Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europenii isi regleaza conturile cu SUA in cadrul crizei financiare

Europenii isi regleaza conturile cu SUA in cadrul crizei financiare
Europenii vad in criza financiara o confirmare a necesitatii unei intensificari rapide a supravegherii pietelor, pe care o sustin in fata Statelor Unite, vinovate, din punctul lor de vedere, ca au refuzat mult timp sa intervina, in numele liberalismului, relateaza AFP. "Nu putem accepta sa platim oalele sparte de o reglementare defectuoasa", a avertizat joi seara premierul francez Francois Fillon, a carui tara asigura presedintia UE. "In Statele Unite, actorii financiari au o responsabilitate importanta in ceea ce poate fi numit o deviere a capitalismului", a adaugat el, subliniind ca "Europa asteapta din partea autoritatilor americane sa isi asume responsabilitatile".Mobilizarea masiva a banilor
contribuabililor in Statele Unite, nationalizarea companiei de asigurari AIG in tara unde capitalismul este rege si promisiunile Washingtonului de a reglementa mai bine pe viitor pietele aduc din nou in discutie rolul statului si necesitatea de a nu lasa totul la mila pietei."Sunt destul de impresionat sa constat ca in lumea anglo-saxona lucrurile sunt abordate in prezent asa cum am fi ales si noi in fata acestui fenomen", a afirmat ironic seful ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker. "Acum redescopera ca au nevoie in continuare de guverne", a adaugat el.Inainte de declansarea crizei financiare, tarile continentale din Uniunea Europena au cerut intotdeauna in forumurile internationale, ca G7, masuri restrictive pentru a disciplina speculatiile financiare, in special cele ale fondurilor speculative, dar in zadar. De exemplu reprezentantii germani care au pledat in acest sens la inceputul anului 2007 au fost blocati de Statele Unite si de Marea Britanie.Datele s-au modificat, insa, o data cu criza, incepand cu problemele cu care s-a confruntat banca britanica Northern Rock.
Uniunea Europeana
examineaza in prezent doua proiecte importante: unul care vizeaza sa reglementeze foarte strict activitatea agentiilor de notare, insarcinate cu verificarea solvabilitatii creditorilor si care sunt acuzate in prezent ca au publicat rapoarte eronate, si un altul care are ca scop coordonarea la nivel european a monitorizarii sectorului asigurarilor.
Un proiect similar pentru banci
, cu o arhitectura paneuropeana, pentru a tine cont de fuzionarile transnationale numeroase din ultimii ani, este asteptat in urmatoarea luna. Dar daca Cei 27 se dau exemplu in materie de reglementare, ei  nu au reusit inca sa ajunga la un acord in ceea ce priveste detaliile acestui ultim proiect, considerat crucial."Trebuie sa acceleram ritmul de coordonare pe scara europeana", a cerut joi comisarul european pentru afaceri economice Joaquin Almunia. "Trebuie sa progresam mai repede, nu putem astepta ca o entitate financiara care opereaza in sapte sau 10 tari europene sa aiba probleme ca cele pe care le-au intampinat Lehman Brothers sau Bear Stearns" in Statele Unite, a adaugat el."La inceput toata lumea era de acord sa faca ceva, dar cand am inceput sa discutam concret, dezbaterea a devenit dificila, pentru ca ideea este sa acordam mai multe prerogative agentiei pentru supraveghere din tara unde se afla conducerea grupului", a explicat o sursa din presedintia franceza a UE. O astfel de masura ar diminua unele prerogatice nationale.Agravarea crizei ar putea, totusi, sa elimine o parte din rezistenta. "Toata lumea constata ca trebuie sa actionam", potrivit sursei franceze.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1331 ori