Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitiile in marfuri s-au ridicat in 2007 la 178 miliarde dolari

Investitiile in marfuri s-au ridicat in 2007 la 178 miliarde dolari
Investitiile in marfuri precum petrolul, aurul si gazele naturale au atins 178 miliarde dolari in 2007, potrivit unui studiu recent realizat de Barclays Capital in randul a 260 de investitori institutionali, relateaza Reuters. Nivelul investitiilor in marfuri a depasit deja nivelul de 120-150 miliarde dolari, estimat pentru 2008 in cadrul unui sondaj realizat de Barclays Capital in februarie anul trecut.


"Sunt foarte increzator ca investitiile vor fi de cel putin 200 miliarde dolari pana la sfarsitul lui 2008", a declarat luni directorul de cercetare Kevin Norrish.Insa, dintre acesti investitori, 65% au declarat ca sunt ingrijorati de nivelul ridicat al preturilor marfurilor, comparativ cu 43% anul trecut si 54% in 2006.Preturile la petrol, aur si alte marfuri au atins valori record in acest an, sustinute de fundamentele reduse ale cererii si ofertei si de diversificarea portofoliilor investitorilor prin investitii in marfuri.Investitorii institutionali, fondurile hedging si de pensii si-au majorat expunerea la marfuri in ultimii ani si par a mentine aceasta tendinta, potrivit sondajului.Numarul celor care intentioneaza sa investeasca peste 10% din portofoliu in marfuri in urmatorii trei ani, de exemplu, a crescut la 34% fata de 22% in 2007 si 19% in 2006, mai arata sondajul."Am putea spune ca din iulie 2007, principalii indici ai marfurilor au depasit orice asteptari. De la inceputul crizei creditelor, sunt cele mai bune active pentru portofolii", a mai spus Norrish.Acesta a subliniat evolutiile mai bune ale indicilor S&P GSCI si Dow Jones-AIG, doi importanti indici de marfuri, comparativ cu indicele bursier S&P 500 si alti indici de obligatiuni.Mai mult de jumatate dintre analisti au prevazut ca cea mai buna performanta din sectorul marfurilor va fi data de cele agricole.Tot mai mult de jumatate sustin ca diversificarea portofoliilor este cel mai atractiv aspect al investitiilor in marfuri, in timp ce 11% sunt atrasi de marfuri pentru a se apara impotriva inflatiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 884 ori