Presa internationala: Romania voteaza dupa un 2012 turbulent

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 12:30
1453 citiri
Presa internationala: Romania voteaza dupa un 2012 turbulent

Alegerile legislative din 9 decembrie vor incheia - se spera - un an turbulent din punct de vedere politic in Romania, noteaza cotidianul economic milanez Il Sole 24 Ore.

Scrutinul se desfasoara intr-o tara in care domneste confuzia, dupa masurile de rigoare luate de guvernul de centru-dreapta fidel presedintelui Basescu, masuri apreciate la nivel european si mondial, dar care nu au fost "aplaudate" de populatia romana. In urma protestelor populare, fostul premier Emil Boc i-a predat stafeta, in luna februarie, lui Mihai Razvan Ungureanu, un coleg de partid, dar, dupa numai trei luni, acesta a fost inlocuit de social-democratul Victor Ponta, sprijinit de o majoritate complet diferita fata de cea precedenta, rezuma cotidianul economic din Milano.

Au urmat numeroase "lovituri sub centura" intre premierul Ponta si presedintele Basescu, o lupta politica dura, lipsita de "fair play", care - potrivit sursei citate - a demonstrat lipsa de respect pentru respectivele roluri institutionale si i-a iritat pe partenerii europeni.

Intre timp, a crescut popularitatea lui Dan Diaconescu, care a fondat recent Partidul Poporului. Proprietar al unei retele de televiziune si protagonist al unor programe "trash", Diaconescu circula cu o masina Rolls-Royce alba. Aceasta noua miscare politica se profileaza a fi "the next big thing" a politicii romanesti si se indreapta catre circa 15% din preferintele alegatorilor romani, observa Il Sole 24 Ore.

Ce arata ultimele sondaje?

Dupa ultimele sondaje, alegerile legislative din 9 decembrie ar trebui sa fie castigate de coalitia USL a premierului Ponta, o coalitie bizara de stanga-centru-dreapta, care sprijina actualul guvern si al carei fundament este aversiunea comuna fata de presedintele Basescu, relateaza jurnalistul Guido De Franceschi, semnatarul articolului.

Din cauza tuturor acestor conflicte, multi comentatori sunt convinsi ca si 2013 va putea fi un an dificil pentru politica romaneasca, daca USL nu va reusi sa castige alegerile cu o majoritate absoluta.

In orice caz, in timp ce Diaconescu lanseaza propuneri pline de demagogie, cu scopul de a intercepta voturile de protest, oricine va guverna tara nu va putea sa nu tina cont de indicatiile si de controlul exercitat de UE si de FMI, care solicita severitate asupra conturilor publice. Chiar si in cazul unei victorii semnificative, pentru USL nu va fi usor sa conduca tara renuntand la masurile de rigoare care au dus la pierderea increderii alegatorilor in partidul presedintelui Traian Basescu, conchide autorul articolului mentionat.

Romania, care are Italia ca al doilea partener comercial (primul fiind Germania), este tara din care provine cea mai numeroasa comunitate straina rezidenta in Peninsula, cu circa un milion de persoane. Romania nu traieste un moment economic stralucitor si a primit de la Fondul Monetar International (FMI), de la Banca mondiala si de la UE 25 de miliarde de euro in ultimii trei ani, in schimbul carora a trebuit sa ofere importante masuri de austeritate, de exemplu reducand cu 25% salariile bugetarilor si marind in mod semnificativ TVA-ul. Rata somajului este in jur de 7%, iar romanii, in ultimii zece ani, au demonstrat o robusta vocatie migratoare, scrie autorul articolului. Cresterea PIB a incetinit in ultimele luni, iar anul 2012 se va incheia probabil cu o crestere de plus 0,8%, modesta pentru a doua tara cea mai saraca din UE.

#presa internationala alegeri parlamentare, #Romania alegeri parlamentare, #alegeri parlamentare 2012 , #Stiri Alegeri Parlamentare 2012