Dragostea de case noi, mai mare ca dragostea de tara

Luni, 25 Mai 2009, ora 09:22
6838 citiri
Dragostea de case noi, mai mare ca dragostea de tara

Atacul premierului la adresa bancilor straine prezente in Romania, garantarea de catre stat a achizitiei de locuinte in limita maxima de 60.000 de euro, dreptul ANL de a vinde catre chiriasi circa 14.000 de locuinte, sunt numai cateva din masurile de ultima ora luate de guvern pentru a impulsiona sectorul constructiilor. Ce se ascunde oare in spatele bunelor intentii ?

Inainte de a vedea de unde a aparut acest interes subit fata de sectorul constructiilor in Romania se impune sa ne oprim la cateva declaratii ale unor persoane importante din structurile administrative ale tarii.

As incepe cu guvernatorul Mugur Isarescu, devenit peste noapte cel mai optimist roman in privinta depasirii crizei economice si al increderii in economia romaneasca.

Spunea domnul guvernator, ca el si inca doua persoane importante (nu spui cine…) mai cred ca anul acesta, Romania, ar putea avea crestere economica. Paradoxal, la numai cateva zile de la aceasta afirmatie, statistica publica evolutia

Produsului Intern Brut in primul trimestru, care inregistrase o contractie de 6,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut si de 2,4%, comparativ cu trimestru patru 2008. Ei si ? Avem in fata inca trei trimestre si orice e posibil.

Pe asta se baza, probabil, si presedintele Basescu, care zicea ca datele statistice confirma criza, dar nu inseamna ca economia a intrat deja in recesiune.

Premierul Emil Boc nu se putea lasa mai prejos, asa ca optimismul lui a devenit aproape debordant : « imbucurator este ca se intrevad semne de redresare economica, care imi dau sperante ca ceea ce facem este bine ». Domnul prim ministru s-a inspirat, eventual, din traficul auto bucurestean, care a inceput sa se aglomereze ca in vremurile bune ale cresterii economice.

Stimati cititori, minunea nu a tinut decat cateva zile, caci guvernantii nostri au cotit puternic carma economiei, din alte motive insa decat depasirea cu orice pret a crizei economice.

Sa revenim la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Plecand de la o idee mai veche in randul bancherilor, aceea ca intotdeauna exista o dimensiune mediatica a crizei, acesta a spus : «  inainte de a iesi din aceasta criza, noi, romanii, trebuie sa iesim cu criza din capul nostru ». Mai sa fie, adica ea exista, da mai curand in mintea nostra bolnava.

Daca bine imi amintesc, in toamna anului trecut, cand de la presedinte si de la prim- ministru in jos ni se garanta ca nu vom avea parte de criza, scriam un articol in care propuneam autoritatilor sa aresteze ziaristii, caci doar ei vad cum criza se apropie tot mai tare de Romania.

Nu intamplator, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, domnul Radu Gratian Ghetea, lansa propunerea ca in Codul Penal sa fie introdusa notiunea de denigrare a bancilor. Si uite asa ajungem la prezent.

Daca propunerea domnului Ghetea se materializa, primul arestat era insusi primul ministru al guvernului roman, Emil Boc, ce ameninta bancile straine prezente in Romania cu supraimpozitarea (asa zisa taxa Robin Hood), daca mai indraznesc sa repatrieze valuta.

Chiar daca ulterior si-a mai indulcit declaratia, ea tot un fel de denigrare ramane.

Rationamentul domnului Boc a fost cat se poate de simplu. Am luat bani de la FMI si de la Uniunea Europeana ca sa va protejam, iar voi duceti banii afara. Nu-i corect, caci datoria o ramburseaza contribuabilul roman.

Asta in contextul in care bancile grecesti si austriece au scos deja peste doua miliarde de euro din Romania.

Masurile de reducere a rezervelor minime obligatorii, ce intentioneaza sa le ia BNR in curand, ar putea face ca sumele repatriate sa fie si mai mari. Si atunci, cum sa nu atentionezi sistemul bancar ticalosit ?

Este un dram de adevar aici, numai ca bataia spuselor primului ministru are un orizont mult mai larg. Bancile nu trebuie sa duca banii afara, la bancile mama, ci sa-i bage in economia romaneasca, caci din aceasta economie si-au rotunjit profiturile anii trecuti.

Acuma, intrebarea este care economie ? Va spunem noi, cu ajutorul rationamentelor dictate de ultimele masuri ale guvernului.

Produsul Intern Brut a crescut pe vremea guvernului Tariceanu ca un balon de sapun pe seama sectorului de constructii. Nu atat dinamica acestuia dadea cresterea PIB, cat mai ales umflarea artificiala a preturilor, sprijinte, evident, si de mana larga a bancilor.

Cand acestea din urma nu au mai dat credite, sectorul constructiilor a franat brusc. De aici au aparut marile probleme ale PIB-ului, bazat pe niste cresteri absolut iluzorii. Daca aveti rabdare, puteti compara ponderea unor ramuri industriale, productive, in PIB si veti vedea ce rol au avut ele in competitia cu constructiile.

Cum spuneam insa, sectorul a intrat brusc in colaps, iar preturile s-au dus puternic in jos. Pai, acest lucru nu convine nici bancilor comerciale ce au dat credite, dar nici guvernului, care nu mai are de unde umfla PIB.

Toate astea tin de chestiuni de economie, in fond. Cand e vorba insa de interese politice, lucrurile iau alt aspect.

Suntem in plina campanie electorala si nevoia de bani a politicienilor este disperata. De unde credeti ca vin acesti bani, daca nu de la gastile aferente fiacarui partid, gasti concentrate tocmai pe piata constructiilor de locuinte, sau a lucrarilor de infrastructura.

Acesti asa zisi oameni de afaceri au nevoie de finantare, pentru ca la randul lor sa poata finanta mai departe. Daca vinzi un apartament cu 50-60 de mii de euro, cum dicteaza piata in prezent, nu ai facut insa nici o afacere. De unde sa mai dai si plocon ?

Asa ca, piata locuintelor trebuie sa demareze, iar preturile sa o ia, din nou, in sus. Pentru acest lucru este nevoie si de ajutorul bancilor comerciale, care trebuie sa reia creditarea. Statul a dat tonul, prin garantarea cu 60.000  de euro a achizitiei de locuinte de catre tineri si prin vanzarile ANL.

E randul bancilor sa intre in scena, si primul ministru Boc tocmai asta incerca sa le spuna amenintandu-i cu taxa Robin Hood. Acu’, sa vedem daca ele vor prelua comanda. Intr-un fel e musai, daca vor sa mai castige bani frumosi in Romania.

#case, #internet, #locuinte, #online, #romani , #Editorial