Capitalistii ne sunt dragi doar cand ne merge bine

Joi, 05 Februarie 2009, ora 11:38
5057 citiri
Capitalistii ne sunt dragi doar cand ne merge bine

Repatrierea profitului de catre marile companii straine prezente in Romania starneste tot mai mult indignarea politicienilor. Dupa formula ai primit  acum si platesti maine, corporatiile ne arata insa ca le este mai aproape camasa de piele decat haina.

N-am auzit nicaieri in Europa sau in Statele Unite, unde marile corporatii si-au extins afacerile de zeci de ani, intr-un sens sau altul, vreun politician care sa condamne politica de repartizare a profitului respectivelor corporatii.

Au existat voci ce acuzau, la un moment dat, invazia de produse straine pe pietele nationale, au aparut politici protectioniste si masuri de incurajare a productiei interne, dar referirile la modul de gestionare a veniturilor au lipsit aproape cu desavarsire.

In Romania, lucrurile par sa stea astfel. Am plans cu lacrimi de crocodil dupa instrainarea unor companii romanesti, dar ne-am bucurat pentru capitalul strain ce intra in tara si, pe marginea acestuia, ne-am aventurat intr-un consum peste posibilitatile noastre. Ani la rand, cea mai mare satisfactie a guvernelor de la Bucuresti era ca la fiecare sfarsit de an sa se traga linia si sa se raporteze cu cat au crescut investitiile straine in Romania.

A aparut la un moment dat chiar o competitie intre Ministerul de Finante si Banca Nationala, vizavi de cine raporteaza primul volumul acestor investitii, dar mai ales cui i se datoreaza atragerea lor.

Am facut legi speciale pentru stimularea investitorilor straini, le-am acordat facilitati, adeseori in detrimentul investitorilor autohtoni si am recunoscut de fiecare data ca fara investitii straine este greu sa ne finantam deficitul si sa ne modernizam economia.

Nu trebuia sa vina criza economica pentru ca cei ce au investit in Romania sa profite de afacerile lor. Si nu e vina lor ca au stiut sa cumpere ieftin, la momentul oportun, si sa profite ulterior. In fond, capitalismul nu este o vaca de muls pentru tot poporul, chiar daca in vremurile lui bune cu totii profitam de sucesele capitalistilor. De ce ne-am supara pe ei acuma, cand la stramtoare ne aflam cu totii ?

Domnul Mircea Geoana infiera recent, cu manie proletara, ca nu e normal ca OMV, patronul Petrom, care a facut profit de miliarde de euro in doar trei ani de prezenta in Romania, sa concedieze angajatii si sa-si transfere profitul in Austria. Si alti politicieni, nu importa numele lor acuma, au facut referiri similare fata de politica rusilor de la Alro Slatina, a indienilor de la Sidex Galati, sau a francezilor de la BRD si Gaz de France.

Ce sa mai vorbim de bancile comerciale straine care au cumparat bancile romanesti
si care acum nu numai ca nu mai pompeaza bani in ele, dar le iau si ce le-a mai ramas.

Din Romania iese valuta mult mai multa decat intra, inclusiv din motivele aratate mai sus. Cu toate acestea nu cred ca a arunca vina asupra rapacitatii companiilor internationale este solutia, cu atat mai mult cu cat asteptam capitalul strain la fel de mult ca inainte.

Poate ca, mai sanatos pentru imaginea noastra in lumea afacerilor ar fi sa ne uitam la greselile pe care le-am facut, pentru ca odata depasita criza sa nu le mai repetam. Spun acest lucru, caci in situatii disperate se iau si masurile disperate. Ori noi, romanii, am fost aproape de colaps si atunci cand am vandut Petrom si atunci cand am vandut Alro, Sidex sau distributiile de gaze si electrcitate.

Socul crizei economice va trece la un moment dat, iar Romania va trebui sa stie sa gestioneze relatia cu investitorii straini mult mai bine decat a facut-o pana acuma. Nu asmutirea impotriva lor este solutia, ci responsabilitatea in relatiile cu ei.

Mai avem de vandut, si o vom face caci foamea de bani ne obliga, companii din sectorul energetic extrem de importante pentru siguranta nationala. Ne bazam pe o economie aflata intr-o foarte mare dependenta de capitalul strain si nu putem intoarce acest adevar peste noapte, mai ales ca mult doritul capital autohton s-a dovedit unul de « conjunctura ».

Paradoxal, pentru pastrarea locurilor de munca si pentru a mentine un nivel satisfacator al veniturilor la bugetul de stat, am putea ajunge in situatia sa intram chiar in banii publici pentru sprijinirea companiilor straine aflate in Romania. Desigur, atunci, va trebui sa stim sa punem conditii, pentru ca acesti bani sa nu iasa din tara cum se intampla acuma.

Banca Nationala a redus rezervele minime obligatorii la bancile comerciale,
iar acestea au schimbat banii in euro si le-au dat drumul la bancile mama. Sa nu uitam ca si de la bancile mama au intrat insa multi bani in Romania, din care multi romani au profitat. A venit nota de plata, caci lacomia se plateste si de o parte si de alta.

Multe din companiile in care au investit strainii in Romania inregistrau pana la privatizare pierderi uriase. Sa ne amintim doar de Sidex Galati, care pierdea lunar in jur de un million de dolari. Compania Petrom era si ea pe pierdere cand au cumparat-o austriecii, mai putin distributiile de energie si gaze, care au fost date ca plocon pentru intrarea noastra in Uniunea Europeana.

Totusi, toate aceste companii au eliminat pierderile si au platit la buget contributii importante, de care inainte nu beneficiam. Sa le tratam cu simt de raspundere, totusi.

Este adevarat, putem analiza si reversul medaliei,
mai ales acolo unde investitorii straini nu si-au respectat obligatiile asumate prin contractele de privatizare si au profitat de contextul favorabil al pietei mondiale explotand instalatiile si externalizandu-si profitul. Nu trebuie insa sa cadem in eroarea de a le amesteca pe toate in aceeasi oala.

Capitalul, in orice tara din lume, se ghideaza dupa legea profitului. A improsca cu noroi in el, pentru ca se protejeaza in conditii exceptionale, ridica mari riscuri. Cu atat mai mult cu cat suntem la mana lui. Ei, asta ar trebui sa ne responsabilizeze si nu sa ne inraiasca. Ce-si face omul cu mana lui se numeste manopera, nu-i asa ?

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#capital, #investitii, #romania, #straine, #vina , #Editorial