Prețul petrolului scade pe fondul victoriei lui Trump, dar viitorul pieței este incert. Ce rol joacă sancțiunile asupra Iranului

Joi, 07 Noiembrie 2024, ora 08:30
459 citiri
Prețul petrolului scade pe fondul victoriei lui Trump, dar viitorul pieței este incert. Ce rol joacă sancțiunile asupra Iranului
Prețul petrolului a scăzut după victoria lui Donald Trump FOTO /Pixabay

După ce a devenit clar că Donald Trump va fi următorul președinte al SUA, preţurile petrolului au scăzut la încheierea sesiunii de miercuri, 6 noiembrie, pe fondul creșterii dolarului. Producătorii americani de petrol anticipează o reducere a reglementărilor în producţia de ţiţei sub administraţia Trump, ceea ce ar putea duce la o creştere a ofertei şi, în consecinţă, la o scădere a preţurilor, relatează CNBC.

Contractele futures pentru petrolul Brent au încheiat sesiunea în scădere cu 61 de cenţi, sau cu 0,81%, la 74,92 dolari pe baril. În Statele Unite, petrolul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 30 de cenţi, sau cu 0,42%, la 71,69 dolari pe baril.

Victoria lui Trump a declanşat o vânzare masivă, care a redus preţurile petrolului cu peste 2 dolari pe baril în timpul tranzacţiilor de dimineaţă, pe măsură ce dolarul american a crescut la cel mai ridicat nivel din septembrie 2022.

Un dolar mai puternic face ca mărfurile denominate în dolari, cum ar fi petrolul, să fie mai scumpe pentru deţinătorii altor valute şi tinde să apese asupra preţurilor.

”Tot entuziasmul şi impulsul de vânzare iniţial s-au redus, iar acum cred că există mai multe perspective de creştere pe termen scurt,” a declarat Phil Flynn, analist principal la Price Futures Group, menţionând că investitorii s-au concentrat mai mult pe echilibrul pe termen scurt dintre ofertă şi cerere.

”A existat o reacţie exagerată la rezultatele alegerilor şi la ideea că o victorie a lui Trump ar fi determinat industria petrolieră americană să foreze în exces şi să provoace un surplus,” a spus John Kilduff, partener la Again Capital în New York.

”Dar capetele mai calme au prevalat, iar această piaţă are multe probleme de rezolvat,” a adăugat el, menţionând conflictul din Orientul Mijlociu ca factor de sprijin care ar putea afecta oferta.

Potențiale noi sancțiuni pentru Iran și Venezuela

Realegerea lui Trump ar putea duce, de asemenea, la reînnoirea sancţiunilor împotriva Iranului şi Venezuelei, eliminând barili de pe piaţă, ceea ce ar fi pozitiv pentru preţuri, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Iranul, membru OPEC, produce aproximativ 3,2 milioane de barili pe zi, sau 3% din producţia globală. Totuşi, un control mai strict asupra Iranului ar putea fi dificil, deoarece ţara a devenit abilă în eludarea sancţiunilor, a notat analistul Alex Hodes de la StoneX.

Susţinerea lui Trump pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea intensifica instabilitatea în Orientul Mijlociu, conform lui Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates, ceea ce ar putea duce la o creştere a preţurilor petrolului, pe măsură ce investitorii iau în calcul o posibilă întrerupere a aprovizionării globale. Trump este aşteptat să continue sprijinirea Israelului.

Totuşi, lăsând la o parte alegerile din SUA şi incertitudinile geopolitice, tendinţele persistente din pieţele petroliere ar putea modela perspectiva pentru perioada următoare, a subliniat Mukesh Sahdev, şef global de pieţe de mărfuri la Rystad Energy.

OPEC+ încă joacă un rol cheie, marjele de rafinare se confruntă cu o cerere mai slabă, iar oferta în creştere şi fluxurile de comerţ cu petrol continuă să se lupte cu ineficienţele, potrivit lui Sahdev.

Stocurile de petrol brut, benzină şi distilate din SUA au crescut săptămâna trecută, a raportat Administraţia pentru Informaţii Energetice din SUA. Stocurile de petrol au crescut cu 2,1 milioane de barili, ajungând la 427,7 milioane de barili în săptămâna încheiată la 1 noiembrie, faţă de aşteptările analiştilor pentru o creştere de 1,1 milioane de barili.

Impactul „ambiguu” al celui de-al doilea mandat al lui Trump

Probabilitatea unei intensificări a războaielor comerciale sub administraţia Trump ar putea afecta creşterea economică globală şi ar putea reduce cererea de petrol, conturând o perspectivă mixtă pe termen lung pentru piaţa petrolului.

„Impactul unui posibil al doilea mandat Trump asupra preţurilor petrolului este ambiguu,” au comentat analiştii Goldman Sachs, evidenţiind riscul unei reduceri a ofertei iraniene, dar şi riscul unei scăderi a cererii globale pe fondul tensiunilor comerciale crescute.

În discursul său de miercuri, Trump a subliniat sprijinul pentru creşterea producţiei interne de petrol, făcând referire la Robert F. Kennedy, Jr., candidatul independent şi activistul de mediu care va face parte din echipa sa. „Bobby, stai departe de petrol, stai departe de aurul lichid!” a glumit Trump.

Sub administraţia Biden, producţia de petrol şi gaze din SUA a atins niveluri record, însă un impuls pentru proiectele noi de foraj ar putea conduce la scăderi suplimentare ale preţurilor şi la o scădere a veniturilor producătorilor americani, a avertizat Cole Smead, preşedinte şi CEO al Smead Capital.

Cu SUA lider în producţia mondială de petrol, mulţi actori de pe piaţă estimează preţuri mai scăzute ca urmare a sprijinului lui Trump pentru producţia internă.

...citeste mai departe despre "Prețul petrolului scade pe fondul victoriei lui Trump, dar viitorul pieței este incert. Ce rol joacă sancțiunile asupra Iranului" pe Ziare.com

PIB-ul României, afectat de tarifele lui Donald Trump. Cum va ajunge în țara noastră impactul protecționismului american
PIB-ul României, afectat de tarifele lui Donald Trump. Cum va ajunge în țara noastră impactul protecționismului american
Impunerea de tarife vamale de către SUA Europei ar afecta creşterea economică din Germania cu 1,4 puncte procentuale, fapt care ar avea un impact asupra creşterii PIB-ului din România de un...
#alegeri sua 2024, #pretul petrolului, #sanctiuni Iran, #Donald Trump , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9717 RON

-0.0056

1 USD = 4.6980 RON

-0.0053
  1. Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
  2. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  3. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  4. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  9. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  10. Leul se menține stabil, o oră după anularea alegerilor parlamentare. La ce curs se tranzacționează moneda națională