adica viitoarea Companie mamut, al carui act de nastere a fost semnat de premier in toiul crizei monetare internationale, saptamana trecuta. Spuneam in primul articol legat de fondul Proprietatea ca in momentul de fata capitalizarea lui este de circa 5 miliarde de euro.

Pentru a face fata integral cererilor de restituire, capitalizarea Fondului ar trebui sa ajunga undeva in jurul valorii de 30 miliarde euro. Ei, noua Companie Energetica Nationala, va avea o valoare estimata de circa 20-24 miliarde euro, cam tot atat cat ar trebui Fondului Proprietatea pentru capitalizare. Miza acestei miscari inainte de schimbarea guvernului (dupa alegerile din toamna) este de fapt Hidroelectrica, cea mai buna companie ramasa inca in proprietatea statului roman.

Astfel, aceasta societate va intra in componenta viitoarei Companii energetice dupa un transfer de aproape 362 milioane de actiuni, in valoare de 10 lei fiecare, de la Ministerul Economiei si Finantelor catre AVAS.

" Compania energetica, cu o capacitate instalata de 10.000 de MW, va inregistra o cifra anuala de afaceri de aproximativ 2,5 -3 miliarde de euro, incepand din 2009, si o profitabilitate de 800 de milioane de euro pe an, incepand din 2012, dupa finalizarea unor proiecte de investitii ", declara saptamana trecuta presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. Cunoastem, ca doar asta era si tinta celor de la Fondul Proprietatea.

De aici inainte, unitatea fanion a procesului de transfer, AVAS, nu are decat sa puna in aplicare planul strategic de capitalizare a Fondului Proprietatea. Investitorii, cei ce nu au mai asteptat pana cand Fondul va fi cotat la Bursa, isi freaca mainile de satisfactie. Nu vi se pare interesant ca Partidul Social Democrat (PSD), care ameninta guvernul cu o motiune de cenzura daca se va infiinta Compania Energetica Nationala, tace acuma malc ? Pai n-ar " manca si gura lor ceva ? "

Arondarea sistemului energetic national, a companiilor din domeniul gazelor naturale, Fondului Proprietatea incuba, dincolo de castigurile pe care le vor realiza investitorii, multe riscuri ce tin chiar de siguranta nationala.

In situatia in care criza energetica este principala amenintare a anilor ce vin, iar fiecare stat cauta sa-si conserve rolul strategic in sistem, pentru a putea face fata provocarilor, noi lasam aceste companii pe mana cui va veni sa administreze Fondul Proprietatea. Chiar si in momentul da fata, la unele companii din sector participatia Fondului este una importanta.

Viitorul administrator al Fondului Proprietatea, cel mai probabil o firma straina, va avea un cuvant greu de spus in Consiliile de Administratie ale societatilor amintite, si nu intotdeauna pozitia lui va coincide cu interesul national.

In fond, administratorul este pus acolo pentru a face bani si nu strategii energetice, pentru a acorda dividende cu prioritate si nu pentru a aloca banii in investitii. Energia si gazele naturale vor fi marfuri care se vor vinde multa vreme de acum inainte pe bani grei.

Hidroelectrica, care produce cea mai ieftina energie in Romania, si-a anunta deja o dublare a profitului pentru anul in curs, cu toate ca o buna parte din energia produsa este vanduta la preturi derizorii in baza contractelor parafate pana in 2013.

Complexurile energetice sunt si ele in pozitia unor jucatori semnificativi pe piata de energie, ca sa nu mai vorbim de Romgaz, singura companie romaneasca ce mai exploateaza o parte din resursele interne.

Pai in aceste conditii, cum sa nu cumperi actiuni la Fondul Proprietatea ? Ieftin acum si scump maine. Parca am mai vazut asemenea scenarii in Romania anilor postdecembristi. Asta nu inseamna ca am si invatat ceva.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 5350 ori