Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa intra in criza?

Europa intra in criza?

Ingrijorarile privind soarta sectorului financiar european cresc, dupa ce banca britanica Bradford & Bingley (B&B) a fost nationalizata si grupul financiar belgiano-olandez Fortis a primit 11,2 miliarde euro din partea mai multor guverne, din cauza problemelor financiare cu care se confrunta.Guvernul britanic a anuntat, luni, ca va nationaliza B&B si va vinde grupului spaniol Santander sucursalele bancii si afacerile cu depozite. Santander a aratat ca va plati 612 milioane lire sterline (773 milioane euro) pentru aproximativ 200 de sucursale si pentru afacerile cu depozite ale bancii britanice, conform AFP.


Fortis a fost partial nationalizata, dupa ce a primit 11,2 miliarde euro din partea Belgiei, Olandei si Luxemburgului.


Guvernul belgian va cumpara 49% din divizia bancara belgiana a Fortis, pentru 4,7 miliarde euro, in timp ce Olanda va plati 4 miliarde euro pentru un pachet similar de actiuni din divizia bancara olandeza a grupului, au anuntat oficialii guvernului. Luxemburg va acorda un imprumut de 2,5 miliarde euro, ce reprezinta 49% din afacerile Fortis in tara respectiva.


De asemenea, banca germana HypoReal Estate a ajuns, luni, la o intelegere cu un consortiu de banci pentru contractarea unui credit destinat rezolvarii problemelor financiare cu care se confrunta. O sursa apropiata situatiei a spus ca Hypo a obtinut un credit de 35 miliarde euro.


Toate aceste evenimente survin pe fondul discutiilor guvernului american de aprobare a planului de 700 miliarde dolari, menit sa stabilizeze pietele financiare. Astfel, Camera Reprezentantilor va vota, luni, asupra aprobarii planului, dupa un weekend plin de negocieri, conform International Herald Tribune.


Proiectul destinat aplanarii crizei creditelor vine dupa o saptamina de rasturnari de situatie din scena politica, ce au culminat cu un acord intre administratia Bush si membrii Congresului.


Republicanii au amenintat ca vor propune o alternativa radicala a proiectului, care va avea ca obiectiv asigurarea creditelor neperformante si nu cumpararea acestora. La finalul sedintei, propunerea de asigurare a fost inclusa in plan, dar secretarul Trezoreriei nu este obligat sa se foloseasca de aceasta.


Presedintele american George W. Bush a spus ca planul ce a fost finalizat de Congres este menit sa protejeze economia americana de un colaps total.


"Planul este doar o scapare de moment pentru o problema foarte mare. Va ajuta Wall Street-ul pe termen scurt dar economia americana va continua sa se confrunte cu probleme", a spus Kathy Lien, directorul departamentului de studii valutare, din cadrul GFT Forex (New York).


Liderul majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a subliniat ca planul nu reprezinta "o cale de scapare pentru Wall Street", ci un mod de protectie a contribuabililor si de stabilizare a economiei.


Aceste evenimente vin dupa ce criza mondiala a creditelor a dus la nationalizarea Fannie Mae si Freddie Mac, la falimentul Lehman Brothers si la masivul ajutor financiar acordat AIG.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2418 ori