De ce s-a umflat "maiul" in ei ?

Marti, 09 Iunie 2009, ora 00:00
6496 citiri
De ce s-a umflat "maiul" in ei ?

De la presedinte la premier, via guvernatorul BNR, toata lumea vrea sa puna cu botul pe labe bancile comerciale din Romania.

Nu credeam ca problema creditarii, in speta practicile bancilor in relatiile cu clientii, poate deveni tema electorala tocmai intr-un an in care toti indicatorii economici o iau la vale.

Din fericire pentru Romania, dupa cateva luni de criza economica nici o banca prezenta pe aceasta piata nu a dat semne de panica si nici nu a solicitat, intr-un fel sau altul, ajutorul direct al statului.

Exista, totusi, o exceptie si aceea este data de singurele banci ramase in proprietatea statului, respectiv CEC Bank si Eximbank. Acestea au fost recapitalizate chiar la inceputul anului, fara a se solicita avizul Comisiei Europene, dupa ce nu cu multa vreme inainte o operatiune similara a fost facuta si de guvernul Tariceanu.

Cu toate acestea, presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, declara recent ca fara o noua capitalizare, in toamna acestui an, CEC-ul nu va mai putea sustine creditarea. Dar oare, pana atunci o sustine ? Si daca da, la ce dobanzi ? Asadar, avem o problema.

Mi se pare oarecum iesit din comun ca tocmai guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa spuna ca bancile straine s-au transformat in adevarate cazinouri, tranzactiile financiare dominante pe care au ajuns sa le realizeze fiind cele speculative, in conditiile in care aceleasi banci erau lasate in pace bine mersi anii trecuti, cand momeau populatia precum braconierii pestele.

Cand trebuia sa fie ferm guvernatorul, atunci sau acuma ?

Cat despre tandemul presedinte-premier, de aici putem sa ne asteptam la orice.

Daca primul ministru Emil Boc ameninta bancile cu taxa « Robin Hood », presedintele Basescu a mers si mai departe si a spus ca bancile nu vor mai avea un sustinator in persoana sa pana cand acestea nu vor relua creditarea si nu vor cobori « batjocura din zona dobanzilor ».

Evident, presedintele nu a spus asta la Cotroceni, ci tocmai in Balta Mare a Brailei, la o serbare campeneasca unde era inconjurat de poporul alegator.

Acuma, ca sa fiu sincer, departe de mine de a tine isonul bancilor comerciale prezente pe piata din Romania. Intr-un articol precedent chiar ma intrebam pana unde poate merge curajul guvernatorului in operatiunea de sanctionare a bancilor ce nu se conformeaza obligatiei de recapitalizare, rezultata din aplicarea testelor de stres.

Fiind anul alegerilor, deopotriva pentru politicieni cat si pentru guvernatorul BNR, evident, raspunsul la aceste probleme ramane …in aer.
Nu si manifestarile de gen electoral, care pot sfida orice regula de comportament decent.

Bine, bine, veti spune. O fi ea campanie electorala, dar afirmatiile de mai sus sunt perfect valabile, daca ne raportam la politicile bancilor comerciale.

As putea fi de acord cu o asemenea opinie, cu cel putin doua conditii : una tine de situatie economica si cealalta de momentul ales pentru declansarea atacului.

Intr-o situatie normala, cand vrei sprijinul cuiva nu-l ameninti, ci, mai curand, incerci sa-l convingi ca acest sprijin este si in avantajul celui ce-l acorda. In cazul asta, la dobanzile pe care le practica bancile comerciale pentru activitatea de creditare pare chiar de neinteles reticenta lor.

Cu alte cuvinte, chiar in pozitia de a fi foarte avantajate de dobanzi, bancile se feresc sa reia creditarea. Si totusi, de unde isi asigura veniturile ? Pai tocmai din « cazinoul » despre care vorbea guvernatorul si pe care tot Banca Nationala il gestioneaza.

Caci, pentru a face rost de banii necesari Ministerului de Finante, Banca Nationala nu a avut nici o retinere sa atraga in joc bancile comerciale.
Acuma, ca la cazinou, depinde de cum te pricepi la aruncatul zarurilor. Merita sa riste bancile comerciale reluarea creditarii pentru economie si populatie cand ruleta cazinoului este mult mai atragatoare ?

In ceea ce priveste cea de-a doua chestiune, a aruncarii pietrei, aici lucrurile par mai complicate decat par. E campanie electorala si bancile comerciale nu mai sunt la inima romanilor, care pana mai ieri se buluceau sa profite de ofertele lor. Roata se mai si intoarce si lacomia se plateste. Altceva este insa important.

Sa nu uitam de programul « Prima Casa », in care atat premierul cat si presedintele si-au pus mare nadejde. Ciudat, nu si bancile comerciale, care, cel putin teoretic, ar fi printre cei mai mari castigatori ai acestui program.

Ele gandesc insa altfel, caci aversiunea pentru risc este cat roata calului. Daca majoritatea bancilor comerciale se codesc sa intre in program, chiar si la dobanzile mari de acuma, de ce ar face-o la dobanzi mai mici, asa cum vrea presedintele si premierul ?

Prima casa este insa singura mare gaselnita a guvernantilor pentru momirea populatiei in campania electorala. Daca « Prima Casa » ar incepe sa functioneze, cea de-a doua, adica satisfacerea clientelei politice din imobiliar, s-ar indeplini si ea. Or, iata, bancile comerciale nu se grabesc sa intre in joc. Ei, stimati alegatori, de aici vine marea suparare. Dar, retineti, asistam doar la primul act.

#basescu, #boc, #ghetea, #isarescu , #Editorial