In SUA se voteaza astazi planul de 700 miliarde dolari

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 09:58
1203 citiri

Camera Reprezentantilor va decide, astazi, daca va aproba fondul de 700 miliarde dolari destinat cumpararii de credite neperfomante si stabilizarii sectorului financiar, arata Reuters.

Decizia privind votul vine dupa un weekend in care grupul financiar Fortis si banca britanica Bradford& Bingley s-au confruntat cu nationalizarea.


Presedintele american George W. Bush a spus ca planul ce a fost finalizat de Congres este menit sa protejeze economia americana de un colaps total.


"Planul este doar o scapare de moment pentru o problema foarte mare. Va ajuta Wall Street-ul pe termen scurt dar economia americana va continua sa se confrunte cu probleme", a spus Kathy Lien, directorul departamentului de studii valutare, din cadrul GFT Forex (New York).


Liderul majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a spus ca planul nu reprezinta "o cale de scapare pentru Wall Street", ci un mod de protectie a contribuabililor si de stabilizare a economiei.


Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Henry Paulson, si-a exprimat increderea ca programul se va dovedi eficient in stabilizarea pietelor financiare.


Planul de salvare a sectorului financiar american vine dupa ce Fannie Mae si Freddie Mac au fost nationalizate, Lehman Brothers a intrat in faliment si AIG a primit ajutor financial masiv din partea Federal Reserve.