Obama, "directorul de vanzari" al Americii

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 12:42
1319 citiri
Obama, "directorul de vanzari" al Americii

In timp ce Ronald Reagan era cunoscut drept marele comunicator, iar George W. Bush un factor de decizie cu un stil unic, Barack Obama poate fi considerat, dupa conferinta de marti, un director de vanzari care incearca sa-si promoveze bugetul, comenteaza Reuters.

Obama a profitat de o conferinta transmisa la televizor marti pentru a-si "vinde" planul de buget in valoare de 3.550 de miliarde de dolari si cel de salvare a sistemului bancar, dar si pentru a convinge aliatii Statelor Unite de nevoia de a stimula economia globala.

In conferinta de la Casa Alba care a durat aproape o ora, o dovada a interesului ridicat fata de economia americana, nu s-a discutat deloc despre razboaiele din Irak sau Afganistan, desi vineri va fi anuntata o mult asteptata politica revizuita pentru Afganistan si Pakistan.

Pe fondul unei perioade critice, presedintele american a vorbit despre planul sau de buget, care prevede prioritatile de pe intreg parcursul mandatului sau, dar care este criticat nu numai de republicanii din Congres, ci si de unii democrati.

In plus, americanii sunt infricosati de planul de salvare de miliarde de dolari, in special dupa scandalul primelor de 165 de milioane de dolari acordate de AIG unor cadre, saptamana trecuta. In acelasi timp, unii aliati ai Statelor Unite se plang ca nu se afla in pozitia de a se implica atat de mult pe cat ar dori Obama in privinta pachetelor de stimul. Presedintele va merge in Europa saptamana viitoare, pentru a participa la summitul G20, la Londra, si la summitul NATO.

Astfel, Obama a trebuit sa prezinte argumente pe trei fronturi: pentru concetateni, pentru Wall Street si pentru alte tari.

El a spus ca este esentiala utilizarea bugetului pentru acoperirea costurilor tot mai ridicate legate de serviciile medicale, pentru imbunatatirea sistemului de invatamant si pentru sursele de energie "curate". "De aceea, acest buget este legat de relansarea economiei: pentru ca el este cel care pune bazele unei prosperitati sigure si de durata", a declarat Obama.

In ceea ce-i priveste pe americanii nemultumiti de Wall Street, Obama a spus ca sentimentele lor sunt justificate. El a adaugat insa, pe un ton conciliant, ca oamenii "nu-si pot permite sa demonizeze orice investitor sau antreprenor care vrea sa faca profit", pentru ca este necesar ca bancile sa inceapa din nou sa acorde imprumuturi, pentru a pune in miscare economia.

Discutand despre necesitatea unei actiuni comune in privinta economiei globale, presedintele a declarat: "Nu vrem o situatie in care unele tari fac eforturi extraordinare, iar altele nu, in speranta ca statele care fac eforturi le vor ridica si pe celelalte".

Conferinta lui Obama este cel mai recent dintr-o serie de evenimente mediatice la care a participat presedintele. Astfel, el a aparut saptamana trecuta la emisiunea lui Jay Leno, Tonight Show, la postul de televiziune NBC, iar duminica a participat la emisiunea 60 minutes de la canalul CBS. In plus, se pregateste sa raspunda la intrebarile americanilor joi, pe internet.

Larry Sabato, profesor de stiinte politice la Universitatea Virginia, a declarat ca Obama profita de faptul ca americanii sunt de acord cu actiunile sale, pentru a-si promova ideile. "Este numai Obama, tot timpul. (...) Este luna lui de miere. Cine altcineva ar fi putut sa o faca? (Secretarul de stat - n.red.) Hillary Clinton este ocupata cu politica externa. (Vicepresedintele Joe - n.red.) Biden nu ar fi putut face asa ceva. Este evident ca nici (secretarul trezoreriei - n.red.) Timothy Geithner. Totul este pe umerii lui Obama", a declarat Sabato.

Desi Obama se bucura de o popularitate de 60% in randul cetatenilor americani, un sondaj de opinie realizat de centrul Pew Research si dat publicitatii la 16 martie a aratat ca opiniile sunt de fapt impartite in legatura cu principalele sale politici pentru relansarea economiei.

Dupa ce a raspuns pe un ton glumet la o intrebare despre salvarea industriei auto la emisiunea "60 minutes", Obama a revenit la stilul sobru.

Conferinta de marti, transmisa la ora de audienta maxima, a fost un eveniment in mare parte monoton, cu exceptia momentului in care Obama s-a aratat nemultumit cand a fost intrebat de ce a reactionat atat de tarziu fata de primele de la AIG, companie salvata de stat. Obama a raspuns scurt: "Ne-a luat cateva zile, pentru ca-mi place sa stiu despre ce vorbesc inainte sa o fac".

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aig, #auto, #buget, #industria, #masuri, #obama , #stiri AIG