Presa internationala: Alegerile de duminica, cruciale pentru viitorul tarii si relatiile cu UE

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 15:25
1574 citiri
Presa internationala: Alegerile de duminica, cruciale pentru viitorul tarii si relatiile cu UE

Subiectul alegerilor parlamentare din Romania a fost pe larg dezbatut in presa internationala. Atat jurnalistii de la Reuters cat si cei la BBC scriu despre posibilitatea reluarii luptelor pentru putere dupa anuntarea rezultatului alegerilor.

O noua perioada de instabilitate politica ar putea afecta negocierile privind obtinerea unui nou acord cu FMI, scriu duminica publicatiile internationale.

Desi cele exista mari sanse ca USL sa obtina majoritatea parlamentara, Traian Basescu si-ar putea folosi de atributiile si ar pute desemna un alt premier, dintr-unul din aliatii sai politici, relateaza publicatiile BBC si Reuters.

Reuters: Rezultatul alegerilor ar putea determina noi lupte pentru putere

Reuters

Prim-ministrul roman se indreapta spre o victorie in alegerile parlamentare, ceea ce ar putea declansa o noua runda de lupte pentru putere cu presedintele Basescu si ar putea complica discutiile legate de un nou accord cu Fondul Monetar International (FMI).

Uniunea Social Liberara (USL) are toate sansele sa obtina in cadrul alegerilor parlamentare o majoritate, potrivit ultimelor sondaje. Totusi, analistii sustin ca presedintele Traian Basescu ar putea solicita unuia dintre aliatii sai politici sa formeze un nou guvern, lucru permis de legislatia romanesca.

O noua perioada de instabilitate politica va pune insa presiune pe pietele financiare si va ridica semne de intrebare cu privire la obtinerea unui nou accord cu FMI, intrucat in 2013 Romania iese de sub "protectoratul" Fondului.

BBC: Rezultatul alegerilor ar putea declansa o noua criza politica in Romania

BBC

Rezultatul alegerilor parlamentare ar putea declansa o noua criza politica in conditiile in care Romania urmeaza sa negocieze un nou imprumut cu FMI.

Victor Ponta si Traian Basescu sunt adversari politici de cand Ponta si USL au incercat sa-l suspende pe presedinte in vara acestui an.

Tocmai de aceea, daca USL castiga alegerile, presedintele ar putea cere numirea altui premier pentru formarea unui guvern. Corespondentul BBC, Nick Thorpe a relatat ca Basescu a declarat ca va numi un premier "in interesul national".

Al Jazeera: Alegerile de duminica sunt cruciale pentru viitorul tarii si relatiile cu Uniunea Europeana

Al Jazeera

Alegerile de duminica sunt cruciale pentru viitorul tarii si relatiile cu Uniunea Europeana. Potrivit ultimelor sondaje, primul ministru Victor Ponta, aflat la conducerea guvernului din mai 2012, ar putea castiga intre 48-61% din voturile exprimate.

Acest procent i-ar aduce USL o majoritate cu 470 de locuri in Parlament. In schimb, ARD, o alianta care reuneste partidele apropiate presedintelui Basescu, se afla cu mult in urma USL, cu doar 16-23% din sprijinul populatiei cu drept de vot.

Acesta va fi primul vot national din Romania, de la incercarea esuata din aceasta vara a USL de a-l suspenda pe Traian Basescu din functia de presedinte, miscare care a atras mustrari din partea Uniunii Europene si a SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presa internationala alegeri parlamentare, #alegeri parlamentare Romania, #alegeri parlamentare Romania 2012 , #Stiri Alegeri Parlamentare 2012