Dupa combustibili si energia va deveni marfa de lux

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 23:26
4522 citiri
Dupa combustibili si energia va deveni marfa de lux

Comisia Europeana a avertizat din nou Romania sa liberalizeze tarifele la energie electrica si gaze naturale. Dupa scumpirea benzinei, unde guvernul nu are nici o parghie de control, o noua expozie a preturilor va transforma aceste utilitati in marfa de lux. 

Intarzierea nejustificata a liberalizarii tarifelor la energie si gaze s-a dovedit a fi o bomba cu efect intarziat. Momentul exploziei este cat se poate de aproape, romanii fiind nevoiti sa suporte ineficienta unui sistem din care s-au imfruntat ani la rand toti neavenitii economiei de piata.

Sub masca unei false protectii sociale, guvernele de la Bucuresti au controlat in ultimii 20 de ani aceste tarife, eliminand orice concurenta care ar fi putut duce la o suportabilitate din partea consumatorilor a preturile reale, precum si alegerea furnizorilor cu cele mai avantajoase oferte.

Ni se spune ca trebuie sa suportam ajutorul dat centralelor termice de cogenerare, ca trebuie sa suportam costurile energie verzi sau ca luam gaze tot mai scumpe de la rusi, ceea ce justifica majorarea tarifelor. In realitate, chiar si daca aceste elemente trebuie luate in calcul, explozia preturilor are cu totul si cu totul alte conotatii.

Cea mai importanta este cea a lipsei unei piete libere, care nu poate exista decat odata cu eliminarea tarifelor reglementate. Am vazut cum stam cu pretul petrolului si constatam pe propria noastra piele ca rezervele interne nu ne sunt de nici un folos.

Am demonstrat, in articolele mele precedente, de ce statul nu are nici o parghie economica in a stavili evolutia pretului combustibililor la pompa, lucru care de altfel nici nu ar trebui sa se intample intr-o economie de piata functionala.

Cererea si oferta sunt principalele elemente de reglare, fie ca ne place, fie ca nu, lucru recunoscut intr-un tarziu inclusiv de catre primul ministru..

La gaze naturale si energie electrica sau termica lucrurile stau insa cu totul altfel decat la combustibili.

Aici, pentru a stavili efectele negative, de natura sociala, respectiv de suportabilitate, statul a avut la dispozitie Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, o institutie care se subordoneaza inca direct primului ministru.

Evident, conducerea ei este numita exclusiv pe criterii politice si in nici un caz pe criterii de competitivitate. Odinele primite de la Palatul Victoria au fost sfinte pentru toti presedintii Agentiei, lucru pe care Comisia Europeana nu-l mai accepta.

Si totusi, momentul atat de dur al adevarului a sosit, caci in economie nu poti sa iei dintr-un loc si sa pui in alt loc fara sa nu se vada.

In naivitatea noastra am crezut ca am scapat pentru totdeauna de imixtiunile politicului in sectorul energetic, astfel incat sa fim convinsi ca ceea ce platim pentru gaze sau energie electrica inseamna pretul corect. Din pacate, ne-am inselat.

Titeiul s-a scumpit pe piata internationala iar pretul benzinei sau motorinei la pompa a tinut pasul cu evolutiile de pe alte piete.

Cine si-ar fi putut inchipui in urma cu un an sau doi ca benzina in Romania va trece de sase lei/litru si ca scumpirea nu se va opri aici ?

Nimeni nu s-a intrebat cum e posibil ca pretul combustibililor sa o ia razna, iar cel al energie electrice si gazelor naturale sa bata pasul pe loc, mai ales ca intre ele exista o stransa corelatie.

Asa se face ca pentru guvernantii actuali, dar mai ales pentru cei ce vor veni, imixtiunile in regulile pietei vor fi platite inzecit in perioada imediat urmatoare de catre consumatorii romani.

Desigur, politicienii vor plati in domeniul popularitatii, consumatorii insa, vor achita o nota prea grea pentru suportabilitatea lor.

Vorbim aici nu numai de consumatorii casnici, ci si de cei industriali. E.ON Gaz si GDF Suez (fostele Distrigazuri), sunt cele doua mari companii de distributie din Romania in domeniul gazelor naturale, care au fost privatizate inaintea Petromului pe sume derizorii.

Acestea cer insistent de vreo doi ani incoace majorarea pretului la gaze, invocand preturile tot mai mari ale gazului de import.

Nu discutam aici cat de justificat este procentul de crestere invocat de cele doua companii, respectiv peste 20%, ci de scumpirea in sine a acestei marfi.

Logica lucrurilor ne spune ca cineva care achizitioneaza intr-o piata libera si vinde o marfa, aplicand la valoarea ei un anumit comision, este nevoit sa creasca pretul daca cel de la care o achizitioneaza creste si el pretul. Mai este necesar vreun alt argument ?

In conditiile Romaniei, cu siguranta da. Atunci cand au fost privatizate cele doua companii, statul roman s-a obligat sa asigure acestora o marja de rentabilitate constanta, indiferent de evolutia pretului la gaze.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei este cea care a elaborat si metodologia de asigurare a respectivei marje de rentabilitate.

Aceeasi Autoritate, refuza insa sa dea curs solicitarilor de majorare a pretului la gaze, nu in baza unor calcule economice, ci in baza unor comenzi politice.

Reprezentantii companiilor amintite au avut suficienta rabdare cu statul roman stiind ca mai devreme sau mai traziu, majorarea se va produce, pentru ca asa e legea si ca statul nu mai poate sa isi ignore propriile hotarari.

Cand au vazut ca la noi e ca la nimeni si-au pus in functiune pargiile de avarie, respectiv presiunea la nivelul Comisiei Europene.

Evident, in momentul in care se va lua decizia de a lasa preturile la nivelul solicitat, acelasi stat va trebui sa acopere si pierderile de pana acum ale celor doua distributii de gaze. Rentabilitatea lor e litera de lege, altfel la ce mai veneau in Romania ? Ce se va intampla insa cu consumatorii, pentru care socul majorarii preturilor va fi naucitor ?

Sa raspunda guvernarea viitoare acestei intrebari. Pe unde isi va scoate ANRE caciula in conditiile in care pana la sfarsitul anului pretul international al titeiului poate atinge pragul de 150 dolari/baril, sau chiar mai mult ? Din nou, rentabilitatea fostelor Distrigazuri trebuie acoperita din pretul platit de consumatori.

Asa se intampla si la benzina sau motorina, unde pretul se ajusteaza uneori si saptamanal. Toate aceste lucruri ar fi trebui spuse demult de guvernanti, caci impotriva curentului nu te poti pune.

In mare parte, aceleasi lucruri sunt valabile si pentru energia electrica, cu mentiunea ca in acest domeniu a inceput la un moment dat sa functioneze o piata cat de cat concurentiala, care a fost blocata insa de trei ani incoace.

Comisia Europeana a avertizat Romania, ca in cazul nerespectarii drepturilor consumatorilor de a-si alege liberi furnizorii de energie electrica si gaze naturale, am putea ajunge in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Alegerea furnizorilor echivaleaza in cazul nostru cu liberalizarea tarifelor. Paradoxal, daca furnizorii ii putem alege doar teoretic, liberalizarea inseamna preturi mult mai mari.

La toate acestea se vor adauga costurile cu procurarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, care vor contribui cu cel putin 5 euro la cresterea tarifelor la energie electrica in viitorul apropiat.

Cainele tinut in lesa este mult mai rau decat cel aflat in libertate, atunci cand rupe lesa. Nici sectorul energetic nu va face exceptie. Bomba este gata amorsata. Ramane de vazut cine trage siguranta. Victimele le cunoastem de pe acuma. 

#scumpire combustibili, #scumpire energie electrica, #liberalizare tarife energie electrica, #scumpirea benzinei, #gaze scumpe, #ANRE, #tarife energie electrica , #Editorial