Ce ar putea să aducă la liman piețele după picajul euro. Temele-cheie pentru mediul de afaceri

Marti, 11 Iunie 2024, ora 03:45
337 citiri
Ce ar putea să aducă la liman piețele după picajul euro. Temele-cheie pentru mediul de afaceri
Euro a scăzut cu 0,5%, ajungând la un minim de o lună de 1,0764 dolari și s-a prăbușit la un nivel minim de 21 de luni față de lira sterlină. FOTO Pexels

Euro s-a prăbușit, iar piețele financiare și obligațiunile de stat franceze au fost puternic afectate luni, după decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a convoca alegeri parlamentare anticipate în urma înfrângerii suferite în alegerile pentru Parlamentul European de partidul său și de ridicarea puternică a extremei drepte în țară.

Deși primul val de impact a fost suportat de acțiunile băncilor franceze, dacă se va crea sau nu un efect de bulgăre de zăpadă de piețele financiare europene depinde foarte mult de felul în care vor legifera noii aleși. Practic, mediul de afaceri european are o serie de temeri care, dacă vor fi adresate prompt de către europarlamentari, ar putea să tempereze unele fluctuații iminente pe piețele de capital. În România, deși bursele au deschis în creștere luni, au început din nou să apară prognoze care duc euro peste pragul de 5 lei.

Inițial, piața de capitaluri proprii din Europa a reacționat pozitiv datorită percepției unei stabilități politice mai mari și a unei posibile reduceri a reglementărilor stricte care afectează afacerile. De asemenea, companiile din sectorul apărării au fost văzute ca beneficiari ai unei posibile creșteri a cheltuielilor de apărare, în contextul accentului pus pe securitate în urma conflictului din Ucraina, potrivit Euronews. Cu toate acestea, stabilitatea monedei unice a indicat destul de repede că lucrurile nu vor intra foarte curând pe un făgaș de stabilitate.

Impactul imediat pe piețele franceze

Euro a scăzut cu 0,5%, ajungând la un minim de o lună de 1,0764 dolari și s-a prăbușit la un nivel minim de 21 de luni față de lira sterlină, de 84,53 pence. Acțiunile de top franceze (.FCHI) au scăzut cu 2%, conduse de pierderi mari la bănci precum BNP Paribas (BNPP.PA) și Societe Generale (SOGN.PA), făcând ca indicele CAC 40 (.FCHI) să fie cel mai slab din Europa. Indicele de referință al Europei, STOXX 600 (.STOXX), a scăzut cu 0,7%, arată Reuters.

Prețurile obligațiunilor guvernamentale franceze au scăzut, împingând randamentele pe 10 ani aproape de cel mai înalt nivel din acest an, la aproximativ 3,19%. Partidele de centru, liberale și socialiste urmau să păstreze majoritatea după alegerile pentru Parlamentul European, dar naționaliștii eurosceptici au făcut cele mai mari progrese, ridicând întrebări despre capacitatea marilor puteri de a conduce politica în blocul comunitar.

Într-o mișcare riscantă de a-și restabili autoritatea, Macron a convocat alegeri parlamentare cu primul tur pe 30 iunie. Dacă partidul de extremă dreaptă Rassemblement National câștigă majoritatea, Macron ar rămâne fără influență în afacerile interne. „Aceasta este probabil o veste proastă pentru piețe”, a declarat pentru Reuters Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg. „Introduce un element neașteptat de incertitudine.”

Ce înseamnă alegerile europarlamentare pentru piețele europene

Banca Centrală Europeană a anunțat săptămâna trecută prima sa reducere a ratei dobânzii din ultimii cinci ani, iar moneda a scăzut cu aproape 2,5% față de dolar în acest an, mai ales pe fondul perspectivelor relative pentru reducerile ratelor de dobândă în zona euro și în Statele Unite. În Franța, unde preocupările privind nivelul ridicat al datoriei țării au crescut în acest an, implicațiile unei noi incertitudini politice pentru economie ar putea fi, de asemenea, în centrul atenției, arată analiștii. La toate evenimentele din politica europeană care au avut loc în ultimele zile se adaugă și faptul că luna trecută, S&P a redus ratingul datoriei suverane a Franței, oferind o mustrare dură gestionării bugetului de către guvern cu câteva zile înainte de alegerile UE.

Mai mult, Marea Britanie va organiza alegeri generale pe 4 iulie, iar scrutinul din noiembrie din SUA va alimenta de asemenea fragilitatea piețelor, mai ales ținând cont de faptul că așteptările pentru reducerea ratelor în SUA s-au diminuat.

Kathleen Brooks, director de cercetare la platforma de tranzacționare XTB, a declarat într-o notă că „factorul de șoc” din decizia lui Macron de a convoca alegeri anticipate va cântări asupra piețelor europene luni, dar cine va prevala în votul propriu-zis ar putea avea mai multă greutate. „Întrebarea pentru traderii de euro și piețele de acțiuni europene este cât de radicali vor fi Marine Le Pen și Jordan Bardella dacă vor avea succes în alegerile parlamentare franceze?” a declarat aceasta pentru sursa citată, referindu-se la doi lideri de extremă dreaptă din Franța.

Deși euro și activele din zona euro au fost în mare parte protejate de euroscepticismul diminuat comparativ cu alegerile din 2010 și începutul anilor 2020, rezultatele și reacția surprinzătoare din Franța ar putea fi un semnal de alarmă. Printre cele mai lovite au fost acțiunile băncilor franceze, Societe Generale scăzând cu aproape 7% la bursă, în timp ce BNP Paribas a scăzut cu aproape 5%, investitorii temându-se că nivelul costurilor de finanțare ar putea crește dacă împrumuturile suverane franceze devin mai scumpe pe fondul creșterii cheltuielilor. Costul asigurării datoriei ambelor bănci împotriva neplății a crescut la cel mai înalt nivel din ultima lună, potrivit datelor de la S&P Global Market Intelligence.

Teme generale care vor crea și fluctuații bursiere. Ce ar putea urma pentru piețele de capital în următoarele luni

O critică comună adusă Parlamentului European de către mediul de afaceri din Vest este că politicienii s-au concentrat prea mult pe reglementare în detrimentul sectorului de business. Potrivit unei analize făcute de firma de consultanță financiară Morningstar, am putea vedea eforturi de reducere a unor măsuri, în special în domenii cheie de securitate națională și reziliență a lanțului de aprovizionare, care ar putea include subteme foarte aliniate la interesele unor companii care domină piețele financiare în prezent, precum Nvidia (semiconductori și minerale critice). Analiștii se așteaptă totodată la o relaxare în ceea ce privește subvențiile de stat pentru mediile de afaceri în mai multe țări, prin directive de la Bruxelles.

Viitorul Parlament European ar putea deveni, de asemenea, din ce în ce mai favorabil Chinei dacă partidele de extremă dreapta performează nuclee de majoritate în comisiile parlamentare. După declanșarea războiului în Ucraina, o parte din extrema dreaptă europeană și-a mutat sprijinul de la Rusia la China, iar un parlament din ce în ce mai pro-Beijing ar putea complica relațiile dintre UE și SUA, care continuă să împingă pentru decuplare, spun analiștii.

Există două consecințe potențiale aici. Pe de o parte, reducerea sarcinilor administrative ar putea fi benefică pentru companiile din UE. Pe de altă parte, reformele care favorizează integrarea suplimentară, cum ar fi uniunea bancară și uniunea piețelor de capital, ar întări reziliența economiei europene și ar facilita creșterea.

Cu toate acestea, este important de menționat că după campania strictă de scumpire a împrumuturilor și depozitelor europene practicată de BCE, „consumul își revine în Europa, iar șocul energetic se diminuează,” explică Niall Gallagher, director de investiții pentru piețe financiare în Europa la grupul internațional de investiții GAM. „Credem că inflația va scădea puțin mai mult, totuși va rămâne mai mare decât înainte și, de asemenea, mai volatilă, deși nu la nivelurile din ultimii doi ani. În opinia noastră, acest lucru va permite creșterea salariilor reale și va avea, de asemenea, efecte pozitive asupra consumului.”

În România se vorbește din nou de pragul psihologic de 5 lei pentru un euro

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 10,14 milioane de lei (2 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,13%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o creştere de 0,15%. Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,06%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 0,04%. Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 0,24%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a pierdut 0,07%.

Publicat cu puțin timp, înainte de alegerile locale și europarlmentare, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA, arăta un pesimism privind încrederea în economie, în scădere cu 12,3 puncte, până la valoarea de 47,1 la sută, în luna aprilie a acestui an. Pesimismul analiștilor se manifestă și în ceea ce priveşte cursul de schimb leu-euro. Astfel, în următoarea perioadă, în ceea ce privește cursul leu-euro, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 5,0172 lei pentru un euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, media se situează la 5,0719 lei pentru moneda unică.

"În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, în jur de 88 la sută dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 5,0172 lei pentru un euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, media se situează la 5,0719 lei pentru moneda unică", arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA.

...citeste mai departe despre "Ce ar putea să aducă la liman piețele după picajul euro. Temele-cheie pentru mediul de afaceri" pe Ziare.com

#alegeri europarlamentare 2024, #piete financiare, #alegeri Franta UE, #curs euro dolar leu, #CFA Romania , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”