Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Katrina scumpeste asigurarile din Romania

Katrina scumpeste asigurarile din Romania

Pagubite de uraganul care a devastat sudul Statelor Unite, marile companii de profil anunta majorarea ratelor de reasigurare Incepand cu anul viitor, asigurarile de locuinte si bunuri impotriva riscurilor catastrofale s-ar putea scumpi cu pana la 50%, estimeaza unii jucatori de pe piata romaneasca de profil. Motivul? Majorarea semnificativa a ratelor de reasigurare, ca urmare a pagubelor imense provocate de catastrofele naturale.

Socotelile facute la inceputul acestui an de catre asiguratori au fost date peste cap. La nivel global, capriciile naturii au lasat in urma pagube de ordinul miliardelor de dolari. Potrivit estimarilor actuale, uraganul Katrina a provocat in SUA pagube care se ridica la 200 de miliarde de dolari, in vreme ce Rita si-a adjudecat daune de 7 miliarde de dolari. Efectele celor doua uragane se resimt dur pe piata reasigurarilor.

Judecand dupa exemple recente, companiile de profil nu se vor codi sa mareasca cotatiile, mai ales ca pierderile lor sunt in crestere. A"In iulie 1997, catastrofele naturale din Cehia si Polonia au provocat asiguratorilor costuri de circa 800 milioane euro, dintre care reasigurarile au reprezentat 90%. In august 2002, Cehia a fost iarasi lovita de inundatii. De data aceasta, daunele s-au ridicat la un miliard de euro, dar companiile interne nu au platit decat 5% din suma, restul fiind acoperit de reasigurareA", a afirmat editorul-sef al XPRIMM, Alexandru Ciuncan.

Reasigurarea, mai scumpa cu pana la 50%

Cele mai optimiste previziuni ale specialistilor pe plan international indica majorarea costurilor cu plasarea in reasigurare cu cel putin 20-25%. A"Holdingul din Viena (Generali - n.r.) ne-a informat deja ca se vor scumpi reasigurarile. Se vorbeste chiar de o crestere cuprinsa intre 40 si 50%. Masura nu are cum sa nu se resimta si pe piata noastra. Pe langa faptul ca vor plati mai mult pentru reasigurare, asiguratorii vor avea si costuri de administrare mai ridicate. Costul majorat al reasigurarii se va reflecta, incepand cu anul viitor, in primele directe platite de clientiA", ne-a declarat Tudor Moldovan, directorul general al Generali Asigurari.

Profituri mai mici, clienti mai multi

Totusi, spre deosebire de alte tari, unde asigurarile de bunuri si locuinte impotriva catastrofelor naturale au un grad ridicat de cuprindere, situatia atipica din Romania i-ar putea determina pe unii asiguratori sa nu scumpeasca primele. A"La noi, polita pentru locuinta costa aproximativ 30 de euro anual. Pretul este o gluma, iar numarul asiguratilor este foarte scazut. In aceste conditii, s-ar putea ca societatile romanesti sa castige mai mult daca ar mentine preturile actuale, decat daca

le-ar mari. Desigur, asta presupune din partea lor si o anumita reducere a marjei de profitA", apreciaza Ciuncan. In general, la o locuinta asigurata pentru 20.000 de euro, polita costa, in medie, 30 de euro pe an, deci cam cat un plin de benzina.

Peste 10 milioane euro, in contul inundatiilor

Scumpirea usoara a politelor pare insa o masura sigura, mai ales ca imediat dupa cele dintai inundatii, asiguratorii romani au inceput sa se gandeasca serios la majorarea primelor. A"In urma inundatiilor, companiile romanesti de asigurari au acordat despagubiri de aproximativ 11-12 milioane euro. Sigur ca ceea ce se intampla pe piata internationala afecteaza si Romania. Dar imi pare nefondata o crestere a primelor chiar si cu 20-25%. Mai putin, poateA", ne-a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan.

Despagubiri de peste 8 miliarde dolari

Companie Pierderi raportate

ACE 450-550 milioane USD

AIG 1,1 miliarde USD

ALLIANZ 470 milioane EUR

ENDURANCE 375-450 milioane USD

EVEREST Re 600 milioane USD

HANNOVER Re 250 milioane EUR

LLOYDA'S 2,55 miliarde USD

MONTPELIER Re 450-675 milioane USD

MUNICH Re 400 milioane EUR

SWISS Re 1,2 miliarde USD

Eryka Lang

Evenimentul Zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 962 ori