Fed era la curent cu primele acordate de AIG

Joi, 19 Martie 2009, ora 15:24
1503 citiri
Fed era la curent cu primele acordate de AIG

Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, stia de trei luni despre primele controversate acordate de asiguratorul American International Group (AIG) unora dintre sefii companiei, dar nu a avertizat nici Trezoreria, nici Casa Alba, potrivit editiei de joi a Washington Post, relateaza AFP. 

Fostul lider al asigurarilor mondiale, salvat de la faliment prin injectia a 170 de miliarde dolari din fonduri publice si care apartine in proportie de 80% statului, informase banca centrala americana acum trei luni ca urma sa acorde 165 milioane dolari unor sefi din divizia produse financiare, precizeaza publicatia, citand surse guvernamentale si reprezentanti ai AIG.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a dat asigurari ziarului ca nu fusese informat nici despre cuantumul primelor, nici despre data la care acestea urmau sa fie virate.

"Am fost stupefiat cand am aflat in 10 martie cat de grava era situatia", a declarat Geithner, pentru Washington Post. "Nu ar fi trebuit sa ajung in aceasta situatie, dar accept responsabilitatea care imi revine de aici", a adaugat secretarul Trezoreriei SUA.

Geithner si colaboratorii sai analizasera faptele si ajunsesera la concluzia ca guvernul nu putea schimba contracte ce fusesera deja semnate.

Secretarul Trezoreriei informase ulterior un consilier de la Casa Alba care ii vorbise apoi in 12 martie despre aceasta chestiune presedintelui Barack Obama, cu o zi inainte de acordarea primelor, potrivit publicatiei citate.

Presedintele AIG, Edward Liddy, audiat miercuri de Congres, a declarat ca a cerut sefilor companiei care au incasat primele sa inapoieze jumatate din acestea.

Geithner nuntase marti seara ca AIG ar trebui sa ramburseze integral primele controversate. De altfel, fondurile suplimentare pe care statul trebuie sa le vireze asiguratorului, 30 de miliarde dolari, vor fi diminuate cu o suma echivalenta.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fed, # Geithner, # prime, # aig, # valoare , #stiri AIG