Rezultate partiale ora 18:00 - Victoria USL este zdrobitoare: Ce se va intampla cu leul

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 18:10
8527 citiri
Rezultate partiale ora 18:00 - Victoria USL este zdrobitoare: Ce se va intampla cu leul

USL obtine aproape 60% din voturile romanilor, victorie zdrobitoare impotriva celorlalte formatiuni politice. Rezultatele asigura o majoritate parlamentara solida, ce ar trebui sa echivaleze cu stabilitate politica, indispensabila unei evolutii pozitive a monedei nationale.

Totusi, analistii financiari atrag atentia asupra importantei perioadei care urmeaza, in conditiile in care intentiile si miscarile noului guvern vor fi monitorizate cu atentie de investitori si de creditorii internationali.

USL obtine 58,61% pentru Camera Deputatilor si 60,07% pentru Senat, dupa numararea a 99,56%% dintre voturile romanilor, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Astfel, repartizarea voturilor pentru Camera Deputatilor este urmatoarea: USL - 58,61%, ARD - 16,52%, PP-DD - 13,98%, UDMR - 5,15%. Pentru Senatul Romaniei, USL a obtinut 60,07%, ARD - 16,72%, PP-DD - 14,63%, UDMR - 5,25%.

Moneda nationala s-a apreciat luni, in fata euro, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de referinta de 4,5339 lei/euro, in scadere cu 0,02% fata de sedinta anterioara, cand moneda europeana era cotata la 4,5349 lei/unitate.

Curs valutar: Leul se apreciaza in fata euro, dupa alegerile parlamentare

Evolutia leului confirma prognozele economistilor care au declarat pentru Business24, ca moneda nationala nu va fi afectata de rezultatul alegerilor parlamentare.

Prognoza curs valutar: Noi presiuni in preajma alegerilor parlamentare?

"Nu cred ca alegerile parlamentare vor avea vreo influenta asupra cursului de schimb valutar. Cred ca mai mult ceea ce urmeaza dupa alegeri va influenta cursul de schimb valutar: cat de repede vom avea un nou guvern, ce masuri va implementa el", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank.

Opinia lui Dumitru este impartasita si de fostul ministru de Finante, Daniel Daianu. Potrivit lui, desi in prezent nu s-au vazut reactii pe pietele financiare, moneda nationala ar putea fi afectata de o eventuala incertitudine politica.

Daianu: Daca nu se va intra intr-un joc politic, rezultatul alegerilor nu va afecta leul

"Rezultatul alegerilor, daca nu se va intra intr-un joc politic, care nu ar trebui sa existe in momentul de fata, nu va afecta moneda nationala si cursul. Cursul va avea de suferit daca se va prelungi o incertitudine politica. (...) Trebuie sa se puna capat anului electoral si jocurilor pentru ca alegerile sunt clare. Este nevoie de un Guvern", a spus Daianu.

Reactii pe pietele financiare

BVB a deschis indecis sedinta de luni. Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis incert sedinta de tranzactionare de luni, iar dupa primul sfert de ora cinci indici inregistrau cresterii cuprinse intre 0,01% (BET-NG) si 0,25% (BET-FI), in timp ce BET-C scadea cu 0,01%, iar BET cu 0,02%.

Presa internationala, despre alegerile parlamentare din Romania

Presa internationala a comentat luni rezultatul alegerilor parlamentare din Romania. Publicatii ca Financial Times, Wall Street Journal sau Bloomberg Businessweek au analizat efectele rezultatului alegerilor parlamentare din Romania.

Presa straina, dupa alegeri: Relatia Ponta - Basescu ramane in centrul atentiei

Publicatiile au subliniat probabilitatea ca Romania sa se confrunte cu o noua perioada de instabilitate politica pusa pe seama conflictelor privind numirea noului premier.

Financial Times considera totusi ca, in ciuda conflictului intre cei doi oficiali romani, "este aproape imposibil ca dl. Basescu sa nu-l nominalizeze pe dl. Ponta ca premier", in urma rezultatului acestor alegeri, care ar putea asigura USL peste 60% din locurile din Parlament, dupa redistribuire.

In ceea ce priveste situatia economica a tarii, publicatiile internationale amintesc de intentia Romaniei de a incheia un nou acord cu Fondul Monetar International, masura sprijinita atat de premierul Ponta, cat si de presedintele Basescu.

In plus, specialisti din mediul de business international citati de Bloomberg considera ca, dupa ce in saptamana alegerilor leul s-a devalorizat cu 0,4%, moneda romaneasca va ramane, relativ stabila, datorita sprijinului BNR.

#alegeri parlamentare 2012 rezultate, #exit poll alegeri parlamentare 2012, #alegeri parlamentare 2012 Romania , #Rezultate vot