Cat de incompetenti putem fi ?

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 22:35
6415 citiri
Cat de incompetenti putem fi ?

In doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a reusit trista performanta de a trage fonduri europene de aproape 200 milioane euro. In schimb, a contribuit la bugetul Uniunii cu peste doua miliarde euro.

Guvernul Boc isi pune mare nadejde in fondurile europene, bugetul multor ministere fiind carpit cu sume, cel putin deocamdata, iluzorii. Se vorbeste despre atragerea a cinci-sase miliarde de euro de la Uniunea Europeana, numai in anul 2009, ca si cum acesti bani ar urma sa fie « aruncati din elicopter », dupa cum plastic se exprima guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Miilor de functionari publici angajati in cele 11 Autoritati de management si in organismele intermediare li se arata sistematic cartonasul rosu. Se vor taia sporurile de 75% de care beneficiaza acesti asa zisi specialisti, iar veniturile lor vor fi strans legate de sumele atrase de la Uniunea Europeana. Daca li s-ar putea pune pistolul la tampla 24 de ore din 24, cu siguranta ca guvernul Boc ar face-o. Important este ca banii sa inceapa sa curga, caci fara ei suntem faliti declarati.

Acum, trebuie s-o recunoastem, inversunarea primului ministru fata de respectivii functionari nu este lipsita de substanta. La salarii de mii de euro pe luna, parca mai trebuie sa se vada si rezultatele, nu-i asa ? Numai ca, din pacate, atragerea fondurilor europene nu este responsabilitatea exclusiva a respectivilor specialisti. Au si ei partea lor de vina, care este departe insa de a constitui fondul problemei.

Asa, ca intr-o paranteza, sunt dispus sa fac un pariu, fiind aproape convins ca prin taierea lefurilor angajatilor autoritatilor de management s-ar aduna mai multi bani la buget decat s-ar aduna din tragerile de la fondurile structurale. Raul trebuie cautat insa in alta parte.

Atentie, cea mai mare parte din acesti bani au avut ca destinatie tot autoritatile de management, respectiv pentru buna lor functionare. O alta parte a banilor s-a pierdut in publicitatea care s-a creat pe seama fondurilor post aderare si o parte insignifianta se regaseste in proiectele efective de finantare.

Boala europeana s-a transmis cu mare repeziciune in Romania, caci numai in anul 2008 s-au cheltuit in tarile membre peste 2,4 miliarde euro, exclusiv in campanii de comunicare. De ce ne-am lasa noi mai prejos ? A aparut atata maculatura inutila, sute de ghiduri ale autoritatilor, la care se adauga cele ale firmelor de consultanta, fara nici un rezultat concret.

Si in continuare mizam pe aceeasi strategie, caci, se pare, doar atata stim sa facem.

Ministerul Economiei, de pilda, lanseaza zilele acestea o licitatie pentru acordarea unui contract, in valoare de aproape un million de euro, unei firme care ar urma sa faca o campanie la nivel national si regional de promovare a instrumentelor structurale. Ministerul Mediului este si mai ambitios si a atribuit deja contracte de doua milioane de euro pentru promovarea Programului Operational Sectorial Mediu pentru Romania.

Urmeaza celelalte cinci ministere ce au in structura autoritati de management si, evident, cheltuirea altor milioane de euro. Pai daca sunt moca.

Posibilii beneficiari se uita insa cu stupoare la acest volum imens de maculatura si nu pricep nimic, de parca ar fi nevoiti sa citeasca in stele. Limbajul de lemn specific regimului comunist este de departe un fleac, prin comparatie cu termenii specifici atragerii fondurilor structurale. Nimeni nu pricepe nimic.

Cu toate acestea, cand se gaseste un intreprinzator mai ambitios si care reuseste sa-si insuseasca toate aceste denumiri stupide, urmeaza adevaratul calvar numit « birocratia  aprobarilor » Buna zicala aia ca pana la Dumnezeu te mananca sfintii. Cert lucru, peste aceste etape nu multi pot sa treaca.

Ei, domnul Boc si ministrii guvernului tocmai la problemele de fond nu fac referire. O fi birocratia europeana stufoasa, dar legile noastre de aplicare a directivelor europene sunt de rasu" curcii.

Legea achizitiilor publice este un exemplu evident, iar tentativele de schimbare ale ei sunt lipsite de orice profesionalism. Reglementarile privind functionarea autoritatilor de management sau ale organismelor intermediare sunt, daca nu stupide, atunci aproape sigur, ticaloase. Sa dam un singur exemplu. Functionarilor acestor autoritati li se interzice categoric sa dea consultanta celor ce doresc sa acceseze fonduri europene, de parca nu asta ar fi menirea lor. Smecheria este insa la ea acasa, caci multi dintre acesti functionari au, prin intermediari, firme de consultanta unde tocmai asta fac. Dar contra cost, evident. Si atunci care-i ratiunea unei astfel de masuri ?

Cum credeti ca un primar simplu dintr-o comuna oarecare a tarii poate face un plan de afaceri fara consultarea unor specialisti ? Numai ca, tot legea romaneasca, vine si-l trage la raspundere pe primarul care a platit din fondurile locale o firma de consultanta, pentru un proiect de atragere de fonduri, in cazul in care respectivul proiect a fost respins din diferite motive. Mai are cineva curajul sa se inhame la o asemenea intreprindere ?

Spatiul nu ne permite sa sesizam si alte enormitati de acest gen, care si-au facut din plin efectele perverse in ultimii doi ani. Important este ca, despre ele, nu vorbeste nimeni. Concluzia este simpla : vom atrage fonduri europene cat am reusit sa atragem si pana acuma. Adica aproape nimic.

Geaba ameninta premierul in stanga si-n dreapta. Raul este in ograda guvernului, iar fondurile europene la Bruxelles, sau chiar in trezoreria statului roman. Ne uitam la ele, dar de atins nici vorba. Europei ii convine. In fond, de cotizat cotizam.

Daca nu si incasam, tine aproape in intregime de incompetenta noastra. Cehii, ungurii sau polonezii s-au impiedicat si ei la inceput, dar au stiut sa treaca inclusiv peste obstacolele birocratice ale Uniunii Europene. Ia intrebati-i, domnule Boc, cum au facut ? Asa, poate am mai avea o sansa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#boc, #economie, #guvern, #ue , #Editorial