Salvarea AIG ar putea insemna pierderi grele pentru SUA

Joi, 10 Iunie 2010, ora 13:51
1628 citiri
Salvarea AIG ar putea insemna pierderi grele pentru SUA

O comisia a Congresului SUA care analizeaza salvarea asiguratorului American International Group (AIG) a avertizat ca statul s-ar putea confrunta cu pierderi substantiale in urma acestei masuri, luata in 2008, iar guvernul nu a reactionat destul de agresiv pentru a proteja banii contribuabililor, precizeaza Mediafax.

Astfel, Congressional Oversight Panel apreciaza intr-un raport ca sunt sanse mari ca guvernul, care detine 80% din AIG, sa ramana un actionar important al asiguratorului in 2012 si ca este neclar daca fondurile utilizate pentru salvarea grupului vor fi rambursate in intregime, titreaza Wall Street Journal.

Raportul contrasteaza cu o serie de comentarii mai optimiste facute miercuri de presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke.

Acesta a declarat ca toate institutiile financiare majore care au primit ajutor guvernamental in timpul celei mai dificile perioade a crizei financiare au rambursat fondurile, platind totodata dobanzi si dividente, si ca nu se asteapta ca in cazul AIG sa fie ceva diferit.

"AIG, cred, va rambursa banii", a afirmat Bernanke.

Incepand cu septembrie 2008, Fed si Trezoreria SUA au rezervat ajutoare de 182,3 miliarde de dolari pentru AIG, livrand grupului aproximativ 132 de miliarde de dolari pana in prezent.

AIG trebuie sa ramburseze 101 de miliarde de dolari, fonduri obtinute prin vanzarea de active si actiuni, restul banilor urmand a fi recuperati din creditele ipotecare luate in administrare de Fed.

Comisia noteaza ca salvarea AIG a ajutat sistemul financiar sa evite colapsul, insa guvernul nu a reusit sa utilizeze toate optiunile pe care le avea la dispozitie inainte de a folosi banii contribuabililor.

Raportul arata ca guvernul ar fi putut face mai mult pentru organizarea eforturilor de sustinere, implicand fonduri din sectorul privat sau ajutor de la alte institutii financiare care, intr-un final, au avut de beneficiat dupa salvarea asiguratorului.

Comisia apreciaza, de asemenea, ca decizia controversata a Fed, luata la sfarsitul anului 2008, de a plati datoriile de 62 de miliarde de dolari ale AIG catre partenerii de trading a creat turbulente pe piata si a protejat creditorii grupului in dauna contribuabililor.

"Au fost puse in pericol miliarde de dolari din banii contribuabililor, piata a fost modificata pentru totdeauna, iar increderea populatiei a fost grav afectata", spune raportul.

Un purtator de cuvand al Trezoreriei a declarat ca guvernul a avut la dispozitie foarte putin timp pentru a lua decizii esentiale, in septembrie 2008, pentru salvarea AIG.

#aig, #stat, #contribuabili , #stiri AIG