Viitoarea coaliție de guvernare trebuie să gestioneze o situație dificilă, din punct de vedere economic, pentru România. Statul român cheltuiește prea mult față de cât produce, iar semnalele unei crize sunt din ce în ce mai vizibile, avertizează economiștii.
Profesorul de macroeconomie Mircea Coșea și analistul economic Adrian Negrescu au oferit pentru Ziare.com comentarii pe marginea acestui subiect.
Mircea Coșea susține că viitorul executiv are de gestionat câteva probleme prioritare. În primul rând, realizarea unui buget pentru 2025 va fi o adevărată provocare, având în vedere componența fragmentată a Parlamentul ales.
„Problema cea mai importantă rămâne bugetul. Trebuie să existe un buget, trebuie discutat, aprobat. E foarte complicat de spus ce se va întâmpla, pentru că nu avem o viziune asupra coaliției. Sigur, poate fi o coaliție rezonabilă, din partide care sunt ‘pro-europene’, așa cum se zice acum, dar va conta foarte mult ce va dori președintele. Noi nu știm care va fi acela", a declarat Coșea.
Din 2025, se anunță pentru populație măsuri dure de austeritate, susține Coșea. Potrivit specialistului, planul presupune „o serie de măsuri neplăcute" pentru populație.
„În al doilea rând, este problema aplicării planului fiscal pe care actuala coaliție, încă în funcție, l-a semnat într-o formă total netransparentă, la UE, referitor la planul fiscal pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar. Acest plan presupune o serie de măsuri neplăcute pentru populație: reducerea cheltuielilor publice, care va fi legată de apariția unui șomaj la funcționarii publici, impozite și taxe mărite, problemă ce trebuie rezolvată într-o manieră care nu trebuie să deranjeze", a mai punctat analistul.
Problema tarifelor la energie și cea a finanțării campaniei agricole trebuie să se afle pe agenda viitorului guvern, a avertizat Coșea.
„În al treilea rând, este problema tarifelor la energie, plafonarea prețurilor este o problemă ce trebuie rezolvată, pentru că primăvara trebuie să aibă un alt curs, deci guvernul trebuie să se ocupe de așa ceva.
Apoi, este problema finanțării campaniei agricole. Fermierii români au avut pierderi foarte importante din cauza secetei. Primăvara înseamnă finanțarea campaniei agricole, semănatul, aspecte ce trebuie rezolvate de guvernarea care vine", a mai punctat profesorul universitar.
Analistul economic Adrian Negrescu susține, de asemenea, că din 2025, măsurile de austeritate nu vor putea fi evitate.
„Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic, iar măsurile de austeritate sunt absolut necesare. Indiferent cine va forma acest guvern, există o foaie de parcurs legată de decizii absolut necesare pe care orice guvern, de orice coloratură va trebuie să le ia", a declarat Negrescu.
În urma alegerilor parlamentare de duminică, 1 decembrie, PSD și-a adjudecat statutul de lider în opțiunile românilor, cu 22% din totalul voturilor. AUR a înregistrat - 18%, PNL - 14%, USR - 12%, SOS - 8%, POT - 6%, UDMR - 6%.
...citeste mai departe despre "Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"" pe Ziare.com