Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De pariul SUA cu propria economie depinde intreaga lume

De pariul SUA cu propria economie depinde intreaga lume

"Vestile bune din 2004, performantele trecute nu sunt un indicator al unor rezultate la fel de bune si pe viitor", a afirmat Stephen Roach, economist-sef in cadrul bancii de investitii Morgan Stanley.Desi datele economice par bune - dobanzi si inflatie scazute, crestere economica globala sustinuta, profituri corporatiste in crestere - participantii la Forumul Economic Mondial (FEM) de la Davos si-au exprimat temerile legate de viitorul economiei mondiale, relateaza BBC.

Problema este ca multi dintre cei prezenti la Davos sunt de acord cu acesta, inclusiv renumitul optimist Jacob Frenkel, vicepresedinte al gigantului asigurator AIG. Iar lista potentialelor probleme este destul de lunga.

Deficitul bugetar al Statelor Unite va atinge, anul acesta, un nou record de 427 de miliarde de dolari. Consumatorii americani cumpara din ce in ce mai multe bunuri produse in strainatate si, in loc sa economiseasca, apeleaza din ce in ce mai mult la ipotecarea caselor ca sursa de finantare.

Protectionismul se dezvolta din ce in ce mai mult in conditiile in care dezechilibrele comerciale fac ca comertul liber sa devina tot mai greu de "vandut" electoratului. Si mai exista si riscul deflatiei la nivel mondial, sau scaderea sustinuta a preturilor, ce ar putea descuraja investitiile.

Chiar si bursele par supraevaluate, sustine Robert Shiller, profesor de economie in cadrul Universitatii Yale. In aceste conditii, toata lumea asteapta ca "bomba" sa explodeze.

Potrivit lui Roach, primul test va fi anul acesta, cand Banca Centrala a Statelor Unite va incepe sa majoreze, din nou, dobanzile.

Jacob Frenkel este de parere, insa, ca nu este vorba decat de o schimbare a starii de fapt, generata de schimbarea centrelor economice ale gravitatiei. Cu alte cuvinte, India si, mai ales, China devin noile puteri economice.

In aceste conditii, economistii prezenti la Davos nu fac decat sa se intrebe ce se va intampla daca politica economica a Statelor Unite se va intoarce impotriva lor si va genera, pe de-o parte, dobanzi mai mari si, pe de alta parte, o scadere economica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 928 ori