Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania intra in era marilor fonduri straine

Romania intra in era marilor fonduri straine

Daca, pana in momentul de fata, doar fonduri de talie mica si medie au fost active pe piata romaneasca, majorarea valorii tranzactiilor ar putea atrage marii jucatori din industria de private equity (fonduri inchise cu capital de risc), potrivit unui sondaj mergermarket realizat in asociere cu KPMG, UniCredit si Baker McKenzie.

Romania se plaseaza dupa Polonia, in ceea ce priveste intentiile de investitii, in urmatoarele 12 luni, ale jucatorilor de tip private equity din Europa Centrala si de Est, achizitiile urmand sa vizeze cu predilectie afacerile de familie si cele de marime medie din zona privata. "Este normal ca investitorii mari sa apara la nivel local. Mai ales pentru ca "sunt impinsi" aici, fiindca gasesc randamente bune, iar tranzactii la nivel global nu prea mai sunt", explica Ioana Filipescu, managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania.

Potrivit sondajului, cel mai important factor pentru succesul tranzactiilor in regiune este expertiza locala, urmata, la mare distanta, de o echipa buna de management si de experienta in luarea deciziilor strategice, in timp ce in topul obstacolelor pentru a investi in regiune figureaza criza globala a creditelor, reglementarile si legislatia locala, respectiv chestiuni legate de management si instabilitatea politica.


"Expertiza locala este de cele mai multe ori in avantajul unui private equity cand lupta cu un strategic pe o piata, diferenta dintre cei doi fiind de viziune. Strategicul se gandeste la o investitie pe termen lung, iar cei din private equity incearca sa se gandeasca la profitul pe care-l vor scoate la exit inca din momentul intrarii in companie. Cine intelege mai bine mediul local administreaza mai bine riscul", adauga Ioana Filipescu.


Potrivit KPMG, valoarea investitiilor private equity in Romania, in 2007, a fost in jurul a 220 mil. euro, de doua ori mai mare decat cu un an in urma, iar nivelul de 100 mil. euro este considerat ca fiind unul maximal.

"Tarile-tinta stabilite de studiu sunt chiar cele in care noi ne desfasuram cea mai mare parte a activitatii si ma bucura faptul ca ni se confirma optiunile. Este clar ca nivelul de 100 milioane de euro este maximul potrivit pentru aceasta regiune, tranzactiile mai mari fiind doar exceptii", a declarat Cristian Nacu, partener si seful reprezentantei la Bucuresti a Enterprise Investors, una dintre cele mai active companii de private equity din Romania. Conform acestuia, sectoarele cele mai interesante in momentul de fata sunt bunurile de consum, serviciile de business, infrastructura si materialele de constructii.


"Anul 2008 si perioada imediat urmatoare vor fi etape de intensificare a prezentei investitionale de tip private equity in Romania. Abia acum suntem martorii expresiei de interes din partea unor jucatori de talie mare, care au inceput sa scaneze piata locala pentru identificarea tintelor cu o masa critica substantiala, potrivita apetitului lor.

Ne asteptam la actiuni de coagulare si restructurare in pregatirea unor achizitii de anvergura, iar domeniile financiar-bancar, petrochimia, retailul, manufacturing si telecomunicatiile vor fi in prim-plan", a declarat pentru Business Standard Daniela Nemoianu, head of Risk Advisory Services in cadrul KPMG Romania.


Principalii jucatorii activi pe piata romaneasca, in momentul de fata, sunt fonduri de talie medie precum Advent, AIG, Enterprise Investors, Oresa sau GED Capital Management.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1227 ori