De ce moare vaca in criza ?

Sambata, 20 August 2011, ora 23:29
4075 citiri
De ce moare vaca in criza ?

Continuarea programului de austeritate, confirmata de aprobarea strategiei fiscale pana in 2014, dovedeste ca guvernul Boc sufla si in iaurt pentru a nu se frige cu criza. Daca masurile de incurajare a cresterii economice nu s-au identificat dupa patru ani de guvernare, in schimb, cele de prudenta functioneaza din plin. Mai interesant este insa faptul ca strategia nu prea are legatura cu ceea ce se intampla in lume in momentul de fata.

Cum era de asteptat, aprobarea strategiei fiscale pentru urmatorii doi ani, din care s-a retinut doar ca anumite pensii nu vor mai creste, iar salariile bugetarilor vor ramane plafonate pana in 2014, a pus pe jar toata suflarea romaneasca, in frunte cu televiziunile de stiri.

Poporul e condamnat la inca doi ani de suferinta, de un guvern incompetent, care nu stie sa dea, decat sa taie, ni se repeta sistematic.

Nu mai conteaza ca la orizont norii negri ai unei noi recesiuni economice mondiale ameninta cele mai puternice economii ale lumii si ca Romania nu poate scapa bazma curata, conteaza doar ca noi ne-am saturat de austeritate.

Si, pentru ca drama sa fie totala, cei aproximativ un milion de bugetari si alti vreo cinci milioane de pensionari, care sunt afectati direct de noua strategie fiscala, reprezinta intreg poporul roman in viziunea contestatarilor masurilor guvernamentale.

Restul este statistica. Paradoxal, cu numai cateva zile inainte de anuntarea acestor masuri, guvernul Boc era supus unor alte tiruri de mitraliera, pentru ca, s-ar face ca nu vede criza ce tocmai ne bate la usa si, in consecinta, nu ia nici o masura de precautie. Iata ca, tocmai a luat una, care in mod normal ar trebui urmata si de altele, in functie insa de ce se intampla pe pietele internationale.

De obicei, atunci cand vine furtuna, in primul rand te gandesti cum sa te protejezi si de abia dupa aceea cum sa faci ca efectele ei devastatoare sa fie cat mai mult atenuate. Departe de mine gandul ca guvernul Boc si presedintele Basescu sunt tandemul potrivit pentru asemenea vremuri tulburi.

Dar, vorba poetului "gaseste-mi tu una, care sa-mi pupe mana la comanda, ca acum o iau".

Domnul Victor Ponta, care ar urma sa preia functia domnului Boc, in varianta castigarii alegerilor de catre USL, s-a si grabit sa dezavueze masurile anuntate spunand ca "daca tot iei lapte de la o vaca o sa moara saraca vaca". Asa, populist, declaratia junelui procuror suna bine, ce-i drept, dar din punct de vedere al realitatii ea este cam stramba.

O vaca moare daca nu o mulgi, nu daca o mulgi. Sigur, nu spun ca poporul roman, in care nu vad doar pensionari si bugetari, trebuie muls la nesfarsit, dar, cu siguranta ca nici nu poate lua mai mult decat produce. In fond, la asta se rezuma tot, cu criza sau fara criza.

Plecand de la aceasta ultima afirmatie e cazul sa analizam obiectiv alte aspecte ale strategiei fiscale, dincolo de masurile care tin strict de austeritate. De abia aici se poate observa lipsa de viziune a actualei coalitii de guvernamant, care, intre altele fie spus, s-ar putea ca de la anul sa dea locul alteia si, evident, toata strategia de acuma sa fie simpla apa de ploaie.

Facand abstractie de alegeri, marturisesc ca cel mai socant aspect al strategiei fiscale mi s-a parut cel legat de prognoza privind cresterea Produslui Intern Brut, pentru urmatorii doi ani, cu nu mai putin de 37%. In cifre, de la un PIB de 513 miliarde lei, pentru anul in curs, ar trebui sa ajungem la un PIB de 703 miliarde lei, in 2014, ceea ce echivaleaza cu cresteri economice de 3-4 %, anul viitor, si aproape 5% in 2013.

Pai, in aceste conditii, te intrebi la ce mai era necesara stoparea cresterii salariilor sau a unor categorii de pensii ? Desigur, ideea de baza ar fi aceea ca din surplusul de venit ar trebui sa facem investitii, care sa genereze si cresterea economica.

Dar, nu asta este important acuma. Mai pe ocolite la inceput si din ce in ce mai direct acuma, atat presedintele cat si primul minstru accepta ideea ca lumea a intrat deja intr-o noua criza. Urmeaza si Romania, primele semne ale blocajului fiind date deja de principalele date statistice din luna iunie.

Chiar daca ai nostri conducatori mai spera intr-un miracol, tarile dezvoltate au inceput deja sa-si revizuiasca prognozele de crestere economica, evident, in jos. Franta, spre exemplu, in trimestrul al doilea a fost pe crestere zero, Germania si Anglia, la randul lor, au anuntat deja schimbari ale prognozelor.

Mai mult decat atat, dupa amenintarile cu intrarea in incapacitate de plata a Italiei sau Spaniei, dupa scaderea ratingului Statelor Unite, Franta incepe sa fie aratata si ea cu degetul. Exemplele pot continua.

Pai daca acolo se intampla asemenea lucruri, de unde anticipeaza guvernul Boc o crestere economica pentru Romania in urmatorii doi ani si un PIB atat de mare? Ei, asta chiar nu o inteleg.

Ceea ce pricep este ca acest guvern traieste, din nou, in alta lume. Acest trist adevar ni-l spune si noua strategia fiscala, care tocmai a intrat in vigoare. 

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#austeritate, #crestere economica, #criza, #emil boc, #guvernul boc , #Editorial