Daca taceau, filosofi ramaneau

Joi, 05 August 2010, ora 23:40
4153 citiri
Daca taceau, filosofi ramaneau

Fara sa aiba nici o certitudine in privinta evolutiei economiei pentru ce-a de-a doua parte a acestui an, cu atat mai putin pentru anul viitor, guvernantii de la Bucuresti se grabesc sa anunte cresteri de salarii sau reducerea numarului de someri.

Romanii au o vorba cat se poate de nimerita la adresa celor ce vorbesc inainte de a gandi: "daca taceai, filosof ramaneai".

Pentru primul ministru Emil Boc, dar si pentru membri Cabinetului sau, aceasta sintagma a devenit un adevar atat de obisnuit, incat s-a ajuns in situatia in care nici cei mai fanatici suporteri, cati or mai fi ramas, nu mai cred in valabilitatea afirmatiilor lor.

Sirul declaratiilor care nu au fost sustinute in nici un fel de realitate, in ultimii doi ani, este atat de lung incat s-ar putea tipari un volum consistent, caruia i-am putea da si un titlu pe masura: "Gura bate c...".

Desigur, nu doar membri Cabinetului Boc ar avea un loc de cinste in acest volum, ci si presedintele Basescu sau reprezentantii opozitiei, croiti parca dupa acelasi tipar al unui croitor fara legatura cu meseria lui. Sa ne mai surprinda atunci ca aproximativ 70% dintre romanii cu varsta de peste 55 de ani si-ar lua lumea in cap, pentru a-si gasi o slujba in strainatate ?

Neincrederea s-a intins ca o plaga peste societatea romaneasca, de cele mai multe ori pentru ca, cei ce ne conduc vorbesc fara sa stie ce spun.

Si aici nu e vorba neaparat de minciuna, cat mai ales de prostie. Primul ministru Emil Boc a declarat cu seninatate la postul national de radio ca, anul viitor, "salariile bugetarilor vor creste in raport cu diminuarea pe care au suferit-o acum, de 25%.

Daca nu se acorda al 13-lea salariu, asa cum exista prevazut, putem avea din start pentru 2011 o crestere a salariilor, in raport cu cele diminuate, cu 10%. In functie de succesul procesului de restructurare, vom putea sa avem o crestere a salariilor in medie si cu mai mult de 10%, si vom vedea asta la sfarsitul procesului de restructurare", a spus Emil Boc.

Cu cateva ceasuri mai devreme, ministrul economiei, Adriean Videanu, s-a dovedit si mai optimist spunand ca "in 2011 se vor crea premisele pentru a reveni la salariile de dinainte de taierea de 25% si sa urce in trepte la nivelul anterior".

In acelasi ton optimist, ministrul muncii, Mihai Seitan, s-a hazardat si el sa afirme ca la sfarsitul acestui an, nivelul somajului nu va fi mai mare decat cel inregistrat la inceputul anului, chiar in conditiile in care cateva zeci de mii de bugetari urmeaza a fi disponibilizati in perioada imediat urmatoare.

Paradoxal, exact in acelasi timp, seful echipei Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, declara ca sfatul lui este ca scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor sa nu fie inversata anul viitor. Ce sa mai inteleaga romanul din toate astea?

Desigur, daca luam in considerare ca in luna august bugetarii vor simti amputarea veniturilor, decisa de guvern, am putea sa consideram ca declaratiile de mai sus ar fi menite sa atenueze efectele imediate si sa mai amageasca bugetarii pentru o perioada de timp.

Ceea ce nu pricep nici guvernantii, nici opozitia din Romania, este faptul ca oamenii din aceasta tara nu de promisiuni au nevoie acum, ci de adevaruri. Ei au inteles, sau urmeaza sa inteleaga, constrangerile la care este supus bugetul si chiar daca nu se simt vinovati pentru acest lucru traiesc cu speranta ca la un moment dat lucrurile se vor remedia.

Pentru asta insa, nu trebuie sa mai fie mintiti. Si de cealalta parte, a guvernantilor, un adevar spus la momentul potrivit este mult mai eficient decat seria de promisiuni nerealiste.

Lucrurile sunt atat de simple si de evidente, incat chiar o crestere economica nesperata pentru 2011 nu se poate reflecta imediat intr-o crestere de salarii, pentru simplu motiv ca tara se scufunda daca nu se fac investitii.

Salariile vor fi ultima prioritate a oricarei echipe ce va guverna anul viitor la Palatul Victoria, daca vrem cu adevarat sa scoatem tara din criza. Acest adevar trebuie spus acum si, in nici un caz, cultivarea unor iluzii desarte din care nimeni nu mai are nimic de castigat.

Ridicolul la care se expun guvernantii, prin declaratiile pe care le fac, a ajuns la apogeu si imprastie impresia ca nimeni nu mai poate controla mersul acestei tari. In realitate, aceasta situatie nu este altceva decat expresia sintagmei "gura bate...c". Pentru asta trebuie sa-si ia romanii lumea in cap?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#austeritate, #boc, #cabinet, #cresteri, #guvern, #salarii, #someri , #Editorial